SUĐENJE ZA ‘EKSTREMIZAM‘

Ruska sigurnosna služba FSB traži trenutačnu zabranu Facebooka i Instagrama

Državno odvjetništvo je ocijenilo da Meta opravdava "terorističko djelovanje" i potiče na "mržnju i na neprijateljstvo" prema Rusima

Ilustracija 

 Justin Sullivan/AFP

Ruska sigurnosna služba (FSB) zatražila je u ponedjeljak "trenutačnu" zabranu američkih društvenih mreža Facebooka i Instagrama, prvog dana suđenja za "ekstremizam" dok se nakon invazije na Ukrajinu pojačava represija nad medijima.

"Djelovanje Mete (matične kuće Facebooka i Instagrama) upereno je protiv Rusije i njezinih oružanih snaga. Tražimo njezinu zabranu i trenutačnu primjenu te mjere", rekao je na saslušanju glasnogovornik FSB-a Igor Kovaljevski, prenosi novinska agencija Interfaks.

I državni tužitelj je zatražio zabranu Mete "zbog očitih znakova ekstremističkog djelovanja". Ipak je zatražio da se iz te zabrane izuzme aplikacija za razmjenu poruka WhatsApp, također u vlasništvu Mete.

Dana 11. ožujka rusko državno odvjetništvo zatražilo je da se Metu označi "ekstremističkom" organizacijom, što utire put zabrani svih njezinih aktivnosti u Rusiji.

Zahtjev je upućen nakon odluke Facebookove i Instagramove matične kuće da ublaži pravila glede govora mržnje protiv ruske vojske i državnog vrha zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Državno odvjetništvo je ocijenilo da Meta opravdava "terorističko djelovanje" i potiče na "mržnju i na neprijateljstvo" prema Rusima.

Ruska novinska agencija TASS rekla je da je predstavnik Mete izjavio u ponedjeljak na sudu da je kompanija nakon toga izmijenila svoja pravila kako bi spriječila "rusofobiju i pozive na nasilje".

Instagram, Facebook i Twitter već su blokirani u Rusiji, gdje im je gotovo onemogućen pristup, osim putem privatne virtualne mreže VPN-a.

Od početka ruske intervencije na Ukrajinu 24. veljače, ruska vlast je znatno pooštrila nadzor nad informacijama na internetu, jednom od posljednjih slobodnih medijskih prostora u zemlji.

Prošlog tjedna je i telekomunikacijski regulator Roskomnadzor optužio američku kompaniju Google i njezin video servis YouTube za "terorističko" djelovanje, što je prva etapa prema mogućoj zabrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 10:41