NY TIMES OTKRIVA

Ruski teroristi kuju pakleni plan za Europu ako Putin izgubi: ‘Posebno je opasna Jedinica 29155‘

Istražitelji su se posljednjih tjedana posebno fokusirali na Ruski carski pokret, radikalnu skupinu koja ima članove i suradnike diljem Europe

Članovi ruskog carskog pokreta, arhivska fotografija

 Olga Maltseva/Afp

Američki i europski dužnosnici, koji su za New York Times govorili pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti oko istrage, tvrde da ruski vojni obavještajni agenti usko surađuju s militantnim ekstremno desnim skupinama širom EU, te kako upravo oni stoje iza slanja pisama bombi u Španjolskoj.

Španjolski i strani istražitelji još uvijek istražuju tko je poslao šest pisama-bombi krajem studenog i početkom prosinca na adrese u Madridu, među kojima su i službena rezidencija premijera Pedra Sáncheza, američko i ukrajinsko veleposlanstvo te španjolsko Ministarstvo obrane. U napadima, koje su američki dužnosnici okarakterizirali terorističkim, nitko nije ubijen, ali ozlijeđen je zaposlenik ukrajinskog veleposlanstva kada je jedan od paketa eksplodirao.

Istražitelji su se posljednjih tjedana posebno fokusirali na Ruski carski pokret, radikalnu skupinu koja ima članove i suradnike diljem Europe, kao i centre za vojnu obuku u Sankt Peterburgu u Rusiji, tvrde američki dužnosnici. Dodaju i kako je ta skupina, koju je američki State Department proglasio globalnom terorističkom organizacijom, povezana s ruskim obavještajnim službama. Zna se da su istaknuti članovi grupe posjetili Španjolsku, a tamošnja policija sve vrijeme pratila je njihove kontakte s krajnje desnim španjolskim organizacijama.

image

Policija u Madridu, ispred ambasade SAD-a, nakon što su poslane bombe

Oscar Del Pozo/Afp/Profimedia

Tajna ruska jedinica

U ovom trenutku nema naznaka da je Moskva spremna za sabotaže šireg opsega ili da planira terorističke napade u Europi. No strategija Vladimira Putina mogla bi se promijeniti ako Rusija nastavi trpjeti velike neuspjehe u Ukrajini, kažu američki dužnosnici. Isti izvori tvrde za New York Times kako postoji izgledna mogućnost da Rusija na ovaj način testira svoje ‘proxy‘ skupine, u slučaju da e Moskva odluči za eskalaciju sukoba.

Očigledni cilj akcije bio je, prema izvorima, signalizirati da Rusija i ekstremističke grupe s kojima su usko povezani, mogu izvesti terorističke napade diljem Europe, uključujući i one na glavne gradove država članica NATO-a. I Španjolska je članica NATO saveza te Ukrajini poslala vojnu, humanitarnu pomoć, ali i diplomatsku podršku.

Izvori napominju i kako je Putin svojoj vojno obavještajnoj agenciji dao potpunu slobodu za razvoj i provođenje tajnih operacija u Europi.

Ruski časnici, za koje američki dužnosnici vjeruju da stoje iza bombaške kampanje, rade za GRU, jednu od agresivnijih moskovskih obavještajnih službi, kažu američki dužnosnici. Ruska vojno-obavještajna služba pri Glavnom stožeru Ruske vojske - GRU (Glavnoye razvedyvatel’noye upravleniye - Glavna obavještajna uprava) elitna je “špijunska” zajednica, nastala prije sto godina, na samim počecima Sovjetske države.

Američki izvori tvrde da su članovi te agencije bili uključeni u niz tajnih operacija, od miješanja u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. do obaranja malezijskog civilnog zrakoplova iznad Ukrajine 2014.

Posebno se opasnom smatra, Jedinica 29155, koja je već pokušala destabilizirati Europu putem pokušaja državnih udara i ubojstava, tvrde izvori za NY Times. U sklope te jedinice djeluju i prekaljeni ruski ratni veterani, a ona funkcionira u tolikoj tajnosti da većina ostalih GRU operativaca vjerojatno nije znala niti da postoji. Postoji osnovana sumnja da su bili umiješani i u pokušaj vojnog udara u Crnoj Gori u listopadu 2016. godine s namjerom da likvidiraju Mila Đukanovića.

Fiona Hill, viša direktorica za Europu i Rusiju u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće u Trumpovoj administraciji, rekla je da ne bi bilo iznenađujuće da GRU koordinira Ruski carski pokret da izvrši napade.

“Većina takvih ekstremističkih organizacija povezana je s ruskom obavještajnima službama, bilo s GRU-om ili FSB-om. Obavještajni agenti koriste skupine kako bi posijali pomutnju", rekla je Hill.

Valja naglasiti kako je vodstvo Ruskog carskog pokreta čak i kritiziralo ‘nesposobnost ruskog vodstva u ukrajinskom ratu‘ i optužilo Putina za korupciju. Ipak, budući da grupa dijeli ciljeve Moskve, ponajprije one da podriva zapadne vlade i sije kaos u Europi, ruska obavještajna služba uspjela je utjecati na njezine operacije, tvrde američki dužnosnici.

Bijela supremacija

Korištenje usluga Ruskog carskog pokreta važno je za ruske obavještajne službe, posebno zato što to otežava suparničkim zemljama da akcije pripišu ruskoj vladi, piše NY Times.

State Department proglasio je skupinu i njezino vodstvo globalnim teroristima u travnju 2020., što je prvi put da je takva etiketa primijenjena na skupinu koja se zalaže za superiornost bijele rase. Skupina je navodno imala dva centra za obuku u Sankt Peterburgu gdje uvježbavaju polaznike za šumske i urbane napade, uče ih taktikama i obučavaju za borbu prsa u prsa.

Kao glavne osobe u organizaciji State Department je izdvojio Stanislava Anatoljeviča Vorobjeva, koji je utemeljio skupinu u Sankt Peterburgu 2002.; Denisa Valiulloviča Garijeva, vođu njene paravojne jedinice, takozvane Ruske carske legije i Nikolaja Nikolajeviča Truščalova, organizatora aktivnosti grupe u inozemstvu.

Washington također vjeruje da su dvojica Šveđana, koji su počinili niz bombaških napada u Göteborgu u 2016., pohađali tečaj obuke koji je vodila ruska skupina. Na meti počinitelja, koji su pravomoćno osuđeni, našla su se prihvatilišta za izbjeglice i za tražitelje azila te jedan kafić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:57