UKRAJINAC TVRDI

‘Rusi su me živog zakopali. Bacili su me u masovnu grobnicu, evo kako sam se spasio‘

Nakon što se uspio izvući iz masovne grobnice, uslijedilo je mučno putovanje kući tijekom kojega je morao izbjegavati ruske snage

ilustrativna fotografija

 Sergei SUPINSKY/AFP

Ruski vojnici Ukrajinca Mikolu živoga su zakopali u masovnu grobnicu, piše Sky News. On je ispričao kako je s dvojicom braće bio prisiljen kleknuti na rub svježe iskopane jame pored polja pšenice u sjevernoj Ukrajini. Rusi su im svima stavili poveze preko očiju i vezali ruke.

Prema potresnom izvještaju koji je objavio Wall Street Journal, prvi metak ubio je najmlađeg brata Jevgena, a drugi je pogodio najstarijeg Dimitra. Metak koji je bio namijenjen Mikoli pogodio ga je blizu desnoga uha, a izašao je iznad desne strane njegovih usta.

Ruski vojnici gurnuli su Mikolu u grob. Pao je na Jevgena, a onda je na sebi osjetio Dimitrovu težinu. Rusi su ih potom počeli zatrpavati zemljom.

- Tad sam shvatio da sam živ - izjavio je 33-godišnji Ukrajinac.

Metak je, kaže, prošao kroz gornju čeljust na unutarnjoj strani njegova obraza, no srećom, nije mu nanio veću štetu. Nakon što se uspio izvući iz masovne grobnice, uslijedilo je mučno putovanje kući tijekom kojega je morao izbjegavati ruske snage.

Mikolino svjedočanstvo samo je jedno od nekoliko tisuća slučajeva koje istražuju ukrajinski tužitelji. Ruski okupatori u Ukrajini suočeni su s optužbama za počinjenje ratnih zločina, uključujući pogubljenja po prijekom postupku, mučenja i silovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:29