ENERGETSKA KRIZA

Rusija tvrdi: Lukašenko nas nije konzultirao prije nego što je zaprijetio obustavom plina Europi

Rusija je veliki izvoznik plina u Europu preko Bjelorusije i Kremlj je dao do znanja da ne želi vidjeti bilo kakva ometanja u opskrbi.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

 Sergey Guneev/AFP

Kremlj je u petak rekao da se bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko nije konzultirao s Moskvom prije nego što je iznio mogućnost ukidanja dotoka plina u Europu te da je Rusija pouzdan izvoznik koji ispunjava svoje obveze.

Lukašenko je prijetio u četvrtak odmazdom protiv bilo kakvih novih sankcija Europske unije zbog gomilanja migranata na granici Bjelorusije i Europske unije, uključujući i zatvaranje dotoka prirodnog plina i dobara preko Bjelorusije.

Govoreći s novinarima na konferencijskom pozivu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Lukašenkova prijetnja nije iskoordinirana s Moskvom.

Rusija je veliki izvoznik plina u Europu preko Bjelorusije i Kremlj je dao do znanja da ne želi vidjeti bilo kakva ometanja u opskrbi.

"Ovo je izjava predsjednika Bjelorusije", rekao je Peskov. "Želim vas podsjetiti na izjavu predsjednika Rusije da je Rusija uvijek izvršavala svoje ugovorne obaveze. Bjelorusija je naš saveznik, no ona je i samostalna država." Peskov je opisao Rusiju kao jamca europske energetske sigurnosti.

"Pouzdanost Rusije kao dobavljača i partnera za trenutne i buduće ugovore ne može se dovoditi u pitanje", rekao je.

EU je u srijedu optužio Bjelorusiju da je izvela "hibridni napad" na Uniju potičući tisuće migranata koji bježe iz siromašnih i ratom zahvaćenih područja da prijeđu u Poljsku i priprema uvesti nove sankcije Minsku možda već idući tjedan.

Lukašenko odbacuje optužbe i okrivljuje EU i Zapad da potiču krizu.

U četvrtak je spomenuo mogućnost obustave tranzita plina plinovodom Jamal koji prenosi plin iz Rusije preko Bjelorusije u Poljsku i Njemačku.

"Mi grijemo Europu, a oni nam i dalje prijete da će zatvoriti granicu. A ako obustavimo plin?", rekao je Lukašenko, kako je prenijela državna novinska agencija Belta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:29