IZJEDNAČAVANJE RATOVA

Rusija obilježava godišnjicu njemačkog napada: ‘Kao i danas, nacisti su i 1941. priredili provokacije‘

Rusko ministarstvo u svojoj poruci za dan pobjede nad fašizmom želi izjednačiti onaj rat s ovim koji je pokrenula u Ukrajini

Obljetnica napada nacističke Njemačke na SSSR

 Evgeny Odinokov/Sputnik/Profimedia/Evgeny Odinokov/Sputnik/Profimedia

Vladimir Putin će položiti cvijeće na grobnicu neznanom junaku nedaleko Kremljinskog zida, objavila je ruska novinska agencija TASS, u znak obilježavanja godišnjice njemačkog napada na Sovjetski savez u Drugom svjetskom ratu.

Točno u 4 sata ujutro, a tad je prije 81 godinu započeo napad na Sovjetski savez, svijeće su upaljene na više od 1100 mjesta diljem Rusije, od Moskve, St. Petersburga, Kazana na Volgi, Kurganu u Uralu, do Jeljeca i Razana u Centralnoj Rusiji, kao i na mnogim drugim mjestima. Time započinje obilježavanje ruskog Dana sjećanja i tuge na dan kada je nacistička Njemačka tijekom Drugog svjetskog rata 22. lipnja 1941. napala Sovjetski savez.

"Kao i danas, nacisti su 1941. priredili provokacije da diskreditiraju našu državu", objavilo je rusko ministarstvo obrane pokušavajući izjednačiti onaj rat s ovim koji je pokrenula u Ukrajini.

"22. lipanj je jedan od najtragičnijih dana u ruskoj povijesti, Dan sjećanja i žaljenja. Na taj je dan prije 81 godinu započeo Veliki domovinski rat", navelo je ministarstvo obrane najavivši liturgiju u glavnoj katedrali ruskih oružanih snaga.

"Svijeće sjećanja će biti zapaljene ne samo u Rusiji nego i u inozemstvu. Više od 30 zemalja pridružit će se obilježavanju, a svijeće će biti zapaljene i u Donbasu", kazala je Olga Žanko, parlamentarna zastupnica i predsjednica sveruskog narodnog pokreta "Dobrovoljci pobjede".

Rusko povjesničarsko društvo će održati niz prigodnih događaja u Moskvi, uključujući okrugli stol u Muzeju pobjede na kojem će sudjelovati Sergej Nariškin, ravnatelj vanjske obavještajne službe Rusije i Dmitrij Mezentsev, državni tajnik Rusije i Bjelorusije.

TASS javlja i da će se komemorativne svečanosti održati i u brijanskoj regiji, na granici su Ukrajinom iako je područje pod "žutom" uzbunom zbog ukrajinskih minobacačkih napada. Vlasti odmetnutih proruskih snaga u Donjecku su istodobno objavile na mreži Telegram da su ukrajinske snage u posljednja sata izvele 55 minobacačkih napada koristeći granate dostavljene iz arsenala NATO snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:58