ZAOŠTRENJE ODNOSA

Rusija prijeti NAPADOM NA EUROPU: Ako se ne postigne dogovor oko raketnog štita, spremni smo 'preventivno koristiti razornu moć'

Upozorenje je uslijedilo nakon što je ruski ministar obrane rekao da se razgovori o proturaketnoj obrani bliže slijepoj ulici

MOSKVA/ZAGREB - Rusija je u četvrtak izrazila spremnost da "preventivno koristi razornu moć" ako Sjedinjene Države nastave s provedbom kontroverznih planova izgradnje sustava proturaketne obrane u srednjoj Europi, izvijestio je BBC.

Upozorenje je uslijedilo nakon što je ruski ministar obrane rekao da se razgovori o proturaketnoj obrani bliže slijepoj ulici. Moskva strahuje da bi rakete presretači, za koje SAD i NATO-a kažu da su namijenjeni zaštiti od napada iz Irana ili Sjeverne Koreje, mogli oslabiti ruski strateški nuklearni arsenal.

"Odluka da se preventivno koristiti razorna sila, poduzet će se ako se situacija pogorša", rekao je načelnik glavnog stožera ruskih oružanih snaga, general Nikolaj Makarov. U četvrtak su u Moskvi započeli dvodnevni razgovori između Rusije, SAD-a i NATO-a. Ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov rekao je da su razgovori "u neposrednoj blizini slijepe ulice", ali je iz NATO-a objavljeno da postoji nada u postizanje dogovora.

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alexander Vershbow izjavio je za BBC da se strah Rusije od europskog proturaketnog obrambenog štita "temelji na krivim pretpostavkama" jer on neće oslabiti moć nuklearnog odvraćanja Rusije.

General Makarov također je rekao da će Rusija, ako europski proturaketni štit bude izgrađen, odgovoriti postavljanjem snažnijih bojevih glava na vlastite balističke rakete.

Rusija i SAD su u sukobu oko pitanja europske proturaketne obrane od 2000., kada je tu zamisao prvi put iznio tadašnji američki predsjednik George Bush.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je naslijedio Busha u Bijeloj kući 2008., otkazao je planove za izgradnju sustava radara i proturaketnih projektila u Poljskoj i Češkoj, u zamjenu za fleksibilniji proturaketni sustav koji bi uključivao kopnene lansere u zemljama istočne Europe, uz lansere s američkih brodova u Mediteranu.

No, 2010. godine, SAD je potpisao sporazum s Poljskom o uporabi starog uzletišta na Redzikowu, u blizini baltičke obale, kao baze za proturaketnu obranu.

Sa svoje strane, Rusija je osposobila radarski sustav u svojoj baltičkoj enklavi Kalinjingradu , koji može pratiti lansiranje raketa iz Europe i Sjevernog Atlantika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 08:28