VLADIMIR SOLOVJEV

Ruski novinar zaplakao u eteru: ‘Zapad likuje zbog ubijanja Rusa. Zato su krenuli s ovim!‘

‘Zapad će profitirati od svakog ishoda ovog rata ako on ne dođe do njegovog teritorija i ako ne bude napada na zapadne centre‘, rekao je Solovjov

Vladimir Solovjev

 Screenshot/Youtube

Vladimir Solovjev, poznati ruski režimski televizijski novinar te voditelj emisije "Večer s Vladimirom Solovjevim" na državnoj televizijskoj postaji Rusija 1, rekao je u petak tijekom svoje radijske emisije da je 22. lipnja dan velike tuge te da uvijek biti dan velike tuge.

- Nismo dopustili da se ponovi 22. lipnja. Zadali smo prvi udarac. Da smo zadrijemali, imali bismo još jedan dan velike tuge tijekom kojeg bismo tugovali za stotinama tisuća onih koji bi stradali u Donbasu i na Krimu - rekao je vidno potišteni Solovjev.

- Da, 22. lipnja 1941. godine. Kako bismo ga prevenirali i onemogućili izbijanje rata, hunta je počela 2014. godine. Ponosni potomci velike generacije pobjednika sada se bore. Ovo je možda posljednja generacija Sovjeta - dodao je Solovjev.

Dmitrij Evstafijev, profesor na Fakultetu za kreativne industrije i Institutu za medije Nacionalnog istraživačkog sveučilišta "Viša škola ekonomije", rekao je tijekom gostovanja u Solovjevoj emisiji "Puni kontakt s Vladimirom Solovjovim" da Rusija 22. lipnja vidi kao priliku da se prisjeti događaja iz prošlosti i cijeni ono što se dogodilo, ali i kao priliku da pogleda u budućnost i shvati što se treba napraviti da se tenkovi s križevima ne pojave u Himkiju.

- Ha da, tenkovi s križevima u Himkiju... Kad vidim da Zapad tvrdi da je njegov cilj kontinuirano povećavanje pomoći koju šalje Ukrajini. Što to znači? To znači stalno dolijevanje ulja na vatru kako bi u ovom međuslavenskom ratu nestalo što više Slavena nestalo. Nije li to njegov plan? Zapad će profitirati od svakog ishoda ovog rata ako on ne dođe do njegovog teritorija i ako ne bude napada na zapadne centre za donošenje odluka - rekao je Solovjev.

- Ako mi pobijedimo, u redu, povratili smo svoj teritorij. Međutim, mnogo je lijesova. Bit će potrebno dosta vremena kako bi se obnovili odnosi - dodao je Solovjev.

- ‘Ajmo reći da rat završi neriješeno... bilo kako bilo, toliko je mnogo mrtvih da će biti grozne mržnje. Anglosaksonski svijet plješće! Velika će rana ostati na tlu pravoslavlja. Dugo će biti tamo - ustvrdio je Solovjev.

- To je istina. Zato je naš cilj pronalaženje prilike da se ovaj rat najneugodnijim mogućim za Zapad. Ovaj je rat trenutno za Zapad vrlo ugodan - rekao je Evstafijev.

- Slažem se s vama. Sto posto! Dvjesto posto! To je jedini način da se Zapad natjera da osjeti posljedice vojnog djelovanja. A onda, kada ih osjeti, možemo razgovarati. Čak i s dijelom ukrajinskog društva koji je trenutno protiv nas. Oni su euforični jer cijeli Zapad stoji iza njega, misle da je Zapad nedodirljiv i da će ih uvijek spašavati - dodao je Solovjev.

- Čim ukrajinsko društvo uoči da je Zapad ranjiv, onda možemo razgovarati. Međutim, rana će tu biti prisutna desetljećima - rekao je Evstafijev.

- Da, naravno. Rat traje! To se mora shvati. (U četvrtak) sam razgovara s jako ozbiljnim ljudima koji se nalaze na visokim pozicijama u Vladi Ruske Federacije. Oni razumiju u kakvim vremenima živimo. Ne gajimo iluzije. Jako je važno da ljudi nemaju iluzije. Potpuno su uključeni i rade svoje poslove. Sad je vrijeme da se shvati tko je s nama i tko je protiv nas. Vremena za šalu više nema. Možda i zato što u jednom trenutku shvatite o čemu se tu radi. Tada se pitate: zbog čega se ovo događa? Za što se živjeli i učili? Za što ste se cijelog života pripremali? Hm, da... - rekao je Solovjev.

- Sad nisu bitna pitanja koja si postavljamo, nego zaključci do kojih dolazimo. Važno je da počnemo shvaćati stvari o sebi. Razumijemo ono što se događa i zašto se to događa. Vidimo kako rat napreduje. Zapad likuje zbog destrukcije ruske civilne infrastrukture i ubijanja Rusa. Zato je Zapad započeo s ovim! - rekao je Solovjev te počeo brisati suze iz svojih očiju. Redatelj je odmah promijenio kadar čim je vidio da Solovjev ne glumi tugu.

- To je to. Počnete drukčije shvaćati religijsku mudrost koja kaže da prošlost ne postoji kao takva. Svi se vjerski blagdani slave kao da se događaju sada i to je njihovo značenje: događaju se sada. Shvatite potom da se spirala vremena spljošćuje i da sve živite sada i odmah. Veliki patriotski rat, 22. lipnja. Spirala vremena najednom se spljoštila. Sve se događa sada. Mi pričamo, a naši se dečki bore. Uzvraćaju udarac, bez obzira na to imaju li municije ili ne. To je ruski vojnik, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest. To je ruski vojnik, pobjednički vojnik - rekao je Solovjev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:14