PAKAO NA FRONTI

Rusi su napali ukrajinsko uporište prastarim tenkovima i doživjeli opaki debakl, cure i snimke

Ukrajinci su brzo pokazali da nije svaka njihova brigada baš tako umorna i bez streljiva kao što je bio slučaj u Avdiivki

Napad na tenkove kod Robotina

 Screenshot: X/

Nakon ustrajne četveromjesečne obrane protiv deset puta jačih ruskih snaga, 110. mehanizirana brigada ukrajinske vojske u petak je definitivno napustila ruševine Avdiivke. Ovaj grad u istočnoj Ukrajini, sa svojom nekadašnjom teškom industrijom i 30 tisuća prijeratnih stanovnika, prvi je značajniji ukrajinski grad koji je pao u ruke Rusa još od pada Bahmuta u svibnju prošle godine, piše Slobodna Dalmacija.

Osokoljeni povlačenjem ukrajinske 110. brigade, ruska vojska je nakon ulaska u Avdiivku i, kako se čini, egzekucija tamo zatečenih ranjenika odmah napala na nekoliko pravaca fronte od oko tisuću kilometara. Ruski tenkovi, artiljerija i zrakoplovi najžešće su udarili kod Robotina i Verbove, naselja koja su ukrajinske snage oslobodile u ljeto 2023, godine.

No, Ukrajinci su im brzo pokazali da nije svaka njihova brigada baš tako umorna i bez streljiva kao što je bio slučaj u Avdiivki. Tijekom cijelog proteklog vikenda Rusi usprkos masovnim nasrtajima nisu nigdje dodatno uspjeli probiti ukrajinske položaje, a ponegdje su i prilično epohalno polomili zube, kao u nedjelju na južnom pravcu kod Robotina, piše Slobodna Dalmacija.

Napad prastarim tenkovima

Kod gradića kojega su Rusi držali sve do protekle jeseni Putinova jedinica je prilično bahato pokušala napasti ukrajinske položaje desecima prastarih 70-godišnjih tenkova T-55. Ruska oklopna kolona, navodno iz njihove 42. motostreljačke divizije, teško je stradala dok je pokušavala prijeći 2 kilometra čistine od ruskih linija prema ukrajinskim robotinskim utvrdama. Ukrajinska 65. mehanizirana brigada bacila je sve što je imala na Putinovu jurišnu grupu u kojoj su bili deseci tenkova T-55 s po četiri osobe, kao i brojni ruski oklopni gusjeničari MT-LB i borbena vozila BMP, s po 11 pješaka u unutrašnjosti.

Ispaljivanjem kazetnih granata i protutenkovskih projektila te napadom eksplozivnih borbenih dronova s prikazom iz prvog lica (FPV), 65. brigada je kod Robotina odbila ruski napad i prilično brzo se osvetila za svoje borce iz 110. brigade koji su poginuli braneći Avdiivku. Brojne video snimke napravljene napadačkim dronovima kod Robotina objavljene su na raznim komunikacijskim platformama. Jedna bespilotna letjelica udarila je u vrh oklopnjaka dok se nekoliko ruskih vojnika komotno vozikalo preko ravnice ležeći na oplati vozila. Druga bespilotna letjelica pogodila je MT-LB točno iza vozačeve glave koja je izvirivala iz otvora. Jedan T-55 je zaustavljen protutenkovskom raketom. Nekoliko ruskih pješaka uspjelo je pobjeći iz čeličnih kanti u obližnji rov, no tamo ih je naknadno našla kazetna bomba.

Vojni analitičar Andrew Perpetua izbrojao je iz otvorenih izvora u dva dana vikenda čak 28 oštećenih, uništenih i napuštenih ruskih tenkova i borbenih vozila duž više linija ukrajinske bojišnice. Evidentirao je samo šest oštećenih, uništenih ili napuštenih oklopnih vozila na ukrajinskoj strani. Neuspjeli napad na Robotine zaslužan je za većinu ruskih gubitaka. Tu je ruska jurišna skupina navodno u jednom danu izgubila 18 vozila i 70 svojih ljudi. Barem desetak ih je i zarobljeno.

Skupo osvajanje Avdiivke

To što Rusi nisu uspjeli iskoristiti svoju prednost vatrene moći nakon okupacije Avdiivke ne čudi vojne eksperte. Ruska vojska je na Avdiivku u listopadu poslala čak 40.000 svojih vojnika. Nakon što je već do prosinca navodno izgubljeno već oko 13 tisuća Rusa, Kremlj je na Avdiivku poslao još dodatnih pojačanja. Ukupne ruske snage u Ukrajini broje manje od pola milijuna vojnika, od čega četvrtina čini pješaštvo i mehanizirano pješaštvo. U Avdiivki im je izbačen iz stroja svaki četvrti pješak.

Paralelno s gubicima, Moskva stalno mobilizira nove snage i obnavlja uskladištena borbena vozila za popuniti borbene rupe, pa analitičari obično procjenjuju da imaju dovoljno ljudi i opreme za nastavak borbe barem nekoliko godina. No, to ne znači da ruska vojska može u te dvije godine bez većih posljedica podnijeti još nekoliko krvavih ofenziva kakva im je bila zadnja na Avdiivku.

Zanimljivo je kako ni najžešći Putinovi propagandisti ne šire javno preveliki trijumfalizam nakon pobjede u Avdiivki: svi Rusi su prilično svjesni da su samo u zadnja četiri mjeseca izgubili više svojih vojnika nego što ih je izgubio Sovjetski savez u deset godina rata u Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:05