BORBA S COVIDOM

Rusija neće uspjeti cijepiti 60 posto stanovništva do jeseni, imaju i najveći dnevni broj umrlih

Vlasti su u nekim regijama uvele obavezno cijepljenje i pokrenule nagradne igre u kojima se mogu osvojiti automobil ili stan
 Dimitar DILKOFF/AFP

Rusija neće ostvariti plan da do jeseni cijepi 60 posto svoje populacije protiv covida-19 zbog malog odaziva na cijepljenje, objavio je Kremlj u utorak, nakon što je država imala najveći dnevni broj umrlih od koronavirusa.

Ruske vlasti su za nedavni rast broja zaraženih covidom-19 okrivili zarazniju delta varijantu, prvi put otkrivenu u Indiji, na koju se odnosi 90 posto novih slučajeva. Situaciju otežava i to što se velik broj Rusa ne želi cijepiti.

Denis Logunov, zamjenik direktora moskovskog Gamaleja Instituta koji je razvio rusko cjepivo Sputnjik V, u utorak je objavio da se pokazalo kako je ono 90 posto djelotvorno protiv delta varijante.

Loš odaziv, usprkos besplatnom i široko rasprostranjenom ruskom cjepivu, primorao je vlasti u nekim regijama da uvedu obavezno cijepljenje za neke radnike ili da pokrenu inicijative poput nagradne igre u kojoj se mogu osvojiti automobil ili stan.

- Vidimo da se broj onih koji se žele cijepiti ovaj tjedan povećao - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, no dodao je da se ipak neće uspjeti ispuniti ranije postavljeni ciljevi.

Neovisna televizijska postaja Dožd ranije u utorak objavila je kako će Rusija smanjiti svoj cilj od 60 posto cijepljenih do jeseni.

Vlasti su u utorak objavile da je u posljednja 24 sata u Rusiji zbog covida-19 umrlo 652 ljudi, što je novi rekord. Rusija je od početka pandemije imala 5,5 milijuna zaraženih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:19