STIGLA ZAMJENA

Rusi rasporedili 180.000 novih vojnika: ‘Umjesto Wagnera šalju moćnu skupinu kriminalaca!‘

Neprijateljski vojnici nalaze se na 100 km od Bahmuta, ističe glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga

Oluja Z

 /Twitter

Rusija je rasporedila više od 180.000 vojnika na dvije glavne istočne bojišnice, izvijestio je Serhij Čerevatij, glasnogovornik istočne skupine ukrajinskih oružanih snaga, a prenosi CNN.

"Više od 180.000 ruskih trupa je raspoređeno u zoni odgovornosti Istočne skupine snaga... Front Liman-Kupjansk je duži, zbog čega neprijatelj tamo koncentrira svoje snage", rekao je Čerevatij u intervjuu za ukrajinske medije u ponedjeljak, dodajući da se u ovom trenutku nalazi "više od 120.000 neprijateljskih vojnika" na pravcu Liman-Kupjansk koji se nalaze oko 100 kilometara sjeverno od Bahmuta na istočnom frontu Ukrajine.

Čerevatij ih je nazvao "prilično moćnom skupinom" koja uključuje "zračno-jurišne i mehanizirane postrojbe, postrojbe borbene rezerve Bars i nove jurišne satnije Oluja Z", za koje je rekao da su regrutirale osobe s kriminalnim dosjeima.

Podsjetimo, prije tjedan dana borci satnije Oluja Z optužili su čelnika Wagner grupe Jevgenija Prigožina da je "pobjegao" nakon što je postigao dogovor s Vladimirom Putinom.

U videu vojnici stoje držeći oružje, a jedan naziva Prigožina "štakorom".

"Cijela Oluja Z bila je spremna krenuti u akciju za tebe. A ti, pokazalo se, nisi muškarac. Štakor. Nema drugog imena za tebe", kazao je razočarani borac, prema videu koji je podijelio Anton Geraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine.

Čerevatij je rekao da se na bojištu u Bahmutu nalazi oko 50.000 ruskih vojnika.

U međuvremenu, Hanna Maliar, zamjenica ministra obrane Ukrajine, izvijestila je o čestim sukobima u blizini Bahmuta.

"Situacija se vrlo brzo mijenja", napisala je Maliar na Telegramu. "Kontrola nad istim položajima može se izgubiti i ponovno dobiti dva puta dnevno."

General Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, ponovio je njezine komentare u intervjuu za Ukrajinsku pravdu.

"Neprijatelj pokušava prebaciti jedinice na najopasnije smjerove za protunapade, nastojeći destabilizirati situaciju, uzrokovati gubitke Ukrajini i poremetiti logistiku obrambenih snaga", rekao je Sirski, dodajući da "prijetnja ofenzivnih akcija neprijatelja iz strane Bahmuta u smjeru Časiv Jara ostaje.”

Sirski je primijetio da se Rusi "očajnički drže položaja i uporišta koje su nekada zauzimali Wagnerovci".

Ukrajinske snage uspjele su zaustaviti ruske trupe u kretanju unutar Bahmuta, dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:56