JASAN STAV

Rusija o proširenju NATO-a: ‘To predstavlja neprihvatljivu prijetnju našoj sigurnosti‘

Rusija će koristiti vojna sredstva za neutraliziranje prijetnje za njezinu sigurnost ako se diplomatska sredstva pokažu nedostatnima

Aleksandar Gruško

 Russian Foreign Ministry/Sputnik via AFP

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je u srijedu u Bruxellesu da uzastopna proširenja NATO-a od kraja Hladnog rata predstavljaju neprihvatljivu prijetnju njezinoj sigurnosti, posebice zbog ambicije Ukrajine da se pridruži tom Savezu.

Gruško je na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija ponovio da Moskva traži zaustavljanje proširenja NATO-a na istok.

- To nećemo dopustiti. Proširenje NATO-a neće riješiti nijedan sigurnosni problem - rekao je Gruško.

Dodao je kako Rusija traži pisano jamstvo da se NATO neće dalje širiti i da će prestati s vojnim vježbama u blizini ruske granice.

Nešto ranije glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare rekao je da su ti ruski zahtjevi neprihvatljivi jer bi se time nekim državama zanijekalo pravo da same odluče u kakvim sigurnosnim aranžmanima žele biti.

- Svi saveznici u NATO-u podržavaju politiku otvorenih vrata, koja je zapisana u našim brojnim dokumentima. Rusija nema pravo veta na primanje novih članica i nećemo raditi kompromise u pogledu suverenosti europskih zemalja - izjavio je Stoltenberg.

Veleposlanici 30 članica NATO-a razgovarali su u sjedištu NATO-a u Bruxellesu s ruskim izaslanstvom predvođenim zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandrom Gruškom kako bi pokušali smanjiti napetosti zbog gomilanja ruske vojske na granici s Ukrajinom.

Obje strane nakon sastanka rekle su da su razlike između njih velike, da će ih biti teško premostiti te da bi daljnje pogoršanje situacije moglo imati teške i nepredvidljive posljedice po europsku sigurnost.

Međutim, ne slažu se oko uzroka krize. Zapad optužuje Rusiju da gomilanjem snaga na ukrajinskoj granici priprema agresiju na susjednu zemlju, što Moskva demantira i tvrdi da je politika Zapada i NATO-a odgovorna za nastale napetosti.

Gruško je rekao kako Rusija ne može ozbiljno shvatiti tvrdnju NATO-a da je obrambeni savez koji joj ne predstavlja prijetnju te da će Rusija koristiti vojna sredstva za neutraliziranje prijetnje za njezinu sigurnost ako se diplomatska sredstva pokažu nedostatnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:19