OPERACIJA KUPJANSK

Rusija pokrenula novu veliku ofenzivu: ‘Promijenili su i taktiku, ali ovo će im biti najgori rat koji su ikad vodili!‘

Ukrajina gradi obrambene linije u zoni na sjeveroistoku te jača logistiku Kijeva u nadi da će te linije održati čvrstima

Ukrajinski vojnici

 Henry Nicholls/Afp

Ukrajinski zapovjednik kodnog imena Timur rekao je da je Rusija ostvarila određeni uspjeh u prodoru na sjeverni rub bojišnice u istočnoj Ukrajini. No, Kijev je spreman za Moskvu, rekao je u utorak za Newsweek Timur, koji je na čelu 13. brigade ukrajinske Nacionalne garde raspoređene u blizini sjeveroistočnog grada Kupjanska.

Ukrajina gradi obrambene linije u zoni na sjeveroistoku te jača logistiku u nadi da će te linije održati čvrstima, dodao je Timur. Rusija je nedavno zauzela Avdiivku, grad u istočnom Donjecku, a protekle je tjedne napadala regije Harkiv i Lugansk.

Napadi oko Kupjanska, ključnog željezničkog čvorišta, dio su onoga što je američki Institut za proučavanje rata nazvao ‘kohezivnom višeosovinskom ofenzivnom operacijom‘ koja se proteže niz frontu od Kupjanska i prolazi kroz gradove Svatove i Kremina, koji su pod kontrolom Rusije.

Napori Kremlja oko Harkiva i Luganska uključuju napade ‘duž četiri paralelne osi‘, koji bi Rusiji mogli donijeti stvarne pobjede, objavio je prošlog tjedna ISW.

Avdiivka je bila simbol ukrajinskog otpora, a njezin pad je predstavljao težak udarac za Kijev. U regiji Harkiv ulozi su također visoki: ruski napredak dovodi Moskvu bliže naseljima koje je Rusija zauzela početkom 2022., a koje je Ukrajina kasnije vratila u protuofenzivi. Rusija bi povratom tih područja zadala dodatni udarac Kijevu.

image

Harkiv, Ukrajina

Yevhen Titov/Afp/Profimedia

- Rusija ne može ponovno preuzeti kontrolu nad ovim teritorijem, smatra Oleksandr Baulin, šef jedne od ukrajinskih vojnih uprava blizu bojišnice kod Kupjanska.

Ukrajina je odlučna u zaustavljanju širenja Rusije prema zapadu, no Kremlj mijenja svoju taktiku. Borci Moskve sada počinju jurišati u manjim grupama tijekom loših vremenskih uvjeta, rekao je Timur iz ukrajinske Nacionalne garde i dodao da oni to i ne rade baš najbolje jer kijevska artiljerija i bespilotne letjelice presretnu lovce čim oni uđu u otvoreni prostor.

- Naš uspjeh nije u tome da izdržimo još jedan napad. Moramo stvoriti mogućnost za uništavanje neprijatelja. Sada je zadatak Ukrajine napraviti najgori rat koji su Rusi ikad vodili, dodaje zapovjednik.

Ipak, Moskva odlučno i snažno napada oko Kupjanska, rekao je Artem Lysohor, ukrajinski šef administracije regije Lugansk. Dodao je da se Ukrajina suočava s pravim izazovom s više od 20 napada svakog dana.

Ukrajinska vojska je u utorak priopćila da su njezine snage odbile 22 ruska napada na prvim crtama u blizini Kupjanska. Rusko je ministarstvo obrane u svojem priopćenju reklo da je osiguralo povoljnije položaje oko Sinkivke i Ivanivke.

Ukraina se u trećoj godini rata bori i s nedostatkom streljiva i kolebanjem saveznika kada je riječ o vojnoj pomoći. Paket pomoći od 60 milijardi dolara od SAD-a čekao je u Kongresu, a nove tranše europskih saveznika ne mogu to nadoknaditi.

- Ukrajinska vojska je bila prisiljena povući se iz Avdiivke nakon što su ukrajinski vojnici morali ograničiti streljivo zbog sve manje zaliha, priopćeno je ranije ovog mjeseca iz Bijele kuće. Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov je rekao da otprilike polovica pomoći koju je Zapad predao Ukrajini ne stiže na vrijeme, a kada se to dogodi, Ukrajina gubi ljude i teritorij.

- Zahvalni smo našim zapadnim partnerima jer bi bez njih bilo jako teško. Ali, i dalje nam stvarno treba streljivo, rekao je Timur.Zalihe NATO-a su iscrpljene paketima pomoći, a Savez je u siječnju potpisao ugovor vrijedan 1,2 milijarde dolara za proizvodnju topničkih granata. No, dužnosnici Europske unije su ranije rekli da neće moći ispuniti obećanje o milijun granata Ukrajini do proljeća.

Dok Ukrajina čeka na dodatne isporuke, Rusija nastavlja pritisak na područja blizu Kupjanska. Smatra se da Moskva svaki dan ispaljuje nekoliko puta više streljiva od Ukrajine te da je svoje gospodarstvo postavila na ratne temelje kako bi održala proizvodnju streljiva i vojne opreme.

- Rusija neće nestati. Mi se moramo pobrinuti da više nemaju priliku doći ovamo, rekao je Timur za Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:19