'IZRONILI' ISPOD LEDA

RUSI ZAPANJENI NAKON VELIKE EKSPEDICIJE NA SJEVERNOM POLU 'Otkrili smo 5 novih otoka na Arktiku, prije ih ondje nije bilo... Mijenja se karta svijeta'

 
Arktik, arhiva
 KONRAD K. / Sipa Press / Profimedia

Ruska je mornarica objavila kako je otkrila pet novih otoka koji su se 'pokazali' nakon topljenja ledenjaka u udaljenim krajevima Arktika.

Nakon ekspedicije ruske vojske u kolovozu i rujnu ove godine otoci, koji su sve do sada bili skriveni ispod ledenjaka, ucrtani su na karte, ali im još nisu dana imena, potvrdio je zapovjednik ruske sjeverne flote, viceadmiral Aleksandar Moisejev.

- Ova je situacija naravno uglavnom nastala zbog promjena koje se događaju s ledom. Ondje su prije bili ledenjaci, a nakon otapanja, urušavanja i promjena u temperaturi otkrili smo nove otoke - pojasnio je Moisejev na konferenciji za novinare u Moskvi, javlja Guardian.

Otapanje ledenjaka na Arktiku u razdoblju od 2015. do 2019. bilo je gore nego u bilo kojem drugom petogodišnjem periodu od kada se provode mjerenja, otkrio je zabrinjavajući izvještaj UN-a o posljedicama globalnog zagrijavanja, objavljen prošli mjesec.

Studija, koju je sastavilo više od 100 autora na temelju 7000 znanstvenih dokumenata, objašnjava kakve će posljedice rasta razine oceana, brzog topljenja ledenih pokrova na Grenlandu i Antarktici i smanjenje ledenjaka imati po 1,3 milijarde ljudi koji žive u vrlo niskim područjima ili u visokim planinskim predjelima.

MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 22, 2019: Expedition head Alexander Moiseyev, commander of the Russian Northern Fleet, during a press conference on the results of the Russian Northern Fleet's and Russian Geographical Society's joint expedition to the Franz Josef Land Archipelago. Alexander Shcherbak/TASS/Sipa USA, Image: 478317624, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Russia and Japan ***, Model Release: no, Credit line: TASS / ddp USA / Profimedia
TASS / ddp USA / Profimedia
Aleksandar Moisejev

Rast razine mora mogao bi se povećati za metar, što je deset puta više u odnosu na 20. stoljeće, ako emisije stakleničkih plinova nastave rasti, predviđaju stručnjaci u izvješću. Nadalje, do 2300. godine rast razine mora mogao bi premašiti pet metara. Opširnije pročitajte OVDJE.

Rusija je posljednjih godina otvorila niz vojnih i znanstvenih baza na Arktiku, a interes svih velikih sila za ovu regiju pojačao se nakon što je rast temperatura učinio dostupnijim velike rezerve nafte, plina i rijetkih minerala. O Putinovim namjerama u toj regiji opširnije pročitajte OVDJE.

U ruskoj ekspediciji na dva arhipelaga - Zemlju Franje Josipa i Novaju Zemlju - sudjelovalo je 60 osoba, uključujući i znanstvenike iz Ruskog geografskog društva.

Tijekom tog putovanja dogodio se i bizaran napad ljutitog morža na jedan od čamaca, a video o tom događaju ubrzo je postao viralan.

- Dva mjeseca u kojima smo boravili u Zemlji Franje Josipa možemo opisati kao topla. Imali smo sreću jer smo se mogli iskrcati na otoke na kojima obala inače nije dostupna, tj. prekrivena je ledom - rekao je Denis Krec, zapovjednik ekspedicije.

Upravo tijekom te ekspedicije, ruski su vojnici otkrili pet novih otoka u jednom od zaljeva na velikom arhipelagu Novaja Zemlja s dva velika otoka. Novootkriveni otoci još ranije su uočeni na satelitskim snimkama, ali ekspedicija ih je prva i vidjela uživo.

Moisejev je najavio kako će uskoro svaki od otoka - dobiti ime.

MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 22, 2019: Denis Krets, expeditionary detachment commander, senior specialist of the Russian Northern Fleet's search, rescue and emergency group, during a press conference on the results of the Russian Northern Fleet's and Russian Geographical Society's joint expedition to the Franz Josef Land Archipelago. Alexander Shcherbak/TASS/Sipa USA, Image: 478319667, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Russia and Japan ***, Model Release: no, Credit line: TASS / ddp USA / Profimedia
TASS / ddp USA / Profimedia
Denis Krets

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:56