GLOBUS OTKRIVA

RUSKA NUKLEARKA NA HRVATSKOJ GRANICI Putin će graditi nove reaktore atomske centrale na Dunavu

 AFP / Arhiv NPP Paks

BUDIMPEŠTA - Paks je jedina mađarska nuklearna elektrana i pokriva 50 posto njihovih potreba za strujom. Od Hrvatske, od njezina istoka, Slavonije i Osijeka, udaljena je oko 70 kilometara

Pod velikim žarkocrvenim poklopcem, a četiri su poklopca nanizana u golemoj prostoriji jedan iza drugoga, poput nekih mirnih spavača koje ne želite buditi, dok iz prostora za posjetitelje gledamo prema njima, odvijaju se nuklearne lančane reakcije po svojim ustaljenim protokolima i zakonitostima. Prostorija je osvijetljena, čuje se jednolični huk pogona, i nigdje nema nikoga, potpuno je prazno.

Ugodno toplo i uz umirujuće brujanje, pod svjetlom neonki i mnoštvom boja – jer je svaki dio pogona točno određen i svojim izgledom, čini se kao da ovdje nema nekog stresa. Ali, nikad nismo bili bliži srcu nuklearke. I posve je pogrešno misliti da je ovdje mirno i da se ništa ne događa. Nuklearka radi svojim uobičajenim ritmom, svaki kutak ovog prostora pred nama, u koji smo ušli samo u jaknama – bez torbi, bez mobitela i bez fotoaparata – jer tako nalažu pravila sigurnosti – snimaju nadzorne kamere, od kojih je jedna Međunarodne atomske agencije – a u kontrolnoj sobi, mozgu pogona, sjede inženjeri koji prate nekoliko monitora istodobno, a na kojima se pale crvene i zelene žaruljice. Usredotočeni su na posao, a opet i dovoljno opušteni da međusobno komuniciraju pa se ne doima da nadziru nešto tako grandiozno i opasno. U bojama i izgledu prostorije nepogrešivo je prisutna sovjetska, danas vintage, dizajnerska nota.

Vladimir Putin dolazi u Mađarsku 17. veljače. Premijer Viktor Orban ugostit će ga samo dva tjedna nakon što je u Budimpešti bila njemačka kancelarka Angela Merkel. Putin prvi put, od 2006. godine, dolazi u jednu srednjoeuropsku zemlju u radni posjet, a glavna tema susreta s Orbanom bit će upravo energetska sigurnost i izgradnja novih blokova ove rusko-mađarske nuklearke.

Mađarska se odbija naći u bilo kakvoj "hladnoratovskoj" poziciji zbog situacije u Ukrajini i sankcija protiv Rusije, a s obzirom na to da su dogovori o gradnji novih jedinica nuklearke postignuti prije početka vala sankcija, oni vrijede bez obzira na sadašnje stanje. Putin i Orban dogovorili su se ne samo o održavanju postojeće elektrane nego i o dobavljanju novoga goriva, te zbrinjavanju potrošenoga. Onaj visokokontaminirani ići će natrag u Rusiju, u posebne sefove u kojima se zbrinjava, a nisko i srednjekontaminirani nuklearni otpad skladišti se u blizini nuklearke.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:23