KAO ‘VATRENA LISICA‘

Rusi testirali novu verziju svojeg najmodernijeg aviona, tvrde da sam odrađuje pola posla

Čini se da je u novoj varijanti integriran određeni broj novih tehnologija, a UAC tvrdi i da su testirali nove oružane sustave

Suhoj Su-57 u letu

 Pavel Bednyakov/Sputnik/Prof/Pavel Bednyakov/sputnik/prof

Ruska državna tvrtka United Aircraft Corporation (UAC) objavila je da je prije nekoliko dana testirala novu verziju najnaprednijeg ruskog borbenog aviona - Suhoja Su-57. Test je navodno izvršen 21. listopada pokraj Moskve, a Rusi nisu precizirali je li nova verzija aviona koristila i dugo očekivane nove motore Izdeliye 30, koji bi trebali osjetno poboljšati performanse Su-57.

Ipak, čini se da je u novoj varijanti integriran određeni broj novih tehnologija, a UAC tvrdi i da su testirali nove oružane sustave, bez specificiranja o kojim se sustavima točno radi. Također se priča i ugradnji "inteligentnih senzora" koji bi trebali poboljšati funkcije aviona - UAC tako tvrdi da su novi sustavi "pripremili" korištenje oružanih sustava i de facto vršili funkciju kopilota u avionu, dok je pilot obavljao ostale funkcije.

Kad tome dodamo i navode da se za avion, prema Rusima, priprema i opcija izdavanja glasovnih naredbi te da njegovo računalo "uči neke fraze" (prema riječima testnog pilota Rafalea Sulejmanova), može vam se oprostiti ako ste pomislili na "Vatrenu lisicu", kultni film iz 80-ih godina u kojem Clint Eastwood od Sovjeta krade njihov ultra moderni borbeni avion.

Podsjetimo i da je zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin prije devet dana poručio kako serijski proizvedeni primjerci Su-57 (kojih je zasad proizvedeno 6, uz 10 prototipova) uspješno izvršavaju zadaće u sklopu specijalne operacije, te da djeluju na ciljeve na zemlji i u zraku. Čak su se među ruskim medijima pojavile i priče da je Su-57 oborio ukrajinskog Su-27, ali za to nema dokaza.

Ukratko, i dalje nije posve jasno jesu li Su-57-ice doista letjele iznad Ukrajine ili su zadaće izvršavali izvan ukrajinskog zračnog prostora (ako vjerujemo Surovikinu da su ih zaista izvršavali).

Ono što definitivno je sigurno je da proizvodnja Su-57 debelo kaska za inicijalnim najavama iz Moskve, koja je do prije nekoliko godina ozbiljno očekivala da će 2022. imati na raspolaganju nekoliko eskadrila najnovijih borbenih aviona pete generacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:47