RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Zelenski: ‘Počela je operacija spašavanja naših boraca iz Mariupolja. Trebat će nam vremena...‘

Ključne događaje 83. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Prizor ”evakuacije” ukrajinskih boraca iz Azovstala

 Handout/Afp

Ključni događaji:

- 83. je dan ruske invazije na Ukrajinu

Zelenski je poručio da je počela operacija spašavanja ukrajinskih boraca iz Mariupolja

- Još sedam autobusa s ukrajinskim borcima napustilo je Azovstal

- Rusija objavila fotografije evakuacije ukrajinskih vojnika iz Azovstala

- Finski parlament izglasao priključenje NATO-u

- Borrell o pridruživanju NATO-u: 'Sve zemlje članice EU-a podržat će Finsku i Švedsku'

- Rusi optužuju Ukrajinu da se 'praktički povukla iz pregovaračkog procesa'

- Erdogan protiv pridruživanja Finske i Švedske NATO-u

- Švedska će predati zahtjev da se pridruži NATO-u

image

Uništeni most u blizini sela Ruska Lozova

Dimitar Dilkoff/Afp


NOVO 23:55 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u svojem noćnom obraćanju da su "vojska i obavještajne službe započele operaciju spašavanja ukrajinskih boraca iz Mariupolja".

Zelenski je pojasnio da će operacija zahtijevati određeno vrijeme i oprez, a dodao je i da u svim drugim područjima važnim za interese Ukrajine i dalje održavaju "maksimalnu diplomatsku aktivnost".


22:08 - Nekadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji trenutno obnaša funkciju zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, u utorak je u Sarovu tijekom posjeta Ruskom federalnom nuklearnom centru izjavio da nuklearni štit osigurava rusku neovisnost i "pomaže u smirivanju onih koji našu zemlju žele pogurati u Treći svjetski rat". Ustvrdio je da Rusija "neće dopustiti Treći svjetski rat", ali da će, u slučaju da bude napadnuta, "dati vrlo moćan odgovor". Više pročitajte OVDJE.


22:00 - Sedamdeset peti filmski festival u Cannesu počeo je na samom otvorenju u političkom tonu video porukom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je iz Kijeva rekao da "nam treba novi Chaplin koji će posvjedočiti da film nije nijem" pred ratom.

Neočekivano pojavljivanje ukrajinskog predsjednika u maskirnoj odori na zaslonu Festivalske palače popratile su duge ovacije svjetske filmske elite okupljene na svečanom otvorenju festivala koji je najavio da će rat biti "svima u mislima".

- Nastavit ćemo se boriti, nemamo drugog izbora (...) Siguran sam da će 'diktator' izgubiti, dodao je Zelenski, smjerajući na ruskog predsjednika Vladimira Putina i na film Charlieja Chaplina koji je spomenuo više puta.


21:00 - Kraj dvanaestog tjedna intenzivne faze ovoga rata obilježavaju s jedne strane daljnje promjene geopolitičke karte Europe i Bliskoga Istoka, izazvane ruskom agresijom, a s druge strane daljnja postupna ruska napredovanja na frontama istoka Ukrajine u Donbasu. Više pročitajte u novoj vojnoj analizi Igora Tabaka koju možete pronaći OVDJE.


19:20 - Novih sedam autobusa s ukrajinskim borcima iz čeličane Azovstal u Mariupolju stiglo je u grad Olenivku pokraj Donjecka, javlja Reuters. Riječ je o gradu koji je pod ruskom kontrolom.

Ukrajinske borce, od kojih su mnogi članovi bataljuna Azov, ispitat će "ruski istražitelji", javlja ruska državna agencija Tass. Ispitivanje će biti provedeno u sklopu ruske "istrage o zločinima ukrajinskog režima", navodi Tass.


17:50 - Europska unija će nastaviti pomagati u vojnoj opremi Ukrajinu, čije snage nanose teške gubitke Rusiji, koja je prije više od dva mjeseca započela invaziju na tu zemlju, izjavio je u utorak visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Ne bih se usudio iznositi pretpostavke koliko Rusija može izdržati, ali ako je istina da je izgubila 15 posto svojih vojnika od početka rata, to je onda svjetski rekord u gubicima vojske koja vrši invaziju na drugu zemlju”, rekao je Borrell nakon sastanka ministara obrane država članica EU-a.

Borrell je dodao da Europska unija neće dopustiti da Ukrajina ostane bez vojne opreme.

Putem video-veze europskim ministrima se obratio ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov, koji ih je izvijestio o najnovijem razvoju događaja.

