POPUŠTANJE NAPETOSTI

Rusija tvrdi da povlači još vojnika s granice s Ukrajinom: Kijev i Zapad nisu baš uvjereni

Ministarstvo obrane otkrilo je malo informacija o snagama koje se povlače i o koliko je vojnika riječ.

Ruski vojnici, ilustracija

 Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da se nastavilo povlačenje snaga u blizini Ukrajine nakon završetka vojnih vježbi, no Kijev i zapadne prijestolnice sumnjaju u tu tvrdnju.

Nekoliko postrojbi koje su sudjelovale u manevrima na crnomorskom poluotoku Krimu, koji je Rusija anektirala 2014., vratile su se u svoje baze, tvrdi Moskva.

Državna novinska agencija Ria Novosti objavila je snimku na kojoj se vidi vod tenkova i druga vojna vozila kako u noći prelaze Krimski most koji povezuje poluotok s kontinentalnom Rusijom.

Ministarstvo obrane otkrilo je malo informacija o snagama koje se povlače i o koliko je vojnika riječ.

Ministarstvo je u utorak uputilo slično priopćenje i navelo da se dio snaga, koje su bile u južnim i zapadnim vojnim oblastima blizu Ukrajine, počelo povlačiti nakon završetka vježbi.

Taj potez je pobudio tračak nade da kriza uz ukrajinsku granicu popušta nakon tjedana intenzivne diplomacije i zapadnih prijetnji sankcijama Rusiji ako izvrši invaziju na Ukrajinu.

No skepticizam prema namjerama Moskve ostaje visok. Ukrajina, Sjedinjene Države, europske sile i NATO sugerirale su da sumnjaju u ruske tvrdnje o povlačenju i da im je potrebna neovisna potvrda.

Istovremeno se nastavljaju ostali manevri koji su izazvali uzbunu, poput ruskih vojnih vježbi u Bjelorusiji koja također graniči s Ukrajinom.

- Britanija do sada nije vidjela nikakve dokaze da Rusija povlači vojnike s položaja u blizini ukrajinske granice - izjavio je u srijedu ministar obrane Ben Wallace.

SAD i Britanija više su puta upozorile da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti invaziju s više od 130.000 vojnika blizu ukrajinske granice.

- Nismo vidjeli nikakve dokaze povlačenja - rekao je Wallace za Times Radio.

- Fizička opažanja u suprotnosti su s nedavnom retorikom Kremlja - rekao je Wallace za BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:31