LAŽI, LAŽI, LAŽI ME

Rusi slavodobitno objavili da su uništili Leoparde, analitičari: ‘Ma kakvi tenkovi, pa pogledajte što je to!‘

Rusija je tvrdila i da je uništila više američkih raketnih sustava HIMARS nego što ih je Ukrajina uopće dobila

Iako je rezolucija videozapis prilično niska, stručnjaci i promatrači kažu da je vidljivo da se radi o kombajnima i prskalicama

 Screenshot/Twitter

Ministarstvo obrane Ruske Federacije objavilo je videozapis na kojem se navodno vidi kao njezine snage uništavaju ukrajinska oklopna borbena vozila te najmanje jedan njemački tenk Leopard. Međutim, videozapis, koji je naoko snimljen pomoću sustava za ciljanje kojim su opremljeni borbeni helikopteri Kamov Ka-52 Alligator, pokazuje ispaljivanje protutenkovskih navođenih raketa na civilne poljoprivredne strojevi, piše The Drive. Prema svemu sudeći, riječ je o još jednom pokušaju iskrivljavanja istine za potrebe propagandnih aktivnosti.

Spomenutu je snimku u utorak objavila ruska državna novinska agencija RIA Novosti. Kompletna snimka zapravo se sastoji od dva različita videozapisa. Prvi pokazuje nekoliko vozila koja se nalaze na poljani te uništavanje jednog od njih raketom. Drugi pokazuje uništavanje predmeta čiji obrisi ne otkrivaju je li se radi o vozilu ili nečem drugom.

Iako je rezolucija videozapis prilično niska, stručnjaci i promatrači kažu da je vidljivo da se radi o kombajnima i prskalicama. Vozila u drugom dijelu zapisa teže je identificirati. The Drive navodi da se radi o manjim predmeta te da njihovi obrisi ne odgovaraju obrisima tenkova.

Spomenuta objava dolazi nakon više sličnih koje je Rusija plasirala otkad je napala Ukrajinu. Rusi su tako nedavno ustvrdili da su uništili osam tenkova Leopard, tri francuska oklopna vozila AMX-10RC. Moskva je rekla da su ta borbena vozila trebala sudjelovati u najavljivanoj ukrajinskoj kontraofenzivi.

Nema dokaza da je Ukrajina izgubila ijednog Leoparda. S druge strane, društvenim mrežama kruže snimke na kojima se može vidjeti kako ruska borbena mehanizacija u svojim nišanima ima oklopna vozila AMX-10RC.

Ukrajinski su dužnosnici potvrdili da je Kijev zaprimio tenkove Leopard 2 i oklopna vozila AMX-10RC, a ukrajinske bi snage trebale dobiti i tenkove Leopard 1.

Pored sukoba na kopnenim, zračnim i drugim bojištima diljem Ukrajine, Moskva i Kijev redovito se sukobljavaju i u kiberprostoru, mjestu gdje laži i manipulacije mogu biti podjednako, pa čak i destruktivniji od istine i činjenica.

Pokušaji Rusa da objavama o uništenim Leopardima i drugoj ukrajinskoj mehanizaciji unište moral ukrajinskih vojnika i njihovih saveznika sa Zapada nisu nikakva novost.

Ministarstvo obrane Rusije objavilo je u rujnu 2022. videozapis koji navodno pokazuje kako njezine snage uništavaju deregliju s ukrajinskim vojnicima koja je plovila Dnjeprom. Ispostavilo se, međutim, da se radilo o napuštenom potpornom stupu.

Rusija je tvrdila i da je uništila više američkih raketnih sustava HIMARS nego što ih je Ukrajina uopće dobila, a rekla je i da je uništila borbena vozila Bradley prije nego što ih je Kijev zaprimio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:55