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić rekao je da će Hrvatska nastaviti pomagati Ukrajini, novčano i diplomatski, kako je rekao i premijer Andrej Plenković tijekom nedavnog posjeta Kijevu.


17:20 - Švedska i Finska će u srijedu zajedno predati svoje zahtjeve za članstvom u NATO savezu, rekla je u utorak švedska premijerka Magdalena Andersson.

"U Švedskoj i Finskoj slažemo se da ruku pod ruku prođemo cijeli ovaj proces, a sutra ćemo podnijeti zahtjeve", rekla je Andersson na zajedničkoj konferenciji s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom u švedskoj metropoli.

Finski parlament izjasnio se u utorak za priključivanje NATO-u s golemom većinom od više od 95 posto glasova, čime je omogućeno da Helsinki pošalje u sjedište Sjevernoatlantskog saveza formalni zahtjev za članstvo.

Isti dan švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je zahtjev svoje zemlje za članstvo u NATO-u.

Iako su Finska i Švedska povijesno neutralne, ruska invazija na Ukrajinu je stubokom promijenila javno mnijenje prema pridruživanju vojnom savezu.

S izuzetkom Ankare, ostale članice NATO-a podržavaju kandidaturu te dvije zemlje.


16:25 - Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe pozvala je u utorak države članice da "obrate pozornost" na situaciju u kojoj se nalaze LGBTI+ osobe u Ukrajini ili koje bježe od rata, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Premda je pozdravila rad lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija u zbrinjavanju LGBTI+ osoba, Dunja Mijatović pozvala je u priopćenju države članice Vijeća Europe da obrate "posebnu pozornost" pristupu smještaju i zapošljavanju tih skupina "zbog negativnih politika i ozračja prema LGBTI osobama općenito u određenom broju zemalja gdje su Ukrajinci izbjegli".

Ukrajine i Rusije zahtijevao 'trenutačni prekid vatre od strane Rusije i povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine'.


15:43 Njemačka će pojačati vojnu suradnju s Finskom i Švedskom, izjavio je kancelar Olaf Scholz, dodajući da će njegova zemlja inzistirati na brzom procesu ratifikacije pridruživanja dviju zemalja NATO savezu.

Izrazio je uvjerenje da će Turska podržati Finsku i Švedsku u nastojanjima da se pridruže NATO-u, unatoč inicijalnom odbijanju takvog prijedloga.

Razgovarao je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim rekavši da su dogovorili da bi mirovni sporazum između Ukrajine i Rusije zahtijevao 'trenutačni prekid vatre od strane Rusije i povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine'.


15:36 U gradu Bakhmutu u Doneckoj oblasti teško je oštećena stambena zgrada u granatiranju. Na društvenim mrežama dijele se snimke razaranja.


15:11 Američki predsjednik Joe Biden primit će u četvrtak u Bijeloj kući švedsku premijerku Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinistu, priopćila je u utorak Bidenova glasnogovornica, dok se dvije zemlje ubrzano spremaju priključiti NATO-u.

"Razgovarat će o kandidaturama Finske i Švedske za članstvo u NATO-u i europskoj sigurnosti te potpori Ukrajini koju je napala Rusija", rekla je Karine Jean-Pierre.


15:01 Finski parlament odobrio je velikom većinom glasova prijedlog da se ta zemlja pridruži NATO savezu. Bilo je 188 glasova za i osam protiv.

Radi se o povijesnoj promjeni finske obrambene politike izazvanoj ruskom invazijom na Ukrajinu.

Finska izvršna vlast, predsjednik države Sauli Niinisto i vlada, odlučili su da će Finska poslati zahtjev da se priključi Sjevernoatlantskom savezu pod uvjetom da to prihvati i zakonodavna vlast, odnosno parlament.


14:54 Ruski čelnik Vladimir Putin izjavio je da če Europa platiti visoku cijenu za energiju ako nametne embargo na rusku naftu.

- Ako Europa odustane od ruskih energenata, postat će regija s najvišim cijenama energije u svijetu, i to dugoročno. To bi moglo imati vrlo ozbiljne i nepovratne posljedice za značajan dio europske industrije, izjavio je ruski čelnik Vladimir Putin na sjednici s ministrima i šefovima naftnih tvrtki.

Putin je također rekao kako je za neke zemlje nemoguće da se u kratkom razdoblju odreknu ruske nafte.

Poručio je da su sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji utjecale na skok cijena nafte na svjetskoj razini te da su uzrokovale inflaciju diljem Europe.


14:42 Nexta je objavila snimku velike eksplozije za koju tvrdi da se dogodila u tvornici knaufa u Soledaru u regiji Doneck.

