DMITRIJ POLJANSKI

Ruski diplomat pri UN-u: ‘Ako nam NATO prijeti, Putin ima pravo pritisnuti nuklearni gumb‘

‘Kad imate posla s nuklearnom silom, morate izračunati sve moguće ishode vašeg ponašanja‘ - rekao je Poljanski

Dmitrij Poljanski

 John Minchillo/Pool/AFP

Zamjenik ruskog veleposlanika pri UN-u, Dmitrij Poljanski, rekao je da Rusija zadržava pravo na korištenje nuklearnog oružja ako njegovu zemlju "isprovocira" NATO.

Poljanski, jedan od najviših ruskih diplomata u SAD-u, razgovarao je s novinarkom Sky Newsa nakon što je glasnogovornik Vladimira Putina rekao da bi njegov šef mogao 'pritisnuti nuklearni gumb' ako će Rusija smatrati da se suočava s 'egzistencijalnom' prijetnjom.

Na novinarsko pitanje o tome je li Putin bio u pravu kad je progovorio o mogućnosti nuklearnog rata nad ostatkom svijeta, Poljanski je rekao: "Ako NATO isprovocira Rusiju, ako je napadne, zašto ne. Mi smo nuklearna sila. Mislim da to nije ispravna stvar za reći. Ali nije ispravno ni prijetiti Rusiji i pokušavati se miješati. Dakle, kad imate posla s nuklearnom silom, naravno, morate izračunati sve moguće ishode vašeg ponašanja", rekao je Poljanski, prenosi Sky News.

Zamjenik veleposlanika također je odbacio službenu izjavu američke vlade da su pripadnici ruskih oružanih snaga krivi za ratne zločine u Ukrajini.

"Mislim da ne činimo ratne zločine u Ukrajini. Naravno, nije na meni da procjenjujem. Nisam tamo. Gledam videosnimke i druge zapise koji se smatraju lažnim vijestima. Vi vjerujete u jedno, ja vjerujem u drugo", rekao je Poljanski.

Kada mu je novinarka pokazala fotografije koje su snimili novinari Associated Pressa u ukrajinskom gradu Mariupolju, a prikazuju stambene zgrade pogođene ruskim projektilima i tijela ukrajinske djece koja su zakopana u uskim rovovima, on je odbio priznati odgovornost Rusije za te postupke. Iznio je tvrdnju da Ukrajina napada vlastite zgrade i civile.

"Nisu bili meta. Od samog smo početka rekli da naša vojska ne predstavlja prijetnju civilnom stanovništvu Ukrajine", rekao je Poljanski, prenosi Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:59