MANJAK RADNE SNAGE

Rusija za kriminalce uvodi Staljinove gulage

U novim logorima u ruskoj pustopoljini zatvorenici bi trebali služiti pet godina

MOSKVA - Da u Rusiji ne zaboravljaju svoju slavnu prošlost i njezine veličanstvene zasade pokazala je i nova inicijativa iz Federalnog sustava zatvora Rusije. Prema njihovu mišljenju, trebalo bi ponovno proučiti sovjetski model rada gulaga i kako ga i u kojoj mjeri inkorporirati u postojeći zatvorski model.

Kako u Rusiji manjka ljudi koji su se voljni zaposliti na potencijalno opasnim poslovima poput kemijskih tvornica, rudnika i građevinskih projekata u dalekoj provinciji nepreglednog carstva, vlasti su ta mjesta svakako odlučile popuniti. Zatvorenika im ne manjka, a stvaraju i trošak, navodi se u izvješću koje prenosi Rosijskaja gazeta .

Gradi se sedam centara

Planirana je i gradnja sedam centara u dalekoj sibirskoj zabiti, gdje bi zatvorenici koji su osuđeni za manja kaznena djela odsluživali kaznu. U takvim bi se centrima kazna služila od najmanje šest mjeseci do najviše pet godina. Kako vlasti kažu, u takvim centrima ne bi bilo bodljikave žice ni posebne straže. (Ni u Staljinovim logorima nije bilo žice jer bi zbog udaljenosti logora svaki bijeg bio uzaludan.)

Radi samo 20 posto

Ruske vlasti nisu zadovoljne ni s činjenicom da je samo 20 posto zatvorske populacije uključeno u državno korisni rad, a taj postotak na svaki način žele povećati. Zatvorenicima koji su osuđeni prvi put ponudit će se odabir između zatvora ili radnog logora u kojemu će služiti manju kaznu i biti simbolično plaćeni. Ruski oporbenjaci negativno su reagirali na novu ideju tvrdeći da ona Rusiju vraća u najcrnje vrijeme Staljinove tiranije. Vlasti se ne obaziru na prosvjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:12