PROPAGANDNA KAMPANJA

Ruski veleposlanik: ‘BiH ne bi trebala ulaziti u institucionalno i moralno degradiranu EU‘

Sankcije nametnute Rusiji zbog agresije na Ukrajinu dokaz su da je Zapad izgubio sve moralne orijentire, smatra Igor Kalabuhov

Sergej Lavrov i Milorad Dodik

 ELVIS BARUKCIC/AFP

Veleposlanik Rusije u BiH Igor Kalabuhov sugerirao je u subotu građanima te zemlje kako bi trebali dobro razmisliti je li im potrebno članstvo u Europskoj uniji ocijenivši kako je Unija "institucionalno i moralno" već ionako degradirana pa potencijalnim novim članicama ne nudi ništa dobro, a oduzima im suverenitet.

Nakon što je ranije doveo u pitanje pravo BiH da se pridruži NATO-u zaprijetivši odgovarajućim odgovorom Moskve na takav scenarij, Kalabuhov je sad propagandnu kampanju proširio i protiv EU koju je optužio da provodi neoimperijalnu politiku prema državama nečlanicama.

Kalabuhov je u autorskom tekstu za banjolučki list "Glas Srpske", koji je pod kontrolom režima Milorada Dodika, napisao kako su sankcije nametnute Rusiji zbog agresije na Ukrajinu zapravo dokaz da je Zapad izgubio sve moralne orijentire pa stoga Moskva i nema s kim razgovarati o sadašnjoj situaciji.

Za Ukrajinu je rekao kako je po zapadnom diktatu uspostavljena "isključivo kao anti-Rusija", rat koji ruska vojska vodi protiv te zemlje nazvao je "umjetnim sukobom" izazvanim radi jačanja NATO-a i njegova daljnjeg širenja na istok sve do neposredne granice s Rusijom koja sad stoga nema drugog izbora, nego "gasiti to neonacističko žarište".

"Udruženje kao što je Europska unija također je degradirano, institucionalno i moralno. Poznato je da se danas, izvan tzv. 'kolektivnog Zapada', praktično nitko nije pridružio sankcijama Moskvi, ali i unutar same EU raste nezadovoljstvo zbog antiruske histerije koja se nameće preko oceana te ima dalekosežne posljedice po zemlje EU", smatra Kalabuhov te tvrdi da se Bruxelles prema zapadnom Balkanu ponaša ucjenjivački proglašavajući taj dio kontinenta zonom svojih interesa, a istodobno pred njegove države kao kriterij za članstvo postavlja uvjete koje one ne mogu ispuniti.

Za ruskog veleposlanika to je dokaz da EU vodi neoimperijalnu politiku.

Građanima BiH sugerirao je kako bi stoga trebali zaboraviti na europske standarde te se okrenuti sami sebi jer se, po njegovu sudu, europske institucije, koje su formirane radi održavanja ravnoteže interesa i osiguravanja jednake i nedjeljive sigurnosti, naglo pretvaraju u instrument pojedinačnih država koje su odlučile da same mogu nametati svoja pravila ostatku svijeta te samovoljno koristiti restriktivne mehanizme za kažnjavanje nepokornih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:23