KLJUČNA NAMIRNICA

Ruski McDonald‘s u velikim problemima svega mjesec dana nakon otvaranja: Nestalo pomfrita!

Tvrtka očekuje da će do jeseni na jelovnik vratiti omiljeno jelo, a rusko ministarstvo poljoprivrede negira nestašicu krumpira

restoran brze hrane ‘Ukusno i točka‘

 Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Pojedini restorani novootvorenog lanca brze hrane "Ukusno i točka", koji je u Rusiji zamijenio popularni američki McDonald‘s, privremeno će prestati posluživati ​​pomfrit, javljaju ruski mediji, a prenosi BBC. Za sve je, kažu, kriv nedostatak prave sorte krumpira. Tvrtka također ističe kako očekuje da će do jeseni vratiti pomfrit na jelovnik.

Podsjetimo, McDonald‘s se povukao iz Rusije u znak protesta zbog invazije na Ukrajinu. Amerikanci su prodali svoje restorane ruskom tajkunu, a u lipnju su otvoreni novi restorani pod nazivom "Ukusno i točka".

No, svega mjesec dana nakon otvaranja, na jelovniku već nema omiljenih krumpirića. Strahuje se da bi se uskoro isto moglo dogoditi i s tzv. rustičnim krumpirima, što je deblje rezana verzija tradicionalnog prženog krumpirića.

- Godinu 2021. obilježio je loš urod sorte krumpira koji je potreban za proizvodnju pomfrita. Uglavnom smo pokušavali nabavljati krumpir od ruskih proizvođača, a postalo nam je nemoguće uvoziti krumpire s tržišta koja bi mogla ponuditi privremenu zamjenu za domaće usjeve - izvijestila je tvrtka za rusku novinsku agenciju Tass.

Rusko ministarstvo poljoprivrede istodobno pokušava umanjiti zabrinutost zbog nestašice krumpira tvrdeći kako "krumpira ima".

- Rusko tržište u potpunosti je opskrbljeno krumpirom, uključujući i onaj prerađeni. Osim toga, usjevi iz nove sadnje već pristižu, što isključuje svaku mogućnost nestašice - rekli su u ministarstvu iako je nestašica evidentna.

Rusiji je zbog invazije na Ukrajinu Zapad nametnuo mnogobrojne sankcije, koje uvelike ometaju opskrbne lance i povećavaju nezaposlenost. Očekuje se da će rusko gospodarstvo pasti do 10% u 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:41