SPUTNJIK V

Rusi tvrde da do lipnja mogu osigurati pedeset milijuna doza cjepiva za Europu

Hrvatska od početka veljače vodi pregovore o rezervaciji cjepiva iz Rusije, no još nije poznato kad bi mogla doći prva pošiljka
 Said Khatib/AFP

Europska agencija za lijekove (EMA) jučer je počela postupnu ocjenu ruskog cjepiva Sputnjik V, što je veliki korak prema odobrenju cjepiva.

S obzirom na nedostatak dosad odobrenih cjepiva, već neko vrijeme ozbiljno se razgovara o ruskom cjepivu i kako riješiti problem odobrenja. Naime, u Europi nije bilo odobreno, a dio zemalja, unatoč tome, odlučio je nabaviti to cjepivo mimo EMA-e. Cjepivo je na taj način prvo nabavila Mađarska, a tijekom prošlog vikenda vojnim je zrakoplovom u Slovačku stiglo 200 tisuća doza, što je dovelo do problema u vladajućoj koaliciji. Hrvatska već mjesec dana pregovara s Rusima te je zatražena dokumentacija.

Namjera je bila, kako je doznao prije Jutarnji list, da se naruči i uveze najmanje milijun doza, koje bi čekale odobrenje EMA-e, a ako ne stigne dovoljno brzo, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na osnovu dokumentacije samostalno bi dala zeleno svjetlo za upotrebu. S obzirom na nove okolnosti, početak registracije cjepiva u EU, logično je da će i druge europske zemlje kontaktirati Ruse.

Čeka se dokumentacija

I premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade je potvrdio da je Vlada od ruske strane zatražila dodatnu dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V te da će ga biti spremna nabaviti kada ga odobri Europska agencija za lijekove (EMA).

- Želimo vidjeti proces koji je pokrenut. Vidjeli ste priopćenje EMA-e, sve dosad bilo je kontaktiranje sa zdravstvenim savjetom EMA-e, očito je da je sada počela formalna procedura Europske agencije za lijekove. Kada EMA odobri rusko cjepivo, Hrvatska je i više nego spremna da ga nabavi - poručio je premijer.

Više sugovornika upoznato s ovim postupkom kaže da se ide u dobrom smjeru i da je Hrvatska zatražila dokumentaciju kako bi bila spremna i za interventni uvoz ako EMA bude predugo čekala na odobrenje Sputnjika V.

- Vodimo računa o sebi jer nema nikakvih garancija, bez obzira na ugovore koje je EU potpisala, da ćemo dobiti dovoljno cjepiva. Hrvatska je počela proceduru na legitimni način, svjesna da Rusija to koristi za strateške političke interese, ali nama je najvažniji interes zdravlje građana i posljedično gospodarstvo - ističu sugovornici.

Jedan od sugovornika kaže kako ne zna koliko bi taj proces mogao trajati, ali Rusima sigurno nije u interesu odugovlačenje.

- Mislim da neće biti predugog čekanja na dokumentaciju, nakon toga ide administrativna provjera, što je druga najvažnija stvar, a onda treća i brzina isporuke - kaže sugovornik.

Dodaje kako Hrvatska ima informacije na koji je način Viktor Orbán u Mađarskoj nabavio rusko cjepivo.

- Kada se dobiju dokumenti, odlučuje se o idućem koraku - objašnjavaju sugovornici.

Budući da je Sputnjik V već neko vrijeme odobren u Srbiji, poslali smo upit njihovoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva (ALMIS) te zatražili da nam opišu proces registracije, koja dokumentacija im je bila potrebna, kao i iskustva s cjepivom, no njihov glasnogovornik je odgovorio kako nisu u mogućnosti dati odgovor.

Brzo rješenje

Iz EMA-e su naveli da će se postupak nastaviti sve dok ne bude dostupno dovoljno dokaza za službenu prijavu za odobrenje. Kiril Dmitriev, glavni izvršni direktor državnog Ruskog fonda za izravna ulaganja, rekao je da će nakon odobrenja EMA-e biti u mogućnosti osigurati cjepivo za 50 milijuna Europljana počevši od lipnja. No, s obzirom na situaciju i početak trećeg vala, lipanj se ne čini kao brzo rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 09:39