UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ruski list tvrdi: ‘Odblokirat ćemo Odesu, postignut je dogovor između Moskve, Kijeva i Ankare‘

Uživo pratimo ključne događaje 103. dana ruske invazije na Ukrajinu

Luka u Odesi; Segej Lavrov; raketni sustav M270

 Profimedia/Afp/

Ključni događaji dana

- 103. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Ruski list tvrdi da su Moskva, Kijev i Ankara dogovorili da se odblokira Odesa za brodove sa žitom

- Traju žestoke ulične borbe za Sjeverodonjeck, Ukrajinci stoje "nešto lošije" nego jučer

- Britanija šalje Ukrajini raketne sustave koji mogu pogoditi mete udaljene do 80 kilometara

- Otkazan je posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Srbiji

- Ukrajinski predsjednik Zelenski posjetio je trupe na istočnoj fronti

- Rusi pišu da je u Ukrajini ubijen još jedan njihov general

- Ukrajinci su navodno uspjeli vratiti barem polovicu Sjeverodonjecka pod svoju kontrolu


>>>>> NOVO 15:31 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi do jeseni u Ukrajini moglo zapeti čak 75 milijuna tona žitarica te da Kijev želi protubrodsko oružje koje bi moglo osigurati siguran prolaz njegovog izvoza.

Ukrajina, rekao je Zelenski na brifingu u Kijevu, razgovara s Britanijom i Turskom o ideji da mornarica treće zemlje jamči prolaz ukrajinskog izvoza žitarica kroz Crno more kojim dominira Rusija.

Ipak, najjače jamstvo njihova sigurnog prolaska bilo bi ukrajinsko oružje, rekao je Zelenski, prenosi Reuters.


14:20 - Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je zapadne zemlje da ne vjeruju obećanjima Vladimira Putina da neće koristiti trgovačke rute za napad na Odesu.

Putin je rekao da bi Ukrajina mogla koristiti luke Mikolajev i Odesu za izvoz hrane i da Rusija neće iskoristiti situaciju razminiranja da pokrene napade s mora.


14:17 - Moskva je zainteresirana za pregovore o nuklearnom oružju s Washingtonom, ali malo je vjerojatno da će pregovori biti održani u trenutnoj situaciji, rekao je u ponedjeljak novinaru glasnogovornika ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

'Zainteresirani smo jer smatramo da je potrebno nastaviti razgovore i raspravljati o ovom pitanju s obzirom na tektonske pomake u području europske, pa i globalne sigurnosti. Takvi razgovori su nužni, potrebni su cijelom svijetu', Peskov je rekao u odgovoru na zahtjev TASS-a da komentira primjedbu američkog veleposlanika u Rusiji Johna Sullivana koji je kazao da je malo vjerojatno da će se pregovori o nuklearnom oružju između SAD-a i Rusije nastaviti u trenutnoj situaciji.

'Možda bismo se trebali složiti s veleposlanikom da to u ovom trenutku izgleda malo vjerojatno, ali prije ili kasnije ćemo se morati vratiti na ovo pitanje', dodao je glasnogovornik Kremlja.


14:15 - Moskva nikada nije zaprijetila Helsinkiju ili Stockholmu, rekao je medijima u ponedjeljak glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

'Želim samo podsjetiti na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija nikada nije predstavljala nikakvu prijetnju ni Finskoj ni Švedskoj, kao što ove zemlje nisu predstavljale nikakvu prijetnju nama. Predsjednik Putin je to izjavio više puta', odgovorio je Peskov na zahtjev iz TASS-a za komentar izjave šefa finske sigurnosne policije Anttija Pelttarija koji je istaknuo da je Helsinki iznenađen što Moskva ne pokušava izvršiti pritisak na Finsku zbog želje te zemlje za ulazak u NATO.

Veleposlanici Finske i Švedske pri NATO-u, Klaus Korhonen i Axel Wernhoff, 18. svibnja predali su zahtjeve svojih zemalja za članstvo u NATO-u glavnom tajniku saveza Jensu Stoltenbergu. Ruski predsjednik dva dana ranije rekao je da će Moskva uzvratiti na širenje vojne infrastrukture NATO-a u Finskoj i Švedskoj. Ruski čelnik je pritom napomenuo da ulazak Finske i Švedske u NATO ne predstavlja neposrednu prijetnju Rusiji, jer Moskva nema problema u odnosima s tim zemljama.


