OLEG ORLOV

Rusija proglasila dugogodišnjeg aktivista za ljudska prava ‘stranim agentom‘

Orlov je vođa skupine za ljudska prava Memorial koja je 2022. bila jedna od dobitnica Nobelove nagrade za mir

Oleg Orlov

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Rusko ministarstvo pravosuđa je dugogodišnjeg aktivista za ljudska prava Olega Orlova proglasilo "stranim agentom", objavilo je ministarstvo u petak.

Osobe koje se nalaze na popisu stranih agenata u Rusiji moraju svoje objavljene radove dopunjavati izjavom kojom se navodi njihov status. Također, dužni su podnositi stroga financijska izvješća.

Sedamdesetgodišnji Orlov je više od dva desetljeća jedan od vođa skupine za ljudska prava Memorial, koja je 2022., godinu dana nakon što je zabranjena u Rusiji, bila jedna od dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Orlov se suočava s optužbama za "sramoćenje" ruskih oružanih snaga. U listopadu je kažnjen zbog članka u kojem je napisao da je Rusija s predsjednikom Vladimirom Putinom sišla u fašizam.

Žalio se protiv te presude, a tužitelji su zatim tražili trogodišnju zatvorsku kaznu, optužujući ga za "političku mržnju prema Rusiji", što on poriče.

Moskovski sud je u prosincu naredio ponavljanje suđenja u Orlovljevom slučaju zbog tehničkih razloga, pošto su tužitelji promijenili optužnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:12