ČAK 15 GODINA ZATVORA

Rusija uvela oštre kazne za širenje ‘lažnih vijesti‘ o vojsci! Neovisna TV odmah prestala emitirati, svi izašli iz studija

Visina kazne ovisi prihodima osumnjičenika, ali i o ‘težini posljedica lažnog izvještavanja‘...

Ruska TV

 Screenshot YT

Ruska Duma usvojila je izmjene zakona kojima se ograničava sloboda izvještavanja oko rata u Ukrajini, a napomenuto je kako kazna u konačnici može sezati i do 15 godina zatvora. Izmjenama Zakona o kaznenom postupku se službeno kažnjava širenje "lažnih informacija koji diskreditiraju rusku vojsku ili podržavaju sankcije Rusiji", prenosi ruska informativna agencija RIA.

"Vode li laži do ozbiljnih posljedica, prijeti zatvor do 15 godina", objavio je donji dom parlamenta, Duma, u priopćenju.

Visina kazne ovisi o prihodima osumnjičenika, ali i o "težini posljedica lažnog izvještavanja".

Namjerno širenje lažnih informacija o djelovanju ruskih vojnih snaga kažnjavat će se globama od 700.000 do milijun i pol rubalja (prema trenutačnom tečaju od 45.000 do 100.000 kuna), odnosno u visini prihoda osuđene osobe u proteklih 18 mjeseci. Osim toga, osuđenima prijeti i kazna popravnog rada do godinu dana te tri godine prisilnog rada ili zatvora.

Strože kazne su za one koji iskoriste svoj službeni položaj kako bi "širile lažne informacije". To se u pravilu odnosi na novinare, urednike i cijele redakcije, jer su kazne predviđene i za "skupine osoba koja po prethodnom dogovoru, iz plaćeničkih pobuda, ideološke, rasne, nacionalne ili vjerske mržnje, ili neprijateljstva, ili iz motiva mržnje, ili neprijateljstva prema bilo kojoj društvenoj skupini".

image

Duma

Afp/Afp/Profimedia

U tom slučaju kazne se kreću od 3 milijuna do 5 milijuna rubalja, odnosno u visini primanja za proteklih tri do pet godina. Osim toga, tim osobama prijeti i kazna prisilnog rada do pet godina uz zabranu obavljanje određenih djelatnosti na isti period. Također im prijeti i prisilni rad do pet godina te zatvorska kazna od 5 do 10 godina.

Za pozive na sankcije kazne su tek nešto blaže.

Maksimalna kazna za pozive na diskreditaciju ruske vojske bit će pet godina zatvora. Ranije je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila da sada postoji "kolosalan tok lažnih informacija" o akcijama ruske vojske u Ukrajini. U to su, tvrdi, uključene strane obavještajne službe, a NATO ih koordinira.

Jedna od posljednjih ruskih nezavisnih vijesti TV Rain prestala je emitirati na neodređeno vrijeme nakon što je bila pod pritiskom zbog izvještavanja o Ukrajini, javlja BBC.

Kanal, također poznat kao Dozhd, završio je svoje posljednje emitiranje prikazivanjem osoblja koje odlazi sa snimanja u četvrtak.

Rusko regulatorno tijelo za telekomunikacije optužilo je kanal za "poticanje ekstremizma, zlostavljanje ruskih građana, izazivanje masovnog narušavanja javnog mira i sigurnosti te poticanje prosvjeda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:22