NOVA PREPUCAVANJA

Rusi reagirali na tvrdnje Amerikanaca da žele nuklearno oružje u svemiru: ‘Zlonamjerna izmišljotina‘

Sjedinjene Države obavijestile su Kongres i saveznike o novim obavještajnim podacima koji se odnose na ruske nuklearne sposobnosti
 Alexey Nikolsky/Afp

Rusija je u četvrtak odbacila upozorenje Sjedinjenih Država o novim ruskim nuklearnim sposobnostima u svemiru, nazvavši ga "zlonamjernom izmišljotinom" i trikom Bijele kuće čiji je cilj natjerati američke zakonodavce da odobre više novca za suprotstavljanje Moskvi.

Sjedinjene Države obavijestile su Kongres i saveznike u Europi o novim obavještajnim podacima koji se odnose na ruske nuklearne sposobnosti koje bi mogle predstavljati međunarodnu prijetnju, rekao je Reutersu u srijedu izvor upućen u to pitanje.

Nove sposobnosti, povezane s ruskim pokušajima da razviju svemirsko oružje, ne predstavljaju hitnu prijetnju Sjedinjenim Državama, rekao je izvor.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da neće komentirati suštinu izvješća dok Bijela kuća ne otkrije detalje. No rekao je da je upozorenje Washingtona očito pokušaj da se Kongres natjera da odobri više novca.

"Očito je da Bijela kuća pokušava na bilo koji način potaknuti Kongres da glasa o prijedlogu zakona o dodjeli novca, to je očito", rekao je glasnogovornik Peskov, a prenosi TASS.

"Vidjet ćemo kakvim će se trikovima Bijela kuća poslužiti.".

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov optužio je Sjedinjene Države za "zlonamjerne izmišljotine", izvijestio je TASS.

Ruska invazija na Ukrajinu - nešto što Moskva naziva posebnom vojnom operacijom - pokrenula je najveću konfrontaciju između Zapada i Rusije od Kubanske raketne krize 1962. godine. I Moskva i Washington upozorili su na opasnost od sukoba između NATO-a i Rusije.

I Rusija i Sjedinjene Države, daleko najveće nuklearne sile, izrazile su žaljenje zbog propadanja ugovora o kontroli naoružanja koji su nastojali usporiti hladnoratovsku utrku u naoružanju i smanjiti rizik od nuklearnog rata.

Rusija kaže da se posthladnoratovska dominacija Sjedinjenih Država raspada i da je Washington godinama sijao kaos diljem planeta ignorirajući interese drugih sila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:52