ZASTRAŠUJUĆI DETALJI

RUSKA MAFIJA ISIL-U PRODAJE DIJELOVE ATOMSKE BOMBE? 'Presreli smo već četiri pokušaja dostave, bit će još takvih slučajeva!'

 iStock / AFP

KIŠINJEV - Banda krijumčara, navodno povezana s ruskom mafijom, pokušala je prodati nuklearni materijal ekstremistima Islamske države, otkrila je istraga čije detalje prenosi Associated press.

U ruralnom dijelu Moldavije, lokalne vlasti u suradnji s FBI-jem u proteklih su pet godina presrele četiri pokušaja prodaje radioaktivnog materijala ekstremistima s Bliskog istoka. Posljednji takav slučaj dogodio se u veljači ove godine, kada je krijumčar ponudio veliku zalihu radioaktivnog cezija - dovoljno za kontaminirati nekoliko gradskih četvrti - i izravno je tražio kupca iz ISIL-a.

Krijumčar ruskih korijena, Valentin Grossu, ponudio je zalihu cezija osobi za koju je vjerovao da je predstavnik Islamske države, za 2,5 milijuna eura. Srećom, navodni predstavnik ISIL-a zapravo je bio doušnik policije.

- Mogli biste napraviti ‘prljavu bombu,’ što bi bilo idealno za Islamsku državu, rekao je Grossu na sastanku u noćnom klubu u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije.

Nakon 20 sastanaka, Grossu je bio uvjeren da posluje s pravim predstavnikom Islamske države, i sreli su se kako bi razmijenili novac i cezij, kada je policija konačno i uhitila Grossua.

Istraga je također otkrila i pokušaj prodaje urana kupcu s Bliskog istoka. Prema snimkama s prislušnih uređaja i razgovorima s istražiteljima, krijumčari su pokušavali prodati materijal za atomsku bombu i nacrte za ‘prljavu bombu’ arapskom kupcu.

Snimke pokazuju kako su krijumčari specifično tražili kupce koji su neprijatelji zapada, te kako je vrlo moguć scenarij u kojem će organizirane kriminalne skupine uspjeti dostaviti sredstva masovnog uništenja radikalnim grupama poput ISIL-a ili al-Qaede.

U istragama su surađivali agenti FBI-ja i mala grupa moldavskih istražitelja, koji su u pet godina uspjeli zaustaviti čak 4 potencijalne trgovine radioaktivnim materijalom.

Usprkos tome, glavni organizatori bi se svaki put izvukli, a oni koji bi i bili uhićeni izbjegli bi dugotrajne kazne zatvora i vrlo se brzo vratili krijumčarenju. Nadalje, uhićenja su uglavnom bila izvedena prije nego što bi došlo do dostave nuklearnog materijala, što znači da je većina zalihe radioaktivnih tvari još uvijek u rukama kriminalaca.

Moldavsko državno odvjetništvo podijelilo je rezultate svojih istraga s Associated Pressom kako bi ukazali koliko je opasno postalo crno tržište.

- Možemo očekivati još takvih slučajeva - rekao je Constantin Malic, jedan od moldavskih istražitelja.

- Dokle god misle da mogu dobro zaraditi bez da će biti uhvaćeni, oni će nastaviti to raditi, izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:40