INCIDENT U CRNOM MORU

Rusi tvrde da su pucali na britanski razarač, oglasili se i Britanci: ‘To nije istina‘

Britansko ministarstvo obrane tvrdi da je njihov brod prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom
 Ukrinform/Sipa Press/Profimedia

Ruski vojni brod ispalio je hice upozorenja na brod britanske kraljevske mornarice HMS Defender, razarač klase Type 45 nakon što je ušao u ruske vode u Crnom moru, objavila je u srijedu agencija Interfax pozivajući se na rusko Ministarstvo obrane.

Prema njihovim tvrdnjama, HMS Defender je ušao u ruske teritorijalne vode u blizini Krima u 11:52 sati po lokalnom vremenu i plovio blizu rta Fiolent na jugu Krima.

"U 12:06 i 12:08, granični ophodni brod ispalio je hice upozorenja", priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

"Razarač je bio upozoren da je oružje spremno za uporabu ako prijeđe granicu Ruske Federacije. Nije reagirao na upozorenje", navodi se.

Rusko Ministarstvo obrane također je objavilo da je ruski borbeni avion tipa Su-24 bacio četiri bombe u more ispred britanskog razarača, piše BBC.

Britanski Razarač je napustio ruske vode nedugo nakon toga, piše Reuters.

Ruske agencije prenose i to da je ministarstvo obrane pozvalo na razgovor britanskog vojnog atašea u Moskvi, piše agencija AFP.

No, Britanci tvrde kako nikakvi hici nisu ispaljeni prema njihovom brodu.

"Brod kraljevske mornarice prolazio je kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom", navodi se na Twitteru britanskog Ministarstva obrane. Također kažu da ispred HMS defendera nisu bačene bombe.

Britansko Ministarstvo obrane je objavilo kako vjeruje da su Rusi provodili vježbu gađanja u Crnom moru te su upozorili pomorsku zajednicu na svoje aktivnosti.

Francuska agencija AFP dodaje da je prema priopćenju Kraljevske mornarice od 10. lipnja, brod HMS Defender u regiji zbog vojni vježbi u sklopu NATO-a i "privremeno se odvojio od radne grupe radi vlastitih misija u Crnom moru".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:57