VELIKA ŠTETA

Rusi tvrde da su kod Harkiva uništili hrvatski višecjevni raketni sustav: ‘Pogledajte video!‘

RAK-SA-12 je višecijevni raketni sustav s 12 cijevi namijenjen za ostvarivanje iznenadnih i jakih udara

Rusi tvrde da su uništili hrvatski lanser raketa

 Screenshot/

Ruske snage su tijekom nedjelje uništile četiri višecijevna raketna sustava (MLRS) ukrajinske vojske u području Harkiva, izvijestilo je rusko Ministarstvo obrane. Među njima je navodno i jedan sustav hrvatske proizvodnje.

Kako je izvijestilo Ministarstvo, a prenijela ruska medijska agencija TASS, ‘u protubaterijskoj vatri ruske snage su uništile haubicu Msta-B kalibra 152 mm, motorizirani topnički sustav Gvozdika kalibra 122 mm, haubicu D-30 kalibra 122 mm, lansere sustava protuzračne obrane Buk-M1 i Strela-10, te četiri višecijevna raketna bacača, uključujući Uragan, Vampire češke proizvodnje i RAK-SA-12 MLRS hrvatske proizvodnje‘.

To je prvi puta da su ruske snage uništile hrvatski višecijevni raketni sustav ukrajinske vojske, izvijestilo je Ministarstvo.

Snimka dronom koja, navodno, prikazuje trenutak uništenja objavljena je na raznim proruskim profilima na platformi X, u kojima pozivaju da ljudi pogledaju video.

Te je bacače Hrvatska Ukrajini isporučila u travnju.

Kako je Jutarnji ranije pisao, RAK-SA-12 je višecijevni raketni sustav s 12 cijevi namijenjen za ostvarivanje iznenadnih i jakih udara na daljinama od 800 do 8500 metara. Koristi se za onesposobljavanje i uništavanje neprijateljske žive sile te topništva u pokretu i na vatrenim položajima, zapovjednih centara veze, infrastrukturnih objekata itd.

Vuče se pomoću kamiona, a prazan se može vući brzinom do 80 kilometara na sat po asfaltnim cestama, do 50 km/h po makadamu i do 25 km/h izvan ceste. Napunjeni lanser može se vući brzinom od 15 do 60 km/h, ovisno o terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:12