ODLUČUJUĆA BITKA

‘Rusi su krenuli u sveopći juriš na Sjeverodonjeck. Žele do kraja tjedna osvojiti kompletan Lugansk‘

Na području Sjeverodonjecka vode se ‘odlučujuće‘ borbe dok rusko vodstvo, kaže zamjenica ministrice obrane, žuri do granica regije Lugansk

Kolona ukrajinskih tenkova kod Lisičanska

 Justin Yau/Ddp Usa/Profimedia/Justin Yau/Ddp Usa/Profimedia

Zamjenica ukrajinske ministrice obrane, Hana Maliar, izjavila je u ponedjeljak da je Rusija okupila gotovo sve svoje snage kako bi ušla u naselja u blizini ključnog istočnog grada Sjeverodonjecka u regiji Donbasa, kod kojeg bjesne teške borbe.

Na području tog grada vode se "odlučujuće" borbe dok rusko vodstvo, kaže Maliar, želi doći do granica regije Lugansk do kraja tjedna, prenosi The Guardian ukrajinsku novinsku agenciju.

"Ruska vojska je uključila praktički sve svoje snage i sredstva kako bi jurišala na naselja u okolici. Oni nastoje probiti obranu naših trupa i pokušavaju opkoliti skupine naših trupa koje predvode obranu Lisičanska i Sjeverodonjecka", rekla je Maliar.

Ukrajinske snage čine "sve što je moguće" da zadrže teritorij kako bi spriječile opkoljavanje, rekla je. "Ali moramo razumjeti da je neprijatelj u prednosti u naoružanju pa je situacija sada iznimno teška, a sinoć i danas je dosegnut maksimalan intenzitet ovih odlučujućih borbi", dodala je, kako je prenio CNN.

Maliar je izvijestila da su "borbe vrlo teške" u istočnoj regiji Luganska i da je bilo kakvo predviđanje "izuzetno teško" s obzirom na "dinamičnu" prirodu borbi.

Brza promjena situacije

Dodala je da se informacije vrlo brzo mijenjaju. "Svakih pola sata situacija se mijenja". Kaže kako je "nemoguće reći kakva je situacija", osim ukoliko ukrajinske ili ruske snage imaju potpunu kontrolu granica grada ili sela.

Također kaže kako ne želi davati nikakva predviđanja o ishodu bitke za Sjeverodonjeck te navodi da ruske snage u regiji imaju prednost u broju ljudstva i naoružanja.

Ruske snage koje napadaju Sjeverodonjeck imaju dovoljno rezervi da pokrenu ofenzivu velikih razmjera, rekao je, pak, tamošnji čelnik ukrajinskih snaga te guverner regije Serhij Hajdaj.

Govoreći u ponedjeljak navečer, Hajdaj je naveo da su deseci komada ruske teške vojne opreme dovedeni u regiju te su već raspoređeni na bojnom polju.

Hajdaj kaže da su u samom gradu borbe u tijeku u industrijskoj zoni, ali da je "veći dio grada pod kontrolom (ruske vojske). Sada ukrajinska vojska kontrolira samo industrijsku zonu i teritorij tvornice Azot.

Također je pružio najnovije informacije o borbama u susjednom gradu Lisičansk. Rekao je da su se vodile borbe na autocesti između Lisičanska i Bahmuta, da su svi gradovi na tom području granatirani te da je Lisičansk u ponedjeljak "granatiran gotovo cijeli dan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:06