UKRAJINCI PRUŽAJU OTPOR

‘Rusi su zaglavili, ofenziva im ne ide prema planu‘: Pentagon iznio najnovije procjene stanja u Ukrajini

Pentagon ocjenjuje da, otkad je Rusija u četvrtak počela svoju vojnu ofenzivu, njezine snage nisu napredovale tako brzo kako je Moskva očekivala

Uništeni ruski tenk na području Luganska

 Anatolii Stepanov/AFP

Rusija koja je netom objavila da širi svoju ofenzivu na Ukrajinu, čini se "sve nezadovoljnija" zbog snažnog otpora ukrajinske vojske, ocijenio je Pentagon koji se sprema poslati ukrajinskoj vojsci dodatne količine oružja.

"Ocjenjujemo da je više od 50 posto snaga koje je (ruski predsjednik Vladimir) Putin pripremio protiv Ukrajine (...) operativno" u toj zemlji, rekao je u subotu visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane koji je htio ostati anoniman.

Izjavu je dao nekoliko minuta prije objave ruskog ministarstva obrane po kojoj su "sve postrojbe primile naredbu da prošire ofenzivu u svim smjerovima".

Najmanje je 198 civila, među kojima dvoje djece, poginulo, a 1.115 je ranjeno od četvrtka, rekao je ukrajinski ministar zdravstva Viktor Lijačko.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zadovoljstvo zbog otpora koji pruža njegova zemlja: "Okupatori su htjeli zaposjesti srce naše zemlje i postaviti svoje marionete, kao u Donjecku. Spriječili smo njihov plan", rekao je u subotu, istaknuvši da ruska vojska nije "ostvarila nikakvo napredovanje".

Pentagon ocjenjuje da, otkad je Rusija u četvrtak počela svoju vojnu ofenzivu, njezine snage nagomilane na sjeveru, na istoku i na jugu Ukrajine - više od 150.000 vojnika opremljenih tenkovima, bombarderima i raketama - nisu napredovale tako brzo kako je Moskva očekivala.

"I dalje vidimo znakove žilavog ukrajinskog otpora", rekao je visoki američki dužnosnik. "Mislimo da su Rusi sve nezadovoljniji zbog gubitka zamaha u protekla 24 sata, napose na sjeveru Ukrajine".

Otpor je najžešći sjeverno od Kijeva i u okolici Harkova, na istoku zemlje, ocjenjuje Pentagon.

U subotu ruske snage još nisu bile zauzele nijedan ukrajinski grad i nisu preuzele nadzor nad ukrajinskim zračnim prostorom, dodao je taj dužnosnik.

"Ukrajinska protuzračna obrana, pa tako i njezini zrakoplovi, i dalje je operativna, nastavlja se boriti i priječiti pristup ruskim zrakoplovima u pojedine dijelove zemlje", istaknuo je.

Ruske snage su u subotu zaustavljene na tridesetak kilometara sjeverno od Kijeva, rekao je, istaknuvši ipak da se situacija brzo može promijeniti.

Ruske snage su "nezadovoljne zbog (...) veoma odlučnog ukrajinskog otpora koji ih je usporio", rekao je. "Na temelju našeg zapažanja, taj je otpor jači nego što su Rusi očekivali".

Zapadne zemlje, napose Sjedinjene Države, i dalje šalju Ukrajini pomoć, poglavito u oružju i u streljivu, istaknuo je.

Američki državni tajnik Antony Blinken najavio je u subotu novu vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 350 milijuna dolara kako bi se Kijevu pomoglo u borbi s ruskom invazijom.

"Ta će pomoć uključivati nova obrambena vojna sredstva koja će Ukrajini omogućiti da se bori s oklopnim, desantnim i drugim prijetnjama kojima je danas izložena", rekao je Blinken u priopćenju.

Riječ je o protutenkovskim raketama, lakom oružju, streljivu i o neprobojnim prslucima namijenjenim ukrajinskim vojnicima na bojišnici, dodao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Po riječima visokog dužnosnika Pentagona, doprema vojne pomoći Ukrajini nije prestala s početkom ruske ofenzive.

"Mogu vam potvrditi da su ovih dana primili našu vojnu pomoć", rekao je, dodajući da pošiljka o kojoj je Pentagon izvijestio u subotu uključuje protutenkovske rakete Javelin, napredno oružje kojim se koristi američka vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:50