VOLODIMIR ZELENSKI

‘Ruske sportaše ne bi trebalo pustiti na Olimpijske igre 2024. Njihove su zastave uprljane krvlju‘

Zelenski je rekao da je Ukrajina razočarana onime što je nazvao namjerom IOC-a da se dopusti Rusima i Bjelorusima da se natječu pod neutralnom zastavom

Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu se usprotivio ideji da ruski sportaši sudjeluju na Olimpijskim igrama 2024. pod bilo kojom neutralnom zastavom, rekavši da su "sve njihove zastave uprljane krvlju".

Zelenski je to izjavio nakon što je razgovarao s Thomasom Bachom, predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC), koji je prošli tjedan rekao da je još uvijek nejasno hoće li ruski i bjeloruski sportaši i sportašice sudjelovati na igrama u Parizu 2024. godine.

U priopćenju, Zelenski je rekao da je Ukrajina razočarana onime što je nazvao namjerom IOC-a da se dopusti Rusima i Bjelorusima da se natječu pod neutralnom zastavom.

"Možemo reći samo jednu stvar: bijela ili bilo koja neutralna zastava nemoguća je za ruske sportaše, jer su sve njihove zastave uprljane krvlju", rekao je u video obraćanju.

Zelenski, pozivajući na "potpunu izolaciju" Rusa sa sportskih događaja, rekao je da su 184 ukrajinska sportaša poginula u ratu s Rusijom.

U svome video obraćanju, ukrajinski je predsjednik kazao da principi IOC-a "definitivno ne predviđaju udovoljavanje terorističkim državama".

Ako se ruskim sportašima dopusti sudjelovanje, bila bi to greška, jer bi se to interpretiralo kao znak da "svijet navodno odobrava njihov teror".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:53