VRUĆE U PRIDNJESTROVLJU

Rusi spremni ‘rascjepkati‘ još jednu državu: Separatisti žele neovisnost, Putin spominje rat!

Vladimir Putin je poslao poruku kako je spreman zaratiti i u Moldovi, ako ta zemlja ne prestane gledati prema Zapadu

Prizori iz Tiraspolja

 Profimedia, Wikipedia/

Vlasti proruske, separatističke Pridnjestrovske Moldavske Republike (PMR) ponovno namjeravaju tražiti neovisnost s naknadnim pridruživanjem Rusiji u skladu s rezultatima referenduma iz 2006. godine, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti Vitalij Ignatiev, ministar vanjskih poslova nepriznate PMR.

Prijetnja odcjepljenjem i ujedinjenjem s majčicom Rusijom, dolazi kao reakcija nakon što su na sastanku Europskog vijeća 23. lipnja 2022. čelnici i čelnice EU-a Moldovi dodijelili status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u, koji je podnijela proeuropski orijentirana predsjednica Maia Sandu. Ukratko, Vladimir Putin je poslao poruku kako je spreman zaratiti i u Moldovi, ako ta zemlja ne prestane gledati prema Zapadu.

Najava promoskovskih separatista objavljena je na tridesetu obljetnicu početka mirovne operacije u Transnistriji, jer je Sporazum o načelima mirnog rješavanja oružanog sukoba potpisan 21. srpnja 1992., a 29. srpnja u regiji su raspoređene zajedničke mirovne snage, što je eufemizam za rusku vojsku, koja je i dan-danas na istim položajima. Prema izjavi Ignatieva, međunarodnopravni argumenti u obranu koncepta suvereniteta i priznanja Pridnjestrovlja, davno su formirani i teško da netko može osporiti. "Vektor Pridnjestrovlja ostao je nepromijenjen tijekom godina postojanja republike, što se odražava u rezultatima referenduma 17. rujna 2006., gdje je jasno naznačeno: neovisnost s kasnijim slobodnim priključenjem Ruskoj Federaciji. Neovisnost zemlja je apsolutni prioritet", rekao je Ignatiev.

image

Vojnici PMR-a, ilustracija

Franois-olivier Dommergues/Alamy/Alamy/Profimedia/Franois-olivier Dommergues/Alamy/Alamy/Profimedia

Na spomenutom referendumu (kojeg je priznala samo Rusija) 97 posto stanovništva glasalo je za neovisnost od Moldove i naknadno priključenje Rusiji. Da se radi o operaciji koordiniranoj iz Kremlja, potvrdila je vremenski usklađena izjava Vladimira Džabarova, prvog zamjenika predsjednika Odbora za međunarodne poslove Vijeća Federacije, kako Rusija neće dopustiti scenarij s povlačenjem mirovnih snaga iz Pridnjestrovlja: "Mirovne snage, u kojima sudjeluje i rusko vojno osoblje, uvijek su bile uporište predvidljivosti i smirenosti, jamstvo sigurnosti na lijevoj obali Dnjestra. Svaki pokušaj neodgovornih političara u Kišinjevu da dovedu u pitanje ovu ulogu mirovnih snaga, progurati promjenu formata mirovne operacije s povlačenjem ruskih trupa iz regije dovest će do destabilizacije i neizbježnog nastavka krvoprolića. Nećemo dopustiti ovaj scenarij, makar samo zato što u Pridnjestrovlju živi 220.000 ruskih građana," zaprijetio je ovog četvrtka Džabarov u govoru na okruglom stolu u Vijeću Federacije.

Pritom je otvoreno priznao što muči Putinov režim. Naime, Pridnjestrovlje je odsječeno od Rusije, jer nisu uspjeli ratni planovi za okupaciju Odese, i spajanje s odcijepljenim dijelom Moldove. "Stoga je vrlo važno - ne govorim o budućnosti, nije na meni da odlučujem, sve će biti jasno u bliskoj budućnosti - hoće li Pridnjestrovlje imati granicu s prijateljskom Ukrajinom, prijateljskom Rusijom ili ne. Vrlo je važno da ovi idiotski planovi koje neki čelnici kuju u Moldovi nisu dobili potporu", zaključio je Džabarov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 08:07