NOVI RAT NA BALKANU?!

Ruska državna novinska agencija: ‘Stanje na Kosovu i BiH moglo bi eksplodirati, a evo koje države čeka smjena vlasti‘

RIA novosti objavila je svoja predviđanja za 2023. godinu. Zapravo priželjkuju i ‘predviđaju‘ ono što u ovom trenutku odgovara Kremlju.
 Stringer/Afp

Europa će tijekom 2023. godine biti najužarenije krizno žarište, slično kao što je nekada bio Bliski istok. Europa, pogotovo EU i Velika Britanija, upast će u političku krizu i gospodarsku recesiju, a do izražaja će doći nesposobnost njihovih novih političkih elita, osobito u najvažnijim zemljama Unije - Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj. Na Balkanu, prije svega na Kosovu, ali i u Bosni i Hercegovini stanje može eskalirati i dovesti do "detonacije".

To je dramatična prognoza prorežimske ruske državne novinske agencije RIA novosti za 2023. godinu. Analitičari i glavne medijske poluge Putinove ratne avanture kažu da se tijekom 2022. godine "povećala mogućnost nuklearnog rata", ali uvjereni su da "do svjetske nuklearne katastrofe u 2023. neće doći".

Iako predviđaju rat na Balkanu, ruski analitičari smatraju da je opasnost od izbijanja rata na Tajvanu uglavnom minula, ali će se, unatoč tome, kinesko-američki odnosi i dalje komplicirati i zaoštravati. No, "obje strane neće ići na eskaliranje tajvanske krize", koja bi, prema procjeni RIA novosti, mogla doseći vrhunac 2024. godine kada će se na otoku održati predsjednički izbori na kojima će, kažu putinovski propagandisti, dominirati tema proglašenja tajvanske neovisnosti. Zapravo Vladimir Kornilov i Petr Akopov priželjkuju i "predviđaju" ono što u ovom trenutku odgovara Kremlju.

Nadalje, glavni prokremaljski trbuhozborci državne agencije pretpostavljaju da će rat u Ukrajini potrajati "još neko vrijeme" te su uvjereni da "neće završiti ove godine", ali očekivano ističu da se to neće dogoditi "ne zbog Rusije, a pogotovo ne zbog Ukrajine", nego zato što to ne odgovara Zapadu kojemu je glavni cilj "raskomadati i uništiti Rusiju".

Ruski analitičari kao da žive u nekom paralelnom svijetu jer smatraju da je rat u Ukrajini i izbio zbog "avanturističke politike Zapada" te da će SAD i EU pojačati pritisak ove godine kako bi "krivnju za sve ono što se događa u Ukrajini svalili na Rusiju" (!?) koju je Zapad, prema njihovu mišljenju, "gurnuo u sukob s Ukrajinom".

"Odgovornost za događaje u Ukrajini stalno će se prebacivati na rusku stranu", kažu prognozeri RIA novosti. "London i Washington neće dati Kijevu da pristane na (ruski) mirovni prijedlog", ističe Kornilov.

RIA novosti najavljuju da će se ove godine pojačati pritisci da se Rusiju izbaci iz Vijeća sigurnosti UN-a, ali to neće dati Kina i Indija jer bi moglo dovesti do nefunkcionalnosti UN-a koji bi "zato mogao doživjeti sudbinu Lige naroda kada ju je napustio SSSR".

Ratnohuškački analitičari RIA novosti predviđaju smjenu vlasti u Španjolskoj, ali i Poljskoj, na jesenskim izborima, jer "Bruxelles svim silama želi skinuti s trona stranku Pravo i pravda (PiS)", a "to će dovesti do daljnjeg zaoštravanja odnosa na liniji Bruxelles - Varšava".

"Zapad želi da i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izgubi izbore", kaže Kornilov, ali dodaje kako su na isti način predviđali i poraz Viktora Orbána pa, slavodobitno zaključuje, "od toga nije bilo ništa".

Ruski "prognozeri" tako predviđaju da bi Donald Trump ipak mogao dobiti republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima 2024. godine, iako "i mediji i dio republikanaca favoriziraju Rona DeSantisa".

"Ne zaboravimo da Trump ima iskustvo u borbi i suparništvu s elitama u vlastitoj stranci." Kornilov smatra da Trump sada ima više šansi za nominaciju nego što ih je imao 2016. godine.

U ruskim medijima stvorio se mit kako ne bi došlo do rata u Ukrajini da je predsjednik SAD-a Donald Trump te da bi se Putin i on dogovorili o "sigurnosnim garancijama za Rusiju".

RIA novosti, pak, navode da unatoč predviđanjima potpredsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrija Medvedeva, koje je, kažu, izgovorio u šali tek da "iznervira zapadnjake", ove godine još "neće doći do raspada SAD-a", ali će se nastaviti "geografski raskol i produbiti jaz među američkim državama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:37