Gusti crni dim diže se iznad tvornice Knauf Gips Donbas, koja je podružnica njemačkog proizvođača građevinskog materijala ua suhu gradnju.


14:30 Branitelji Mariupolja 'promijenili su tijek rata' jer su izdržali 82 dana braneći luku, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

U televizijskim komentarima, koje prenosi Reuters, poručio je da je obrana lučkog grada prekinula rusku operaciju zauzimanja teritorija na istoku i jugu zemlje.

Rekao je da su pregovori o evakuaciji preostalih ljudi iz čeličane Azovstal teški, ali da postoji nada da će završiti uspješno.

Podoljak, jedan od vodećih ukrajinskih pregovarača, rekao je da su mirovni pregovori s Rusijom zapravo 'na pauzi' te je ponovio da Ukrajina nije spremna na bilo kakvo ustupanje teritorija.

Dodao je da 'svaki rat' na kraju završi za pregovaračkim stolom.

- Nekoliko je razloga za zastoj pregovora. Rusija ne pokazuje osnovno razumijevanje aktualnih procesa u svijetu i negativne uloge Rusije u njemu.

Poručio je da se političke elite u Rusiji boje reći istinu te su odlučili 'nastaviti pregovore kako bi ga na domaćem terenu iskoristili u propagandne svrhe'.

- To je strateški cilj Rusa: sve ili ništa, rekao je.


14:14 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije želio komentirati status ukrajinskih vojnika koji su evakuirani iz Azovstala.

- Predsjednik Vladimir Putin je zajamčio da će se prema ukrajinskim vojnicima odnositi prema važećim međunarodnim zakonima, rekao je odbijajući iznositi detalj.

Nije htio odgovoriti na pitanje hoće li ih Rusija smatrati ratnim zarobljenicima ili će im suditi za ratne zločine.

Dmitrij Peskov komentirao je izjavu njemačkog ministra financija Christiana Lindnera koji je za četiri njemačka lista izjavio da je otvoren za ideju o oduzimanju ruske državne imovine kako bi se financirala obnova Ukrajine te da se o takvim planovima već raspravlja među članicama skupine G7 i Europske unije.

Peskov je novinarima poručio da nitko nije obavijestio Rusiju o takvoj inicijativi koju je opisao kao 'nezakonitu i eklatantnu'.

- Takva inicijativa bi zahtijevala odgovarajuću reakciju. To bi zapravo bila čista krađa, rekao je.


13:48 Finska i Švedska bi trebale postići dogovor s Turskoj vezano za njihovo protivljenje da se dvije zemlje pridruže NATO-u, rekao je finski predsjednik Sauli Niinisto.

- Tursko stajalište se iznenada promijenilo zadnjih dana, zauzeli su tvrđi stav. No siguran sam da ćemo pomoću konstruktivnih razgovora razriješiti situaciju, rekao je predsjednik Niinisto.

Ustvrdio je da je prije mjesec dana razgovarao s turskim predsjednikom Erdoganom te da je pružio podršku nastojanjima Finske i Švedske da se pridruže NATO-u.

- Prošloga tjedna je rekao da ne može podržati takvu ideju. To znači da moramo nastaviti razgovore. Optimističan sam, rekao je.


13:33 Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavski uputio je kritiku mađarskoj vladi zbog čvrstog stava prema Rusiji.

- Ne možemo prihvatiti odluku premijera Viktora Orbana da ne podrži zabranu uvoza ruskih energenata u EU, Europa bi sada morala biti ujedinjenija no ikada prije, napisao je na Twitteru.


13:23 AFP je prenio fotografije evakuacije ukrajinskih vojnika iz Azovstala koje je objavilo rusko ministarstvo obrane. Prikazuje ruske vojnike kako pretresaju ukrajinske vojnike koji su se tjednima skrivali u čeličani Azovstal.

image

Prizori evakuacije ukrajinskih vojnika koje je objavilo rusko ministarstvo obrane. Prikazuje ruske vojnike koji pretresaju vojnike iz Azovstala.

Handout/AFP
image

Prizori evakuacije ukrajinskih vojnika koje je objavilo rusko ministarstvo obrane. Prikazuje ruske vojnike koji pretresaju vojnike iz Azovstala.

Handout/AFP
image

Prizori evakuacije ukrajinskih vojnika koje je objavilo rusko ministarstvo obrane. Prikazuje ruske vojnike koji pretresaju vojnike iz Azovstala.

Handout/AFP
image

Prizori evakuacije ukrajinskih vojnika koje je objavilo rusko ministarstvo obrane. Prikazuje ruske vojnike koji pretresaju vojnike iz Azovstala.

