I LOŠI MOMCI U STRAHU

Ruski mafijaš pozvao Ruse na ulice: ‘Znate li tko je preuzeo moć? A znate li što će tražiti i od koga?!‘

Stanoviti Griša Moskovski upozorio je građane da u Rusiji moć prelazi u ruke Prigožina i Kadirova, što smatra opasnošću za cijelu zemlju

Griša Moskovski i borci grupe Wagner/Ilustracija

 /Screenshot/Twitter/Profimedia

Ruski mafijaški šef upozorio je civile na "promjenu moći" u zemlji, rekavši da će osuđenici koje je grupa Wagner, ruska privatna plaćenička vojska, regrutirala za rat predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, na kraju izazvati rasulo u društvu.

U apelu putem video zapisa, koji je tijekom mjeseca kružio društvenim mrežama, muškarac predstavljen kao Griša Moskovski govorio je protiv Jevgenija Prigožina, Putinovog saveznika i osnivača grupe Wagner, te čečenskog vođe Ramzana Kadirova, rekavši da oni stvaraju dvije moćne skupine. Taj stanoviti Griša Moskovski je pozvao građane Rusije na oprez, kako prenosi Newsweek.

"Sada se u Rusiji formiraju dvije bande. Dvije bande, jedna banda je ona grupe Wagner, a druga je Kadirovljeva. Na djelu je promjena vlasti u Rusiji", rekao je. "Koje su bande gadova i koje će doći na vlast". "Ali to neće donijeti dobro Rusiji i Rusima", dodao je.

Griša Moskovski je ukazao na činjenicu da je grupa Wagner regrutirala veliki broj zatvorenika za Putinov rat u Ukrajini. Ta jedinica plaćenika regrutirala je borce u kažnjeničkim kolonijama u udaljenim regijama Rusije, prema riječima Olge Romanove, voditeljice nevladine organizacije za prava zatvorenika Russia Behind Bars.

Istraživačka nezavisna novinska kuća Important Stories (iStories) nedavno je otkrila da se ruskim zatvorenicima u Sankt Peterburgu nudi sloboda i novac ako pristanu sudjelovati u ratu.

Rođaci zatvorenika koji služe kaznu u tom gradu izjavili su za iStories da grupa Wagner i tamo, kao što je činila u nizu kažnjeničkih kolonija, nudi 200.000 rubalja (3.500 dolara) i amnestiju u zamjenu za šest mjeseci "dragovoljnog" sudjelovanja u borbama u ukrajinskoj regiji Donbas, ukoliko prežive.

"Vjerujte mi, samo zamislite tko su Wagnerovci. Sve bivši osuđenici koji su imali 20, 15, 18, 19 godina, a koji su silovali, ubijali i činili sve vrste nasilja", rekao je Moskovski. "A sada su slobodni i žele jesti, žele zaraditi i žele se osjećati dobro. A od koga će tražiti da im to pruži? Od vas, običnih Rusa".

‘Oni nemaju što izgubiti‘

Kadirov je u međuvremenu podržao Prigožina u kritikama načina na koji se vodi rat u Ukrajini te se čini da su zauzeli vlastitu stranu te stoje jedan uz drugoga u rijetkim iskazima neslaganja sa situacijom, što bi moglo ukazivati na to da unutar Kremlja možda nastaju raskoli.

Američki ‘think tank‘ Institut za proučavanje rata (ISW) također je krajem listopada procijenio da bi Prigožin i njegova vojna skupina mogli "predstavljati prijetnju Putinovoj vladavini".

Moskovski je, pak, pozvao ruske civile da podignu glas i osiguraju da ni Prigožin ni Kadirov ne dođu na vlast. "Dakle, dok vi šutite, u Rusiji će biti još gore i gore. Zato vas molim, zbog običnog naroda, izađite na ulice i pobrinite se da oni ne dođu na vlast. Ako dođu na vlast, bit će problema u cijeloj Rusiji".

"Nemaju oni što izgubiti. Ti Wagnerovci, ti Kadirovci nemaju što izgubiti", zaključio je Griša Moskovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:46