IZVAN MREŽE

Ruski hakeri napali web stranice 14 velikih američkih zračnih luka

Napadi, srećom, nisu utjecali na kontrolu zračnog prometa, internu komunikaciju zračne luke ili druge ključne operacije

Zračna luka LaGuardia u New Yorku (arhivska fotografija)

 KENA BETANCUR/AFP

Desetak američkih zračnih luka privremeno su morale isključiti svoje web stranice zbog kibernetičkih napada izvedenih u ponedjeljak ujutro, a odgovornost za prekid njihova rada preuzeli su hakeri koji govore ruski jezik.

Ciljano je otprilike 14 web stranica velikih aerodroma, uključujući i zračnu luku LaGuardia u New Yorku, O‘Hare u Chicagu te Hartsfield-Jackson u Atlanti - sve one neko vrijeme bile su nedostupne javnosti, no većina ih je u međuvremenu vraćena na mrežu, piše The Guardian. CNN je pak izvijestio kako je i internetska stranica međunarodne zračne luke u Los Angelesu također bila pogođena kibernetičkim napadom.

Visoki dužnosnik rekao je za ABC News kako napadi nisu utjecali na kontrolu zračnog prometa, internu komunikaciju zračne luke ili druge ključne operacije. No prekid je svakako uzrokovao "neugodnost" putnicima koji su pokušavali pristupiti informacijama.

- To je neugodnost. Kibernetički napadi uzrokovali su uskraćivanje javnog pristupa web stranicama koje izvještavaju o vremenu čekanja u zračnoj luci i informacijama o kapacitetu - rekao je neimenovani izvor.

Hakiranje se pripisuje grupi poznatoj kao Killnet, Rusima koji podržavaju Kremlj, ali za koje se ne smatra da su izravni vladini akteri. Spomenuta grupa favorizira distribuirane napade uskraćivanja usluge (DDoS), koji funkcioniraju tako da preplave računalne poslužitelje prometom kako bi ih učinili nefunkcionalnima.

Sličan napad ciljao je i komunikacijske mreže u njemačkim željezničkim sustavima, uzrokujući velike prekide usluga u sjevernom dijelu zemlje. No dužnosnici nisu povezali taj kibernetički napad niti s jednom stranom državom, objavio je Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:30