13:37 - Srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin izrazio je duboko žaljenje zbog 'opstrukcije' posjeta Lavrova, kojeg je opisao kao 'velikog i dokazanog prijatelja Srbije'. Rekao je da one zemlje koje su blokirale njegovo mjesto 'ne žele mir, one sanjaju o porazu Rusije'.

'Srbija je ponosna što nije dio antiruske histerije, a zemlje koje jesu imat će vremena da se posrame', rekao je Vulin.


13:06 - Kada su odnosi Kine i Rusije u pitanju, nakon ruske invazije na Ukrajinu i geopolitičkih posljedice te vojne kampanje Kremlja, Peking sada može uživati ​​u preokretu, navodi utjecajni portal Politico.

Budući da se Rusija suočava s naglo opadajućim gospodarstvom pod zapadnim sankcijama i nadolazećim naftnim embargom od Europe, Kina je očiti potencijalni 'dobročinitelj' kojem se Putin može okrenuti.

Xi dijeli s Putinom neprijateljstvo prema Zapadu i NATO-u, no to ne znači da će ponuditi čisto dobročinstvo.

VIše o rusko-kineskom odnosu pročitajte OVDJE.


12:54 - Obećanje Londona da će se pridružiti SAD-u u slanju raketnih sustava dugog dometa Ukrajini moglo bi činiti razliku, ali "neće promijeniti stvari preko noći" zbog ograničenog broja, kaže stručnjak za kopneno ratovanje. Više pročitajte OVDJE.


12:44 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je konferenciju za medije nakon što su se srpski susjedi udružili kako bi mu blokirali posjet Srbiji.

Na samom početku rekao je da, ako se njegov posjet Srbiji smatra katastrofom za Zapad, da onda stvari na Zapadu nisu tako dobre. Više pročitajte OVDJE.


12:05 - Rusija ne bi trebala zatvoriti američko veleposlanstvo bez obzira na krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini jer dvije najveće nuklearne sile u svijetu moraju nastaviti razgovarati, rekao je američki veleposlanik John Sullivan u Moskvi u ponedjeljak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin označio je invaziju na Ukrajinu kao prekretnicu u ruskoj povijesti: pobunu protiv hegemonije Sjedinjenih Država koju šef Kremlja optužuje za ponižavanje Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ukrajina tvrdi da se bori za svoj opstanak protiv bezobzirnog otimanja zemlje u imperijalnom stilu koji je ubio tisuće ljudi, raselio više od 10 milijuna i opustošio dijelove zemlje.

U očitom pokušaju da pošalje poruku Kremlju, John J. Sullivan, američki veleposlanik kojega je imenovao bivši američki predsjednik Donald Trump, rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da Washington i Moskva ne bi trebali prekinuti diplomatske odnose.

"Moramo očuvati sposobnost da razgovaramo jedni s drugima", rekao je Sullivan u intervjuu za TASS. Upozorio je protiv uklanjanja djela Lava Tolstoja sa zapadnih polica za knjige ili bojkotiranja glazbe Petra Čajkovskog.

Njegove izjave prenio je TASS na ruskom jeziku, a Reuters ih je preveo na engleski.


11:32 - Umjesto posjeta Srbiji, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održat će u ponedjeljak online tiskovnu konferenciju oko 13 sati po moskovskom vremenu, javlja RIA Novosti.

- Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov održat će 6. lipnja tiskovnu konferenciju o aktualnim međunarodnim temama. Događaj će se održati online. Konferencija za novinare počet će oko 13 sati, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornica ministarstva Marija Zaharova ranije je izjavila da su zemlje u susjedstvu Srbije zatvorile zračni prostor za let zrakoplova ruskog ministra vanjskih poslova koji je trebao posjetiti Beograd od 6. do 7. lipnja.

Beogradski mediji objavili su u nedjelju da se Crna Gora pridružila Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji u namjeri da u svom zračnom prostoru onemogući prelet zrakoplovu kojim bi Lavrov trebao doputovati u Beograd.


11:02 - Ruska vlada planira dopustiti brodovima koji prevoze žitarice da napuste ukrajinsku luku Odesu, prema novinskom izvješću, ublažavajući blokadu koja je izazvala strah od nestašica i gladi.

Rusko vodstvo dogovorilo je s Kijevom i Ankarom plan za deblokiranje pošiljki žitarica iz Odese, navode provladine novine Izvestija pozivajući se na vladine krugove.

- U teritorijalnim vodama susjedne zemlje turske vojne snage preuzet će razminiranje, a također će pratiti brodove do neutralnih voda, navodi se u izvješću od ponedjeljka.