Handout/AFP
image

Prizori evakuacije ukrajinskih vojnika koje je objavilo rusko ministarstvo obrane. Prikazuje ruske vojnike koji pretresaju vojnike iz Azovstala.

Handout/AFP
image

Prizori evakuacije ukrajinskih vojnika koje je objavilo rusko ministarstvo obrane. Prikazuje ruske vojnike koji pretresaju vojnike iz Azovstala.

Handout/AFP
image

Prizori evakuacije ukrajinskih vojnika koje je objavilo rusko ministarstvo obrane. Prikazuje ruske vojnike koji pretresaju vojnike iz Azovstala.

Handout/AFP
image

Prizori evakuacije ukrajinskih vojnika koje je objavilo rusko ministarstvo obrane. Prikazuje ruske vojnike koji pretresaju vojnike iz Azovstala.

Handout/AFP

13:19 Osam ljudi je poginulo, a 12 ih je ozlijeđeno u raketnom napadu ruskih snaga na selo Desno u blizini Černihiva, prenosi Reuters.

Guverner Vjačeslav Haus ustvrdio je na Facebooku da su ruske snage izvele napad na selo s četiri projektila oko 5 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Tvrdi da su dva projektila pogodila zgrade u naselju.


13:11 Na društvenim mrežama se pojavila snimka ukrajinskih vojnika kako napuštaju čeličanu Azovstal kroz razrušene dijelove Mariupolja.

Dio vojnika je teško ozlijeđen te ih na nosilima evakuiraju iz čeličane. Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anja Maliar rekla je u ponedjeljak navečer da su 53 vojnika evakuirana u bolnicu u Novoazovsku, koji je pod kontrolom ruskih snaga. Još 200 vojnika je prevezeno humanitarnim koridorom u Olenivku, pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Uslijedit će potencijalna razmjena svih evakuiranih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je.


12:49 - Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov upitan o deblokiranju Instagrama u Rusiji rekao je kako tu opciju ne bi isključio.

Komentirao je i odnose s čečenskim čelnikom Ramzanom Kadirovim i kazao njih dvojica 'imaju vrlo dobre odnose i da se tijekom komunikacije ponekad međusobno kritiziraju - prijateljski'.


12:27 - Sve zemlje članice EU-a podržat će Finsku i Švedsku u pridruživanju NATO-u, rekao je visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

Predstavnici EU razgovarat će o namjerama obje nordijske zemlje da se pridruže savezu, za što će dobiti 'snažnu podršku', rekao je Borrell novinarima prije sastanka Vijeća za vanjske poslove EU.

'Dobit će snažnu podršku, siguran sam od svih država članica, jer to povećava naše jedinstvo i čini nas jačima.'

Dodao je da se nada da će NATO prevladati prigovore Turske na pokušaj Švedske i Finske da se pridruže savezu.

U međuvremenu, finski predsjednik Sauli Niinistö rekao je da će njegova zemlja i Švedska moći postići sporazum s Turskom o njezinim ciljevima.

'Izjave iz Turske su se posljednjih dana vrlo brzo promijenile i postale teže. Ali siguran sam da ćemo uz pomoć konstruktivnih rasprava riješiti situaciju.'


11:51 - Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko rekao je da se trenutačno praktički ne vode mirovni pregovori, optužujući Ukrajinu da se 'praktički povukla iz pregovaračkog procesa', prenosi ruska novinska agencija Interfax.


11:39 - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan protivi se pridruživanju Finske i Švedske NATO-u, a sada je rekao da se dvije nordijske zemlje ne bi trebale truditi slati svoja izaslanstva u Tursku da ga pokušaju uvjeriti u suprotno.

Erdogan je Švedsku označio kao 'mrijestilište' za terorističke organizacije, tvrdeći da u samom parlamentu postoje teroristi.

Turska optužuje Švedsku i Finsku za skrivanje ljudi za koje kaže da su povezani sa skupinama koje smatra teroristima, odnosno militantnom skupinom Kurdistanske radničke stranke (PKK) i sljedbenicima Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao pokušaj puča 2016. protiv predsjednika Erdogana i njegove vlade.


11:25 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da je razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

'Održao produktivne razgovore s Olafom Scholzom. Razgovaralo se o situaciji na bojišnici, daljnjem pritisku na Rusiju, povećanju sankcija, izgledima za mir. Cijenim njemačku podršku, uključujući i obrambenu. Računamo na daljnju njemačku pomoć na putu Ukrajine ka punopravnom članstvu u EU', napisao je Zelenski.


11:24 - Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je da je u tijeku proces izvlačenja ukrajinskih snaga iz tvornice Azovstal u Mariupolju.

