UKRAJINSKA MINISTRICA

‘Ruska invazija na Ukrajinu mogla bi pokrenuti treći svjetski rat! A pogledajte samo što rade na Blakanu...‘

Ukrajinska ministrica branitelja ističe da bi većina branitelja u njezinoj zemlji bila spremna braniti se

Julija Laputina

 Pavlo_bagmut/Ukrinform/Avalon/Profimedia

Ruska invazija na Ukrajinu proširila bi sukobe diljem Europe i čak bi mogla izazvati Treći svjetski rat, upozorila je ukrajinska ministrica.

Julia Laputina, ukrajinska ministrica branitelja, rekla je za Sky News kako je njezina zemlja spremna obraniti se ako Moskva krene u novi napad.

No rekla je i kako se posljedice vojne akcije predsjednika Vladimira Putina "ne bi zadržale unutar ukrajinskih granica".

- Ako Rusija izvrši invaziju trebali biste se pobrinuti i za Balkan. Ono što Rusi sada rade u Srbiji je pokušaj da na Balkanu isprovociraju situaciju - rekla je u intervjuu u svom uredu u Kijevu.

Na pitanje postoji li šansa da invazija dovede do trećeg svjetskog rata, ministrica je odgovorila potvrdno.

- Da, da. Gledano geopolitički, to je moguć scenarij. Dakle, trebamo obratiti pozornost na ukrajinsko pitanje zbog sigurnosti cijelog kontinenta - zaključila je.

- Ako Rusija izvede invaziju na Ukrajinu, rat će zasigurno zahvatiti i prostore izvan same Ukrajine - dodala je.

Ministrica, koja je dogurala do čina general-bojnika u SBU-u, glavnoj ukrajinskoj sigurnosnoj službi, rekla je kako bi većina branitelja u njezinoj zemlji od 400 tisuća vojnika, u dobi od 20 do 60 godina, bila spremna boriti se ako bude potrebno. Ističe da su mnogi, koji su se prijavili za obranu zemlje kada su separatisti s ruskom podrškom zauzeli teritorij na istoku, bili mladi dragovoljci.

Kada su je pitali hoće li se Ukrajina moći oduprijeti većoj invaziji svog puno moćnijeg susjeda, Laputina je odgovorila: "Mislim da bismo uspjeli jer čak i u slučaju prave vojne invazije, agresor bi možda bi uspješan u prvom koraku... Ali, u idućem koraku sigurno ne bi bili uspješni jer mi imamo veliko iskustvo za oduprijeti se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:40