Ruski ratni brodovi potom bi pratili brodove sa žitom do Bospora.

Ovaj korak dolazi u vrijeme rasta cijena hrane nakon što je rat Moskve protiv Ukrajine doveo do velikih turbulencija na svjetskim tržištima. Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, a kolaps njezinih isporuka nakon ruske invazije jako je pogodio afričke zemlje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je primio predsjednika Afričke unije i Senegala Mackyja Salla kako bi razgovarali o tom pitanju.

Putin je zanijekao da je Rusija odgovorna za visoke cijene, ali je rekao da je spreman olakšati isporuku žita.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov očekuje se u srijedu u Ankari radi razgovora o tom pitanju. Nakon razgovora, plan za deblokadu žita u Odesi treba biti službeno odobren, pišu novine.


9:30 - Guverner Oblasti Luhansk Serhij Haidai poručio je jutro za Reuters da se "situacija u Sjeverodonjecku malo pogoršala za Ukrajinu"-

- U tijeku su žestoke ulične borbe, a ukrajinske snage i dalje drže pozicije u industrijskom dijelu grada. Tijekom određenog perioda naše trupe pokrenule su uspješni protunapad te su oslobodile oko polovice grada. No, sad se situacija opet malo pogoršala za nas, rekao je Haidai.


9:20 - EU diže željeznu zavjesu prema Rusiji, dok mi to ne radimo, poručila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova o najavljenom pa otkazanom posjetu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Beogradu. Više pročitajte OVDJE.


8:50 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva javlja da se nastavljaju žestoke borbe u Sjeverodonjecku te da ruske snage nastoje iz smjera Slovjanska odsjeći ukrajinske trupe u Donbasu.

Britanci su također potvrdili da su ruski projektili pogodili željezničku Infrastruktur u Kijevu u nedjelju ujutro. Smatra se da je cilj napada bio poremetiti ili onemogućiti dostavu zapadnog naoružanja ukrajinskim trupama.

Također, nakon više tjedana došlo je do novog razvoja na Zmijskom otoku - naime, smatra se je Rusija razmjestila sustave protuzračne obrane na ovom strateški ključnom otoku, možda i najvažnijoj točki preko koje Rusija provodi blokadu preostalih slobodnih ukrajinskih luka (čime se onemogućuje prijevoz ukrajinskog žita).

Ti protuzračni sustavi sada pružaju nužnu potporu brodovima ruske Crnomorske flote, koji su "protuzračni kišobran" u jednom dijelu izgubili kada su Ukrajinci potopili krstaricu Moskva.


7:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je u nedjelju trupe na istočnim frontama kako bi stekao bolje razumijevanje pozicije u kojoj se nalaze ukrajinski branitelji, piše Guardian.

- Zelenski je posjetio zapovjedno mjesto i trupe na fronti u području Bakhmuta u Donbasu te je bio na fronti u Lisičansku u Oblasti Luhansk, koja se nalazi tek nekoliko kilometara od Sjeverodonjecka, grada za koji Rusi i Ukrajinci vode teške borbe, a u kojem je u tijeku ukrajinska kontraofenziva.

- Vi zaslužujete pobjedu, to je najvažnija stvar, ali ne pod bilo koju cijenu, poručio je Zelenski trupama u videu koji je objavio na društvenim mrežama.


5:55 - Ukrajinske snage i dalje poduzimaju nekoliko opsegom manjih, ali uspješnih kontranapada na istoku zemlje, javlja američki Institut za proučavanje rata u svojem dnevnom izvješću o stanju na bojištima u Ukrajini.

Prema njima, Ukrajinci su doista uspjeli vratiti veće dijelove Sjeverodonjecka u svoje ruke - riječ je o gradu u Luhanskoj oblasti u kojem su Rusi, prema ukrajinskim izvorima, preuzeli gotovo 80 posto teritorija. Sada Ukrajinci javljaju da je otprilike polovica grada u rukama njihovih snaga, a polovica u rukama ruskih snaga. Štoviše, Institut za proučavanje rata tvrdi da su Ukrajinci potisnuli Ruse prema istočnim i južnim rubovima grada.

Nadalje, na jednom ruskom Telegram kanalu pojavila se vijest da su ukrajinske snage pokrenule kontranapad sjeverno od Harkiva te da potiskuju Putinove trupe prema ruskoj granici. Budući da su Rusi značajan dio svojih snaga koncentrirali u napadu na Sjeverodonjeck (pojavile su se informacije da je Vladimir Putin naredio zauzimanje, ili totalno opkoljavanje grada do 10. lipnja), Ukrajinci koriste priliku i napadaju na drugim dijelovima fronte na kojima su Rusi suviše rastegnuti - poput Harkivske oblasti i Južnog bojišta.