'Azovstal: Humanitarna operacija se nastavlja. U interesu spašavanja života, jučer su evakuirana 52 naša teško ranjena vojnika. Nakon što se njihovo stanje stabilizira, zamijenit ćemo ih za ruske ratne zarobljenike. Radimo na sljedećim fazama humanitarne operacije. Ako Bog da, sve će biti dobro.'


11:13 - Rusko ministarstvo obrane potvrdio je u utorak da se 265 ukrajinskih vojnika, uključujući nekoliko desetaka ranjenih, predalo u opkoljenoj čeličani Azovstal u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju.


11:06 - Kolektivni Zapad spreman je učiniti sve da spriječi Rusiju da živi onako kako želi, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

'Ponekad se čini da je samo postojanje Rusije značajan iritant za kolektivni Zapad i oni su spremni učiniti sve da nas spriječe da se razvijamo kako želimo i živimo kako želimo', rekao je.

Peskov je napomenuo da se Rusija barem nekoliko desetljeća 'razvijala, ubrzala tempo razvoja, pokušavala izdržati krizu, koristeći krize da se obnovi, poboljša, razvije i postane bolja kako bi se otvorili novi horizonti i mogućnosti za sljedeće generacije.'

'I branili smo svoje interese. Jer kao i pojedinac, država ima svoje interese. A ako država ne pokaže ustrajnost, ako država ne pokaže principijelnost po glavnim pitanjima postojanja, ova država gubi svoju neovisnost, suverenitet, sposobnost samostalnog razmišljanja, donošenja odluka da ide u smjeru koji želi. I to je ono što radimo već nekoliko desetljeća', rekao je glasnogovornik.

Peskov je istaknuo da je Rusija pokušala 'viknuti na kolektivni Zapad, mi smo rekli da nam se ne sviđa kada se vaše rakete i oružje približavaju našim granicama, kada širite NATO, osjećamo opasnost od toga i tražimo od vas da to ne činite, pozivamo vas da se dogovorimo oko novih načela sigurnosti na našem zajedničkom kontinentu, molimo da se dogovorimo kako ćemo svi zajedno živjeti u miru, da ne bude mjera diskriminacije u gospodarstvu, u trgovini.'

'Ali nisu nas previše slušali, jer je u svijetu vrlo jaka konkurencija, a općenito je kolektivni Zapad raspoređen u obliku piramide, na vrhu koje su Sjedinjene Države, kontrolni centar se nalazi tamo', dodao je.

image

Dmitrij Peskov

/Afp

Peskov je rekao da će se Rusija nositi s konfrontacijom Zapada i da ima sve što je potrebno za to.

'Imamo svoje tehnologije, još uvijek ima rezervi za poboljšanje. Imamo još puno toga za napraviti na ovom području', rekao je Peskov.

Naglasio je da Rusija treba stvoriti vlastite televizijske i internetske tehnologije, kao i društvene mreže koje će biti tražene u cijelom svijetu. 'Imamo puno toga za nadomjestiti, pokušavaju nam puno toga uskratiti, ali nema razloga da padamo u očaj. Apsolutno sve smo u mogućnosti sami', nastavio je.

Prema Peskovu, sukob sa Zapadom završit će formiranjem svijeta u kojem će se čuti glas Rusije i u kojem će Rusija samouvjereno stajati na vlastitim nogama.

'Na kraju, uvjeren sam da svaki rat završava u miru. I ovaj će svijet biti onaj u kojem će se naš glas čuti, gdje će nam biti ugodno, gdje ćemo biti sigurni i gdje ćemo pouzdano stajati na nogama', zaključio je.

Peskov je napomenuo da su zemlje Zapada, uključujući SAD, koje vode hibridni rat protiv Ruske Federacije, postale neprijateljske države.


10:37 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da ulazak Finske i Švedske u NATO vjerojatno neće napraviti 'veliku razliku' jer su dvije zemlje već dugo sudjelovale u vojnim vježbama saveza.

'Finska i Švedska, kao i druge neutralne zemlje, već dugi niz godina sudjeluju u vojnim vježbama NATO-a', rekao je Lavrov, a prenosi Reuters.

'NATO uzima u obzir njihov teritorij kada planira vojno napredovanje na Istok. Dakle, u tom smislu vjerojatno nema velike razlike. Pogledajmo kako se njihov teritorij koristi u praksi u Sjevernoatlantskom savezu.'


10:27 - Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je danas zahtjev te zemlje za pridruživanje NATO-u, a dokument će, zajedno s onim iz Finske, biti dostavljen u sjedište NATO-a u Bruxellesu kasnije ovog tjedna, javlja The Local.

Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Ann Linde

Henrik Montgomery/Afp

9:53 - 'Kijevski režim kaže da Ukrajina nije rusofobna i da nije neonacistička zemlja, ali činjenice govore drugačije', izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Zapadu ne treba Ukrajina, za nju je to potrošni materijal, istaknuo je Lavrov.

Ruska Federacija ima informaciju da ukrajinsku stranu u pregovorima kontroliraju London i Washington, rekao je ministar.

Prema Ruskoj Federaciji, Zapad nije spreman Ukrajini dati sigurnosna jamstva, prenosi ruski Tass.

Lavrov je kazao i kako je Rusija spremna riješiti humanitarna pitanja u Ukrajini.


9:22 - Vjeruje se da ruski predsjednik Putin i njegov vojni zapovjednik, general Valerij Gerasimov, izravno interveniraju u ruskoj vojnoj ofenzivi u Ukrajini i donose odluke koje inače donose više nižih časnika - navodi zapadni vojni izvor.

'Mislimo da su Putin i Gerasimov uključeni u taktičko donošenje odluka na razini za koju bismo inače očekivali da će je preuzeti pukovnik ili brigadir', kazao je vojni izvor pod uvjetom anonimnosti i dodao da su njih dvojica donosili odluke o kretanju trupa u Donbasu.

Već su se pojavile sugestije da se predsjednik Putin više uključio u svakodnevno vođenje invazije, otkako je Rusija pretrpjela neuspjehe na sjeveru zemlje i oko glavnog grada Kijeva.

Nedavno su se pojavile i spekulacije da je Gerasimov ozlijeđen tijekom u Donbasu prije nekoliko tjedana.

Ipak, zapadni vojni dužnosnik jasno je dao do znanja da načelnik glavnog stožera Rusije još uvijek daje zapovijedi. 'Gerasimov je spreman i djeluje', rekao je.


9:12 - Brojni zapadni čelnici sugerirali su dosad da je jedini realan način za okončanje sukoba ponuditi Vladimiru Putinu sredstvo za spašavanje obraza.

Francuz Emmanuel Macron rekao je da treba uložiti napore kako bi se izbjeglo 'poniženje'.

Zamjenik latvijskog premijera i ministar obrane Artis Pabriks, međutim, ne slaže se s tim, rekavši da Moskva mora 'shvatiti kako će izgubiti, jer mora izgubiti'.


8:57 - Gradonačelnik Lavova, Andrij Sadovji, upravo je objavio dodatne informacije o napadu na željeznicu na zapadu Ukrajine.

'U jednom od sela okruga Javoriv, olupina rakete djelomično je oštetila željezničku infrastrukturu. Prozori oklolnih kuća su letjeli, a sve se dogodilo u zoni od 20 km od granice s Europskom unijom. Ovo je doista bio jedan od najvećih napada na Lavovsku oblast po broju projektila. Teško je predvidjeti što će se dalje dogoditi. Idite u sklonište!'

Također je pozvao građane da ne objavljuju ključne informacije.

'Nemojte snimati letove projektila ili operacije protuzračne obrane. Takve snimke pomažu Moskvi. Nemojte biti kao Rusi, molim vas.'


8:30 - Guverner Sumija na sjeveroistoku Ukrajine, Dmitro Živickij, objavio je na Telegramu da je Ohtirka preko noći pogođena ruskim projektilima.

'Pet ruskih projektila palo je na civilne ciljeve i nanijelo veliku štetu. Zapalila su se skladišta. Udar je oštetio ulazna vrata dvokatnice, a ljudi su ostali zarobljeni unutra. Pogođene su mnoge privatne kuće. Na crkvi su razbijeni prozori. Stradao je i dječji vrtić, onaj isti koji su rasisti bombardirali prvih dana rata, kada su ljudi ovdje ginuli. Najmanje pet osoba je ozlijeđeno u današnjem napadu na grad', napisao je.


8:16 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je svoje dnevno ažuriranje o sukobu i upozorava da su razmjeri razaranja u Černihivu zlokobni znak za nadolazeće tjedne.

Procjenjuje se da je oko 3500 zgrada uništeno u regiji sjeverno od Kijeva, a 80% te štete naneseno je stambenim strukturama.

'Razmjeri ove štete ukazuju na spremnost Rusije da upotrijebi topništvo na naseljenim područjima', navodi se u ažuriranju.

'Rusija je vjerojatno pribjegla sve većem oslanjanju na neselektivno topničko bombardiranje zbog ograničene sposobnosti osvajanja ciljeva i nespremnosti da riskira letenje borbenim zrakoplovima van vlastite crte bojišnice. U narednim tjednima Rusija će se vjerojatno nastaviti uvelike oslanjati na masovne topničke napade dok pokušava vratiti zamah u svom napredovanju u Donbasu.'


