‘GRAD JE MRTAV‘

Rusi se ukopavaju, useljavaju se u domove civila, nazire se konačni plan

Ukrajinske snage najavile su da će grad vratiti pod svoju kontrolu "pod svaku cijenu"

Bitka za Herson

 Afp/

Ruske snage nastavljaju se ukopavati u ukrajinskom gradu Hersonu i šire, a čini se da bi im cilj mogla biti militarizacija istočne strane Dnjipra. Naime, Herson ne smije pasti, a zbog toga, kako bi olakšali obranu, Rusi potiču odlazak civila ne samo s područja grada u kojem se ukopavaju već i mnogo šire.

Prije nešto više od tjedan dana Vladimir Saldo, kojeg je Rusija imenovala guvernerom Hersona nakon što je na početku invazije osvojila taj grad, objavio je da bi desetine tisuća ljudi trebale napustiti svoje domove u gradu Hersonu, a da će se oni koji to odbiju smatrati neprijateljski orijentiranima. Ovoga utorka Saldo je proširio zapovijed, navodeći da se ona odnosi na sve gradove i sela unutar 15 kilometara od Dnjipra. Drugi dužnosnici, piše New York Times, ovih su dana naznačili da bi se naredba o evakuaciji mogla primijeniti i na naselja oko strateški važne brane Kahovka, 60-ak kilometara uzvodno od Hersona. Evakuacija bi se mogla odnositi i na dio stanovništva istočno od Dnjipra.

Ukrajinske snage najavile su da će grad vratiti pod svoju kontrolu "pod svaku cijenu", a ruske pozive na evakuaciju nazvali su operacijom kojoj je cilj zastrašiti i deportirati desetine tisuća civila i prebaciti ih na istočnu stranu Dnjipra, na područja koja su pod čvrstom kontrolom ruskih snaga. Ruska strana tvrdi da je to nužno zbog sigurnosti civila, a optužili su ukrajinsku vojsku da namjeravaju raketirati branu Kahovka i potopiti područja južno od nje.

Stanovnice Hersona s kojima je razgovarao New York Times kažu da je grad "mrtav". "Zastrašuju ljude i tjeraju ih da se evakuiraju. Zatim ulaze u njihove kuće i pljačkaju ih", tvrdi stanovnica Hersona Tetiana, koja je zatražila da joj se ne objavljuje prezime zbog straha od tamošnjih vlasti. Katerina (38) je u poruci napisala da je situacija iz dana u dan sve teža. Tijekom vikenda je čula borbe u rubnim područjima grada. "Grad je prazan. Ali mi smo još tu i čekamo", napisala je Katerina.

Vitalij Kim, šef ukrajinske regionalne vojne uprave, čija je baza u gradu Mikolajivu, stotinu kilometara udaljenom od Hersona, izjavio je da Rusija civile prisilno evakuira, a njihove domove koristi za svoje novomobilizirane vojnike. "Nadaju se da će dostupnost vode, struje i grijanja, koje imaju u svojim domovima, motivirati vojnike na bolju borbu", rekao je Kim. Prema mišljenju ukrajinske strane, ono što Rusija radi je de facto militarizacija istočne obale rijeke.

Članovi civilne uprave koju je instalirala Rusija evakuirani su u sigurne zone, što je očekivano tjednima. Međutim, umjesto premještaja na istočnu stranu rijeke, administracija je prebačena u Skadovsk, grad smješten 60-ak kilometara južnije, na obali Crnog mora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je u međuvremenu da je obustavljena vojna mobilizacija u Rusiji. Prema njegovim riječima, vojska je dobila najavljenih 300.000 novih vojnika, ali samo 41.000 je poslano na teren. Ukrajinci se, s druge strane, nastavljaju obučavati za novu vojnu opremu. Naročito željno iščekuju američki protuzračni sustav Nasams koji bi trebao zaustaviti rusku zračnu navalu na ukrajinsku infrastrukturu. Zbog napada dronovima Rusi su, među ostalim, uspjeli na jedan dan ostaviti gotovo cijeli Kijev bez vode, a uspješno udaraju u ključne energetske mreže daleko od prve linije bojišta. Ukrajinska vlada tvrdi da je već oštećena, odnosno da je uništeno 40 posto državne energetske mreže, i to uoči zime.

Estonski pukovnik Taivo Rõkk komentirao je da Rusi ne mogu ostaviti Herson. On je ključan za njihove pozadinske linije i obranu Krima. "Povećavaju svoju prisutnost na tom području, ali nemaju dovoljno snaga da pokrenu ofenzivu. Istodobno, ne znaju gdje će iduće udariti Ukrajinci. Oni su se pokazali kao mnogo sposobniji za lukave manevre od Rusa, a u svakom slučaju su nepredvidljivi", rekao je estonski pukovnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:13