VISOKE TENZIJE

Rusija savjetuje svojim građanima da ne putuju u Veliku Britaniju

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da se proces dobivanja ruskih viza odgađa jer Britanija daje veći prioritet ukrajinskim izbjeglicama

Moskva

 Pavel Bednyakov/AFP

Rusija je rekla u petak da preporučuje svojim građanima da ne putuju u Britaniju, požalivši se da vlasti tamo čine da je "doslovno nemoguće" Rusima da dobiju vizu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da se proces dobivanja ruskih viza odgađa jer Britanija daje veći prioritet ukrajinskim izbjeglicama.

Rečeno je također da Rusi ne mogu plaćati Mastercardom i Visom, koje su obustavile svoj rad u Rusiji.

"Kad se uzme u obzir iznimno neprijateljski stav Ujedinjenog Kraljevstva prema našoj zemlji, kako bi izbjegli financijske gubitke i druge moguće probleme, preporučujemo ruskim građanima da se suzdrže, ako je moguće, od putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo i pokušaja dobivanja britanske vize", rečeno je.

"Dok se situacija ne normalizira, odnosit ćemo se na isti način prema Britancima."

Britansko djelovanje je "politički motivirano kršenje prava ruskih građana", reklo je ministarstvo.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Tenzije između Moskve i Londona narasle su proteklih tjedana, dok je Britanija najavile nove sankcije koje ciljaju financijsku mrežu ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u četvrtak da ne vidi kako može doći do normalizacije odnosa s Putinom nakon invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 17:42