BIZARNO

Ruski turist na Krimu navodno otkrio položaje njihovog sustava protuzračne obrane: ‘Možda smo malo pregrubi s njima...‘

Ukrajina je objavila video u kojem se ismijava s ruskim turistima na Krimu te ih poziva da odu kući

Ruski turist uz vojni obrambeni sustav

 Twitter/Screenshot

Ruski turisti koji su odsjeli na Krimu slučajno su otkrili položaje ruskih protuzračnih sustava jer su se slikali uz njih i fotografije objavili na društvenim mrežama.

Prema izvješću neovisnog istraživačan Benjamina Pitteta, fotografije koje odaju položaje ruske vojne postrojbe objavljene su na društvenoj mreži VKontakte, ruskoj inačici Facebooka, a pokazuju sustave S-400 na plaži na Krimu u srpnju. Prema geografskim koordinatama, do kojih je lako doći pomoću tih fotografija, istraživač je zaključio da su snimljene nedaleko sela Molohnoje.

Obrambeni sustav stigao je nedaleko zapadnog krimskog grada Jejpatorija oko 20. srpnja.

U drugom slučaju, jedna je Ruskinja na Instagramu namjerno otkrila lokacije ruskih protuzračnih sustava na Krimu. Ruskinja je ostavila geo-tag nedaleko Jeptatorije te napisala "Pod zaštitom". Njen račun je uklonjen.

Novinari Newsweeka koji donose ovu priču nisu mogli potvriti autentičnost fotografija te su zamolili rusko inoministarstvo za komentar. Krim, koji je anektiran od Ukrajine 2014., meka je za turiste iz Rusije. Ujedno je poluotok i jedan od ključnih kamena spoticanja između Rusije i Ukrajine.

Ukrajina je objavila video u kojem se ismijava s ruskim turistima na Krimu te ih poziva da odu kući. Nedavno je na tom području zabilježeno najmanje dvanaest eksplozija te se vjeruje da se radi o ukrajinskom protunapadu.

Ukrajinska vlada turistima je podrugljivo poručila da odu kući ako ne žele "neočekivano vruće ljeto".

S fotografijama turista koji oktirvaju ruske položaje narugala se i ukrajinska vojska.

- Možda smo pregrubi s ruskim turistima... Ponekad mogu biti vrlo korisni. Kao ovaj čovjek koji se slikao kod ruskih protuzračnihsustava kraj Jevpatorije, na okupiranom Krimu. Hvala i nastavi s dobrim poslom, objavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:59