7:30 - Selo u zapadnoj ruskoj pokrajini Kursk koja graniči s Ukrajinom našlo se u utorak pod ukrajinskom vatrom, rekao je regionalni guverner Roman Starovoit, prenosi Reuters.

Nije bilo ozlijeđenih, iako su pogođene tri kuće i škola.

Ruski graničari uzvratili su vatru kako bi ugušili pucnjavu na pogranično selo Aleksejevka, napisao je Starovoit u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.


7:03 - Ukrajinski branitelj iz bojne Azov Dmitro Kozatskij objavio je fotografiju koja prikazuje zraku sunca kako prodire u tminu tvornice Azovstal. Fotografija je ubrzo postala simbol oslobođenja civila i vojnika iz čeličane nakon više od dva mjeseca mraka.


6:56 - Rusija provodi borbene napore u regiji Donjeck, rekao je ukrajinski glavni stožer u svom ažuriranju u 6 ujutro, tvrdeći da su ukrajinske snage odbile 11 napada na Donjeck i Luhansk u posljednja 24 sata, uništivši pet tenkova, jedan raketni sustav 'Tor', šest topničkih sustava i 12 borbenih oklopnih vozila.

Također se navodi da su ruski zrakoplovi 'uništili civilnu i vojnu infrastrukturu u istočnoj operativnoj zoni i industrijske objekte duboko u Ukrajini' bez otkrivanja više detalja.

U Harkivu, gdje su ukrajinske snage navodno izgurale ruske snage sve do granice, 'glavni napori neprijatelja usredotočeni su na održavanje položaja i sprječavanje napredovanja naših trupa'.

Glavni stožer je također rekao da sastavlja zasebno izvješće o 'ukupnim gubicima neprijatelja' koje će uskoro biti objavljeno.


6:46 - Ruski analitičar Mihail Hodarjonok na ruskoj je televiziji dao iznenađujuće iskren pogled na rusku invaziju na Ukrajinu.

Hodarjonok tvrdi da su ruska izvješća o demoralizaciji ukrajinskih vojnika samo pojedinačni slučajevi i ne ukazuju na opće raspoloženje. Kaže kako su zapravo Ukrajinci visoko motivirani i spremni umrijeti za svoju zemlju.

Također je komentirao 'zveckanje projektilima u smjeru Finske' i kazao kako je glavni nedostatak ruske vojno-političke pozicije to što su, 'na neki način, u potpunoj geopolitičkoj izolaciji' te da je 'koliko god nam bilo mrsko priznati gotovo cijeli svijet protiv nas'.


6:25 - Povlačenje ruskih vojnika iz okolice Harkiva razlikuje se od prethodnih ruskih povlačenja iz okolice Kijeva i drugih gradova, kada su se povukli na ruski teritorij, po tome što pokušavaju zadržati poziciju u Ukrajini, piše Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj ocjeni sukoba.

Ruska vojska oko Harkiva pokušava spriječiti ukrajinske trupe da napreduju dalje na sjever da ne bi došle u raketno-topnički domet predgrađa Belgoroda, velikog grada u Rusiji i ključnog središta ruske vojske.


6:13 - Grad Lavov na zapadu Ukrajine potresao je niz vrlo glasnih eksplozija. Novinari Associated Pressa nabrojali su osam eksplozija nešto poslije ponoći po lokalnom vremenu.

Inače, Lavov koji se nalazi blizu poljske granice, pod policijskim je satom od 23 sata do 6 ujutro.

'Prema preliminarnim informacijama, protuzračna obrana je radila', napisao je guverner Makisim Kozitckij na Telegramu.

Andrij Sadovji, gradonačelnik Lavova, rekao je na Facebooku da nema potvrde da je bilo koji projektil pogodio grad.

'Zahvalimo na tome onima koji čuvaju naše nebo. Ujutro ćemo dati točnije informacije. Čuvajte se i nemojte zanemariti zračne alarme.'


5:53 - Stižu potresne fotografije koje prikazuju autobuse pune ranjenih ukrajinskih branitelja iz Azovstala pristiglih u Novoazovsk, grad pod ruskom kontrolom u Donjeckoj oblasti.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstala napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, a pet ih je stiglo u ponedjeljak u kasnim satima u Novoazovsk.

Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji.

Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je postrojenje u ponedjeljak.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar rekla je da su 53 teško ozlijeđena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Uslijedit će potencijalna razmjena svih evakuiranih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je.

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani Azovstal, priopćila je ukrajinska vojska. Nije poznat njihov točan broj, ali vjeruje se da ih je još oko 600 ondje.