5:25 - Britanija će opskrbiti Ukrajinu višestrukim raketnim sustavima koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 80 kilometara, priopćeno je u ponedjeljak, u potezu koji je koordiniran sa Sjedinjenim Državama kao odgovor na rusku invaziju.

Ministar obrane Ben Wallace rekao je, objašnjavajući dar u vidu sustava za višestruko lansiranje M270, kako će se britanska potpora Ukrajini promijeniti u skladu s razvijanjem ruske taktike.

. Ovi vrlo sposobni višestruki raketni sustavi omogućit će našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometnog topništva, koje su snage (ruskog predsjednika Vladimira) Putina neselektivno koristile da sravne gradove, rekao je Wallace u priopćenju.

Američki predsjednik Joe Biden prošlog je tjedna rekao kako će Washington Ukrajini isporučiti topničke raketne sustave visoke pokretljivosti M142 ili HIMARS, nakon što je dobio jamstva iz Kijeva da se neće koristiti za gađanje ciljeva unutar ruskog teritorija.

image

Raketni sustav M270

Apfootage/Alamy/Alamy/Prof/Apfootage/Alamy/Alamy/Prof

Putin je rekao kako isporuke oružja nisu "ništa novo", ali je upozorio kako će biti odgovora ako Sjedinjene Države isporuče streljivo većeg dometa za sustave HIMARS.

Ministarstvo obrane SAD-a priopćilo je kako Ukrajini isporučuje četiri sustava M142 HIMARS zajedno s vođenim višestrukim raketnim sustavom za koje je reklo da ima domet od preko 64 kilometara.

Britanija je rekla kako će ukrajinski vojnici biti obučeni za korištenje novih sustava u Britaniji, nakon što je prethodno najavila da će obučiti ukrajinsko osoblje za korištenje oklopnih vozila.

I dok saveznici šalju sve ubojitije oružje Ukrajini, Rusi se, čini se, i dalje muče s velikom smrtnošću najviših vojnih zapovjednika.

Naime, novinar ruske državne televizije Aleksander Sladkov na aplikaciji Telegram javlja da je u Ukrajini, nedaleko od Popasne u Oblasti Luhansk, ubijen ruski general Roman Kutuzov. Ovu informaciju još nije potvrdilo Ministarstvo obrane Ruske Federacije, a u ovom trenutku njenu točnost nije moguće neovisno potvrditi.

Ako je Kutuzov doista ubijen, prema nekim računicama bio bi već 11. ruski general koji je izgubio život od početka invazije na Ukrajinu. Prema američkom Institutu za proučavanje rata, radilo bi se o sedmom ubijenom generalu u Ukrajini.

image

Ruski general Roman Kutuzov (lijevo)

Not Supplied/Willwest News/P/Not Supplied/Willwest News/P

Lavrov prizemljen

S druge strane, Rusiju i dalje muči dosta specifičan problem kada su u pitanju i diplomatske akcije. Naime, zbog sankcija neki njihovi dužnosnici više ne mogu letjeti ni u neke, Moskvi načelno prijateljske zamije, poput Srbije.

Tako je posjet Srbiji ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova otkazan nakon što su zemlje koje se nalaze oko Srbije rekle da će zatvoriti svoj zračni prostor za njegov zrakoplov, rekao je u nedjelju visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova za agenciju Interfax.

Kako prenosi Reuters, izvor je potvrdio da su Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoje zračne prostore zrakoplovu kojim bi Lavrov doputovao u ponedjeljak u Beograd.

"Naša diplomacija još uvijek nije ovladala teleportacijom", rekao je izvor.

Iz ruskog ministarstva vanjskih poslova još nema službenog komentara.

Radiotelevizija Srbije objavila je u nedjelju navečer da je posjet ruskog šefa diplomacije Beogradu neizvjestan.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić rekla je ranije u nedjelju za provladinu TV Pink da je situacija u vezi s posjetom Lavrova "iznimno komplicirana".

Kremlj je prošlog tjedna najavio posjet Lavrova Beogradu 6. i 7. lipnja, a glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na brifingu za medije rekla je da će se šef ruske diplomacije sastati s predsjednikom Srbije, ministrom vanjskih poslova, predsjednikom Skupštine i srpskim patrijarhom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:22