ZASTRAŠUJUĆA PORUKA

‘Rusi su mi htjeli skuhati noge. Zovite me u SAD i reći ću vam zašto morate slati oružje Kijevu‘

Prije nego što su ga pustili, ruski su vojnici Alexandera Druekea mučili 24 sata

Ruska vojska

 Sergei Malgavko/Tass/Profimedia/Sergei Malgavko/tass/profimedia

Postoji jedna osoba koja bi htjela ozbiljno popričati s malobrojnim, ali prilično glasnim zastupnicima u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država koji misle da SAD Ukrajini ne bi trebao slati pomoć te da će se Kijev i Moskva pomiriti tek kada Zapad Ukrajincima prestane slati oružje i pomoć.

Ne radi se o nekom TV komentatoru ili kakvom korisniku društvenih mreža već se radi o muškarcu koji je u ruskom pritvoru proveo tri mjeseca te iz prve ruke vidio strahote koje se unazad godinu dana odvijaju na ukrajinskim ulicama.

"Rusi čine ratne zločine, a isto rade i njihovi pristaše u Donjeckoj oblasti", rekao je za The Daily Beast Alexander Drueke, američki ratni veteran kojeg su Rusi zatočili, mučili više od 100 dana te potom u rujnu pustili na slobodu.

image

Martina Strong, čelnica američke misije u Saudijskoj Arabiji, priča s Alexanderom Druekeom (okrenut leđima)

SAUDI TV/AFP

Drueke i kolega mu Andy Huynh uhvaćeni su kod Harkiva u lipnju 2022. godine. Obojica su bili dio jednog specijalnog voda ukrajinske vojske. Drueke kaže da Ukrajincima želi pomoći kako god zna i umije. "Najveći je problem to što je Rusija povećala proizvodnju municije. Ona radi na tome onako kako je Amerika na tome radila za vrijeme Drugog svjetskog rata. Međutim, ona to ne radi zbog Ukrajine. Stoga, Ukrajina će pobijediti ako na raspolaganju bude imala dovoljno oružja. Trenutno joj ne dajemo dovoljno", rekao je Drueke. "Trebaju joj tenkovi, artiljerija, avioni i municija", dodao je američki ratni veteran.

Njegovo upozorenje dolazi u trenutku kada su kongresnici iz Republikanske stranke potpisali rezoluciju u kojoj stoji da žele da Amerika Ukrajini prestane slati vojnu i humanitarnu pomoć. Ima i onih, poput kontroverzne republikanske kongresnice Lauren Boebert, koji smatraju da administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena pogoršava situaciju u Ukrajini. Sirena za zračnu uzbunu koja se oglasila kada je Biden posjetio Kijev Boebert drži "propagandom".

"Njima bih rekao - pozovite me u Washington, sjednite sa mnom i ja ću vam reći što se stvarno događa", rekao je Drueke.

Brutalna ispitivanja

Američki je veteran iz prve ruke vidio podle taktike ruske vojske. Kako kaže, Rusi zauzmu pozicije na području gdje žive civili te onda udaraju po ukrajinskim položajima. "Ukrajinci im ne mogu uzvratiti jer će izgledati kao da napadaju civile", rekao je Drueke te dodao da oni koji ne vide prijetnju koju Rusija predstavlja hine sljepoću i neupućenost. "Mislim da se (ruski predsjednik Vladimir Putin) u ovom trenutku bori isključivo za svoj ponos i da ga nije briga tko će nastradati. Stjerao je sam sebe u kut i nema gdje", ustvrdio je američki veteran.

Drueke se još muči s posljedicama zatočeništva. Rusi su ga tijekom boravka u pritvoru tjerali da govori u njihovim propagandnim videima. Kad nije bio njihova "glava koja priča", mlatili su ga i/ili mučili. Prije nego što su ga pustili, ruski su ga vojnici mučili 24 sata i oštetili mu živce u rukama. "Selotejpom su nam zavezali ruke i stavili u stres-pozicije. Ruke su mi natekle i živci su mi pretrpjeli štetu", rekao je Drueke te dodao da ima problema i sa srcem. "Nisam siguran je li to anksioznost ili posljedica toga što su me četiri puta šokirali pomoću akumulatora za automobile", ustvrdio je Amerikanac.

Nakon brutalnih ispitivanja i mlaćenja u Rusiji, Drueke i Huynh prebačeni su prvo na tajnu lokaciju, a zatim u zatvor u Donjecku. Drueke kaže da su ga neki ruski zapovjednici htjeli pogubiti, ali da ih je jedan zapovjednik bojne odgovorio od te ideje. "Rekao im je: ‘Čujte, ovo su vrijedni ljudi, nemojte ih ubiti‘", rekao je američki veteran te dodao da je taj naoko usputni komentar spasio njega i njegovog kolegu Huynha.