4:37 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u ponedjeljak navečer da se uzmu u obzir rezerve Turske prema ulasku Finske i Švedske u obrambeni savez.

"Turska je cijenjena saveznica i potrebno je odgovoriti na sve sigurnosne probleme", tvitao je Stoltenberg u ponedjeljak nakon sastanka s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

"Moramo stajati zajedno u ovom povijesnom trenutku", dodao je.


4:07 - Američko ratno zrakoplovstvo priopćilo je u ponedjeljak da je provelo uspješno testiranje hiperzvučnog oružja iz bombardera B-52 na obali južne Kalifornije u subotu.

Sjedinjene Države nisu jedine koje razvijaju hiperzvučno oružje čija brzina i manevriranje otežavaju praćenje i presretanje.

Rusija je ispalila hiperzvučne projektile na ciljeve u Ukrajini, a Kina je testirala hiperzvučno oružje, rekli su američki vojni dužnosnici.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova demantiralo je u listopadu da je provelo testiranje tog oružja.


3:18 - Američki Senat podržao je u ponedjeljak zakon o 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini s 81 glasom za i 11 protiv na prvom od potencijalna tri proceduralna glasanja koja otvaraju put za konačno glasanje o tom paketu pomoći u Senatu vjerojatno kasnije ovog tjedna.

Svih 11 glasova "protiv" stiglo je iz redova republikanaca.

Zastupnički dom odobrio je paket pomoći Ukrajini 10. svibnja. No isti je zapeo u Senatu jer mu se usprotivio republikanski senator Rand Paul, čime je spriječeno glasanje u brzom postupku.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena traži da se zakon o vojnoj i humanitarnoj pomoći odobri do četvrtka kako bi ga Biden mogao potpisati prije nego što postojeća pomoć za obranu Ukrajine istekne ovog mjeseca.

Bidenovi kolege demokrati usko kontroliraju i Zastupnički dom i Senat, ali pravila Senata zahtijevaju jednoglasnu suglasnost kako bi se brzo prešlo na konačno glasanje o većini zakona.


1:00 - Borba s ruskim snagama u čeličani Azovstal završila je u ponedjeljak, što znači i da je bitka za Mariupolj završila, piše The New York Times. Ukrajinska vojska proglasila je kraj "borbenih operacija", a više od 260 boraca iz čeličane je evakuirano.

Konkretno, Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga poručio je da su borci "ispunili svoju misiju".

Ukrajinski predsjednik Zelenski naglasio je da su borci iz Azovstala inspirirali cijelu zemlju svojom hrabrošću tijekom višetjedne borbe za čeličanu. Kratko je i dodao da sada "žele spasiti živote svojih momaka".

image

Vozila ruskih separatista, u kojima su navodno ukrajinski borci, napuštaju postrojenje Azovstala

Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia/Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia
image

Vozila ruskih separatista, u kojima su navodno ukrajinski borci, napuštaju postrojenje Azovstala

Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia/Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia
image

Vozila ruskih separatista, u kojima su navodno ukrajinski borci, napuštaju postrojenje Azovstala

Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia/Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia
image

Vozila ruskih separatista, u kojima su navodno ukrajinski borci, napuštaju postrojenje Azovstala

Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia/Alexey Kudenko/Sputnik/Profimedia

0:45 - Evakuirano je više od 260 ukrajinska borca iz čeličane Azovstal, potvrdila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar, a ukrajinska vojska je objavila da se nastavljaju napori za spašavanje preostalih boraca iz tog postrojenja.

Maliar je rekla da su 53 teško ozlijeđena borca ​​odvezena u grad Novoazovsk pod kontrolom proruskih pobunjenika. Još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom na drugu lokaciju također pod kontrolom pobunjenika, Olenivku, piše BBC.

Dodala je da će se oslobođeni ukrajinski vojnici razmijeniti za zarobljene ruske vojnike.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstalja napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstal stiglo je ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

- Nadamo se da ćemo moći spasiti živote našim momcima, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak navečer u video obraćanju.

- Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se pomoć. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji, istaknuo je.

Nastavljaju se napori za spašavanje preostalih boraca u čeličani Azovstal, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

- Kako bi spasili živote, cijeli garnizon Mariupolja provodi odobrenu odluku Vrhovnog vojnog zapovjedništva i nada se potpori ukrajinskog naroda, objavila je pukovnija Azov na društvenim mrežama.

Navodno se još oko 600 vojnika nalazi unutar čeličane u Mariupolju koji je postao simbol otpora ruskoj invaziji na Ukrajinu

Događaje 82. dana rata u Ukrajini pratili smo iz minute u minutu OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:14