‘KRIVA ODLUKA‘

Ruski dužnosnik otkrio kako sada komuniciraju Moskva i Washington: ‘To se neće tako brzo promijeniti‘

Prema Sergeju Rjabkovu, zamjeniku ruskog šefa diplomacije, Rusija i SAD trenutačno održavaju dijalog uglavnom putem veleposlanstava

Sergej Rjabkov

 Eloi Rouyer

Rusija je spremna za dijalog sa Zapadom o sigurnosnim jamstvima i pitanjima strateške stabilnosti, rekao je u četvrtak za medijsku kuću RBC zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, kako prenosi agencija TASS.

"Spremni smo za dijalog o tim pitanjima (sigurnosna jamstva), kao i o pitanjima koja se odnose na stratešku stabilnost. Žao nam je što su naši kolege u Washingtonu donijeli odluku - i objavili je prije nekoliko dana - da obustave kontakte o tome", istaknuo je, dodajući da je SAD u potpunosti kriv za prekid dijaloga.

"Nastavljamo raditi mirno i samouvjereno, imamo konkretne ciljeve za postizanje. Nitko ne prekida dijalog sa SAD-om, ali kanali za dijalog su zasebno pitanje koje ovisi o ciljevima s kojima se suočavamo", naglasio je Rjabkov.

Prema Rjabkovu, Rusija i SAD trenutačno održavaju dijalog uglavnom putem veleposlanstava. "Nemamo razloga vjerovati da će se ovaj obrazac promijeniti u bliskoj budućnosti", istaknuo je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 17. prosinca 2021. godine nacrte sporazuma o sigurnosnim jamstvima koja Moskva očekuje od Washingtona i NATO-a. Dokumenti posebno obvezuju NATO da prekine sa širenjem na istok i vrati svoju vojnu infrastrukturu na granice iz 1997. godine.

Sjedinjene Države i NATO predali su Moskvi svoje pisane odgovore na ruske sigurnosne prijedloge 26. siječnja 2022. Moskva je u svojem odgovoru u veljači poručila da Zapad nije uspio napraviti ključne ustupke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:28