‘ŠTO SI DOPUŠTATE?!‘

Ruski ambasador u BiH demonstrativno napustio svečanost, optužio šefa delegacije EU za provokaciju

Ruski je veleposlanik u utorak demonstrativno napustio ceremoniju obilježavanja uspostave distrikta Brčko

Milorad Dodik i ambasador Igor Kalabuhov

 Screenshot N1

Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov oštro je u srijedu optužio šefa delegacije EU u toj zemlji Johanna Sattlera za provokaciju jer je u jednom govoru kojega je održao dan ranije osudio agresiju Rusije na Ukrajinu.

Ruski je veleposlanik u utorak demonstrativno napustio ceremoniju obilježavanja uspostave distrikta Brčko, u kojoj je sudjelovala većina predstavnika diplomatskog zbora u BiH, a to je učinio nakon što je veleposlanik EU Sattler u svom govoru podsjetio na rat u Ukrajini i odgovornost koju za to snosi Rusija.

Sattler je tada kazao kako je Putinov napad sramotni čin agresije kojega demokratski svijet najoštrije osuđuje.

U izjavi iz ruskog veleposlanstva objavljenoj u srijedu stoji kako kako su bili revoltirani tim istupom kojim je, kako tvrde, zlorabljen povod za okupljanje odnosno obilježavanje 22. obljetnice uspostave distrikta na području Brčkog.

"Šef delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler je u svom govoru tijekom svečane akademije u neprihvatljivim i provokativnim formulacijama sebi dopustio izjave koji nemaju nikakve veze sa spomenutom temom", stoji u reakciji uz pojašnjenje kako je Kalabuhov stoga morao napustiti svečanost.

Sattler je tijekom obilježavanja obljetnice uspostave distrikta Brčko istaknuo kako je EU uložila značajan novac u gospodarsku obnovu tog dijela BiH, a samo u rekonstrukciju luke na Savi u tom gradu, koja je upravo završena, uloženo je više od tri milijuna eura.

Iz fondova EU obnavlja se i željeznička mreža koja vodi do luke, a ove je godine planirana i obnova cestovnog mosta koji Brčko povezuje s Gunjom u Hrvatskoj pa je cilj da jedina bosanskohergovačka riječna luka ponovo postane važno komercijalno čvorište kakvo je bila prije rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:19