‘NEPRIHVATLJIVO‘

Ruski pravoslavni svećenik pobunio se protiv rata, njegovi ga optužili za herezu: ‘Kakav pacifizam, sudit ćemo mu!‘

Naglašavaju da je crkva tijekom svoje povijesti blagoslivljala ratnike za obranu domovine

Svećenik Ioann Burdin

 Yuri Kadobnov/Afp/Profimedia/Yuri Kadobnov/afp/profimedia

Ruska pravoslavna crkva tvrdi da je pacifizam nespojiv s njenim učenjima i da je u prošlosti bio povezan s heretičkim doktrinama, prenosi neovisni ruski portal Meduza. Ta izjava je dana u vezi s predstojećim crkvenim suđenjem svećeniku Ioannu Burdinu, kojemu je zabranjeno da obavlja službu zbog svojih antimilitarističkih stavova. Materijali o Burdinovom slučaju, koje je objavio na svom Telegram kanalu, razmatrat će se tijekom suđenja zakazanog za 16. lipnja.

Prema crkvi, Burdinove izjave "kaljaju aktivnosti najvišeg crkvenog vrha" i "potkopavaju povjerenje vjernika u patrijarha i biskupe", predstavljajući prijetnju "crkvenom jedinstvu". U materijalima se ističe da pacifizam, kojim Burdin opravdava svoj stav, nije usklađen s učenjem Pravoslavne crkve. Crkva također naglašava da je pacifizam kroz povijest bio prisutan u raznim herezijskim doktrinama, uključujući gnosticizam, paulicijanizam, bogumile, albigensijance i tolstovce, ukazujući na povezanost s drevnim vjerovanjima i drugim utopijskim ideologijama.

image

Svećenik Ioann Burdin

Yuri Kadobnov/Afp/Profimedia/Yuri Kadobnov/afp/profimedia

Predstavnici Ruske pravoslavne crkve odbacuju Burdinov pacifizam i kritiziraju njegovu proturusku političku poziciju, koju smatraju neprihvatljivom unutar zemlje. Naglašavaju da je crkva tijekom svoje povijesti blagoslivljala ratnike za obranu domovine.

Burdin, koji je planirao prijeći iz Ruske pravoslavne crkve u Bugarsku pravoslavnu crkvu, vjeruje da je crkveno suđenje protiv njega pokrenuto upravo zbog te odluke, koju je odbio poglavar ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril.

Prethodno je Burdin obavljao službu kao rektor Crkve Kristovog uskrsnuća u selu Karabanovo u Kostromskoj oblasti, sjeveroistočno od Moskve. U ožujku 2022. godine kažnjen je zbog "diskreditiranja" ruskih vojnika nakon antimilitarističke propovijedi. Svećenikova objava peticije kojom se traži prestanak vojnih akcija dodatno je pridonijela kontroverzi. Kao rezultat suđenja, Burdinu je zabranjeno da obavlja svećeničku službu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:45