ŠTO DONOSI BUDUĆNOST?

‘Ruska je vojska premala da sada ostvari sve željene ciljeve, a svi strahuju od ovog raspleta‘

Ako Rusi iduće godine mobiliziraju veću silu, onda ulazimo u fazu pat-pozicije, kaže Michael Clarke

Rat u Ukrajini

 Afp/

Sve su sigurniji oni koji kažu da će se rat u Ukrajini oduljiti te da se ruska strana priprema za dugu borbu. Ipak, u jednom trenutku sukob će završiti, prekidom vatre ili primirjem. Wall Street Journal iznio je pet potencijalnih scenarija o tome u kojem bi smjeru konflikt mogao krenuti s obzirom na trenutačnu situaciju.

1. Kolaps Rusije?

Visokomotivirane ukrajinske snage uspješno su koristile sve slabosti neprijateljske vojske. Ruse su mučili logistika, koordinacija, zalihe i niski moral. Među brojnim ruskim žrtvama bili su i mnogi visokorangirani zapovjednici.

I u ovom trenutku većina zapadnih analitičara smatra da ruski "plan B" ide mnogo sporije od očekivanog, a propao je i plan šireg ruskog okruživanja i odsijecanja ukrajinskih snaga u Donbasu. Teško topništvo koje je ukrajinska strana dobila već pomiče stanje u njezinu korist. Prema mišljenju nekih analitičara, najveći je uspjeh ruske vojske - što se još nije raspala.

"Mislim da je scenarij u kojem dolazi do potpunog raspada ruske strane podcijenjen", smatra Eliot Cohen iz nestranačke istraživačke skupine Centar za strateške međunarodne studije u Washingtonu. I manje drastični ishodi imali bi posljedice u Moskvi. "U tom bi slučaju Putin teško preživio na vlasti", smatra Cohen.

2. Raspast će se Ukrajinci?

Mnogo se govori o ruskim problemima, ali i ukrajinska vojska suočava se s teškim izazovima. Gubitak ljudstva i opreme je značajan, iako mnogo manji nego na ruskoj strani (oko 40.000 Rusa, prema procjeni NATO-a). Osvajanje Mariupolja je velika i dugoočekivana ruska pobjeda. Ukrajinci su sada pod teškim pritiskom oko Sjeverodonecka i Limana, gradova u Donbasu. Analitičari ističu da je, u nedostatku informacija, vrijedno pogledati način borbe ukrajinske vojske, jesu li, primjerice, bez strategije i nasumični.

To govori puno o stanju u ukrajinskim redovima. "Zasad nisam vidio znakove rastroja", kaže Phillips O'Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj. Štoviše, očekuje se da će ukrajinske snage biti osnažene vojnom pomoći Zapada. "Najavljeni deseci milijardi dolara trebali bi osigurati da Ukrajina ne padne. To čini ovu teoriju malo izglednom", slaže se i Michael Clarke, bivši direktor Instituta za ujedinjene kraljevske službe.

3. Pat-pozicija?

Rat bi se, jedna je od mogućnosti, mogao pretvoriti u pat-poziciju u kojoj niti jedna strana ne želi izgubiti. Već se govori da bi sukob mogao potrajati do iduće godine, a možda i dulje. "Rat je često proces kompetitivnih kolapsa gdje pobijedi onaj koji još stoji na nogama, iako su obje strane pretrpjele teške poraze. To se dogodilo 1918. godine", objašnjava Cohen iz think tanka u Washingtonu.

Prema njegovu mišljenju, takva je situacija moguća ako vjerujete da su Rusi duboko ukopani, imaju snažna uvjerenja te mogu pronaći zamjene za sve izgubljeno ljudstvo. "To mi se ne čini izglednim", rekao je Cohen. Izgledniji je scenarij da će Ukrajinci iskoristiti svoju mobilnost i taktičku superiornost kako bi odabrali mjesta napada i penetrirali ruske linije.

Nekoliko analitičara za WSJ kaže kako, u slučaju da Ukrajina odbije rusku ofenzivu u Donbasu, očekuju jačanje protuofenzive s ukrajinske strane, što bi pokrenulo presudnu fazu rata. Prema Clarkeovu mišljenju, ruska je vojska premala da postigne ciljeve u Ukrajini. Sve ovisi o tome mogu li uvesti još 150 do 180 tisuća vojnika u svoju vojsku. "Ako Rusi iduće godine mobiliziraju veću silu, onda ulazimo u fazu pat-pozicije", kaže Clarke.

4. Ukrajinsko napredovanje

Ruska vojska pokrenula je jaku ofenzivu u Donbasu nakon povlačenja snaga oko Kijeva. "Ne čini se da će njihova ofenziva uskoro stati. Ali, u jednom trenutku prestat će se kretati naprijed, a tada je pitanje hoće li ih Ukrajinci moći odbaciti natrag", kaže O'Brien.

U toj fazi, smatraju analitičari, presudno će biti zapadno oružje. Nedavno je visoki dužnosnik Pentagona rekao da je 74 od 90 vučnih topova M777 na isturenim pozicijama oko Harkiva i na drugim mjestima. Dugi domet ove artiljerije omogućava Ukrajincima napade na Ruse bez riskiranja vlastitih položaja. Ukrajina dobiva i dronove Switchblade i Phoenix Ghost. "Kombinacija topova i dronova je moćna", ističe Lawrence Freedman, profesor ratnih studija s King"s Collegea u Londonu.

U slučaju da dođe do ukrajinskog napredovanja, pitanje je gdje će stati. Minimalni domet su linije razgraničenja na dan 23. veljače, uoči invazije. Međutim, ukrajinska bi vlada mogla biti pod političkim pritiskom da nastavi dalje i vrati teritorij izgubljen od 2014. godine.

U tom bi trenutku Zapad vjerojatno tražio da se rat što prije završi, kaže Clarke.

5. Eskalacija

Još od početka rata česte su rasprave o tome kako Vladimiru Putinu mora biti ostavljen izlaz iz situacije. Time bi se spriječilo da stvari odu predaleko. Neki analitičari i sada strahuju od scenarija u slučaju Putina stjeranog u kut. Bi li odlučio upotrijebiti taktičko nuklearno oružje ili kemijsko oružje? Zapadni analitičari kažu da je to moguće, ali ne i izgledno. Čak i da se iskoristi taj tip oružja, to ne znači da bi konflikt automatski eskalirao u razmjenu interkontinentalnih balističkih raketa između Rusije i Zapada.

"To je takav tabu da bi i njegovi podređeni razvlačili s implementacijom naredbe", kaže Cohen.

Dovelo bi to do daljnje izolacije Rusije i njezina gospodarstva. Analitičari smatraju da bi najvažniji faktor protiv korištenja tog oružja bilo to da ne bi donijelo nikakve velike prednosti u borbi gdje su obje strane u konfliktu preblizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:30