Rusi su zatim njih dvojicu pokušali iskoristiti kako bi natjerali Zapad da prizna neovisnost Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike. Uz to, povremeno bi nagovijestili da su Druekeovi i Huynhovi dani odbrojani te da je samo pitanje dana kada će biti pogubljeni. Drueke je rekao da su ih Rusi tjerali da zovu "najblesavije" institucije američke države i mole ih za pomoć. "Mislim da su (Andyja Huynha) natjerali da nazove šeficu neke tvrtke u (saveznoj državi Alabami). Ona mu je rekla da mu ne može pomoći, ali da će se moliti za njega", rekao je Drueke. "Ponekad su bili pametni i znao sam pomisliti da će me zaista ubiti. Znali su, međutim, smisliti i takve glupe planove da sam par puta pomislio da imam posla s idiotima", dodao je američki veteran.

‘Barem smo se smijali‘

"Jednom su mi rekli: ‘Možemo vam skuhati noge‘. Ja sam se pitao - kako? Imaju li galvaniziranu kadu? Nisam je vidio. Hoće li je prvo ugrijati pa me potom staviti u nju ili ću ja prvo ući u nju, a oni zatim početi grijati vodu", ustvrdio je Drueke.

Amerikanac je Daily Beastu rekao da mu je u zatočeništvu bilo "dosadno i grozno", ali da su mu neki dani prošli brže od drugih jer je bio zatočen s drugim zatvorenicima sa Zapada. "Humor nam je bio najbolje oružje. Postoji crni humor, no naš je bio još crnji od crnog... Barem smo se smijali", rekao je Drueke te dodao da su neki zatvorenici često pričali i maštali o hrani.

Američki je veteran rekao da nikad nisu bili daleko od potencijalno pogibeljnih situacija. "Par su mi puta pištolj prislonili na glavu. To me nije previše smetalo. Veteran sam, bio sam u ratu", rekao je Drueke.

Drueke je kao vojnik u američkoj vojsci bio u Kuvajtu i Bagdadu, a u Ukrajinu je prvo otišao samoinicijativno da bi kasnije potpisao ugovor s ukrajinskom vojskom te se pridružio bojni stranih boraca. Nije očekivao da će završiti u najmračnijim zakutcima tzv. Ruskog svijeta koji Moskva želi nametnuti Ukrajini. Dok je bio u zatočeništvu, izgubio je sposobnost sanjarenja te imao suicidalne misli.

Drueke je rekao da se pripremao za optužnicu i neko kvazisuđenje kada se njegova situacija naglo promijenila. Naime, vlasti u Donjecku koje uživaju potporu Kremlja već su ranije bile neke druge zatvorenike sa Zapada osudili na smrt. Kada su Drueke i još neki zatvorenici najednom odvedeni na jedan aerodrom koji kontroliraju Rusi, Amerikanac se pobojao da ta ekskurzija neće biti ugodna. "Mislili smo da će nas ili prebaciti u drugi zatvor ili razmijeniti za svoje vojnike ili pogubiti", rekao je Drueke.

Avion za Rijad

Strah koji je osjećao nije ga napustio tijekom cijelog putovanja do aerodroma. Napetost nisu ublažili ni saudijski liječnici koji su ih dočekali na aerodromu. "Hoće li nas pregledati prije nego što će nas ubiti? Je li moj krvni tlak dovoljno visok da me upucaju u lice? Takva sam si pitanja postavljao. Nakon što smo se ukrcali u avion, pomislio sam da će nas upucati čim uzletimo. Nema šanse da će nas pustiti", rekao je Drueke te dodao da je o slobodi počeo razmišljati tek nakon što je avion sletio u Rijad u Saudijskoj Arabiji.

Budući da su Rusi tjednima prijetili da će početi ubijati zatvorenike sa Zapada, Druekea je činjenica da je pušten prilično iznenadila. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su pregovori koji su rezultirali puštanjem njega i drugih 21. rujna 2022. plod pregovora u kojima su sudjelovale Turska i Saudijska Arabija. Uz Druekea i Huynha, Rusi su toga dana pustili još šest stranih boraca, među kojima se našao i Hrvat Vjekoslav Prebeg, te 215 Ukrajinaca, većinom branitelja koji su sudjelovali u borbama u Mariupolju. Ukrajinci su u Rusiju poslali 55 njezinih boraca, uključujući i Putinova saveznika Viktora Medvečuka.

Drueke kaže da sada živi "od danas do sutra". Trenutno se nalazi u obiteljskom domu u gradu Tuscaloosi u Alabami. Posvetio se, kaže, pomaganju Ukrajini i pozvao sve da joj pomognu kako god mogu i s koliko god novca mogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:19