‘BIO JE TO PAKAO‘

Rusi su zarobljene Britance mučili pop hitovima: ‘Stalno su puštali ABBA-u, ne mogu više čuti tu pjesmu!‘

Osim psihološke torture, zarobljenike su tukli i ubadali noževima, a oslobođeni su uz pomoć Romana Abramovića

Shaun Pinner nakon oslobađanja/ švedska grupa ABBA

 /Olle Lindeborg/Tt News Agency/Afp Afp Photo/Ho/Saudi Tv

Jedan od britanskih zarobljenika koji je uhvaćen kako ratuje u Ukrajini otkrio je kako su ga Rusi mučili primoravajući ga da stalno sluša Abbu i Cher.

Shaun Pinner, 48-godišnji ratni veteran, rekao je kako su ga njegovi stražari tjerali da 24 sata dnevno sluša njihove hitove koji su se opetovano vrtjeli.

Pritom je dobivao samo stari kruh i prljavu vodu za okrjepu, piše britanski Telegraph.

On je još tijekom srpnja osuđen na smrt zajedno sa suborcem Aidenom Aslinom. Nakon osude premjestili su ih na novu lokaciju gdje je započela tortura.

- Uvjeti su možda bili malo bolji, ali tortura glazbom bila je užasna. Po cijele dane morali smo slušati "Believe" od Cher. To nas je dovelo u vrlo teško psihičko stanje. Često smo plakali. Morali smo, svatko od nas, pronaći nešto čemu se možemo nadati i vjerujem da smo zbog toga preživjeli - ispričao je.

Muškarac je bio dio desetoročlane skupine zarobljenika koji su olobođeni nakon što je Saudijska Arabija uspjela isposlovati tajni dogovor između Ukrajine i Rusije.

- Mislio sam da ću umrijeti. Bio je to pakao. Prošlih šest mjeseci bili su najgori u mom životu. Nikada više neću poslušati nijednu pjesmu ABBE, ali ni pogledati štrucu kruha. Sretan sam što konačno doma - dodao je muškarac.

Njegov suborac otkrio je kako su ih 24 sata dnevno tukli, ubadali raznim predmetima te ih tjerali da slušaju sovjetske pjesme,

Ovaj 28-godišnjak iz Newarka pridružio se ukrajinskim snagama 2018. Njegova se postrojba predala nakon opsade Mariupolja u travnju, nakon što su ostali bez hrane i streljiva. Odveden je u Donjeck gdje je premlaćivan tijekom ispitivanja.

- Nisam vjerovao da ću izaći živ. Vojnik je kleknuo pored mene i pušio cigaretu. Pitao me znam li tko je on. Rekao sam da ne znam. Odgovorio je da je on moja smrt. Pitao me zatim jesam li svjestan što mi je učinio, te mi pokazao mjesto na leđima gdje me ubo nožem. Zatim me pitao želim li brzu ili lijepu smrt. Rekao sam brzu, a on se nasmijao i rekao da to ne mogu dobiti, da mogu dobiti samo lijepu smrt - rekao je.

Ispostavilo se, piše Telegraph, da je ključnu ulogu u njihovom oslobađanju imao bivši vlasnik nogometnog kluba Chelsea Roman Abramović. Pomogao je Pinneru, Aslinu te Johnu Hardingu, Dylanu Healyiju i Andrewu Hillu da se zrakoplovom prebace u Saudijsku Arabiju, a svakom je darovao i mobilni telefon kako bi se mogli javiti obiteljima te im dao obilan obrok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:31