TRAŽI SE BLOKADA

Rusi pronašli spas u susjednoj državi, Finci čekaju da se premijerka vrati s godišnjeg: ‘Zaustavite im šoping!‘

Sve je veći pritisak na finsku vladu da blokira istočnu granicu s Rusijom i tako zatvori očitu rupu u paketu sankcija

Laplandia Market

 Alessandro Rampazzo/Afp

Stvara se sve veći pritisak javnosti, ali i političara, na finsku vladu da blokira istočnu granicu s Rusijom i tako zatvori očitu rupu u paketu sankcija nametnutih Putinovom režimu, piše Euronews.

Naime, Rusija je sredinom srpnja ublažila mjere na granici vezane za covid, prvi put od početka pandemije, pa Rusi sa šengenskim vizama sada mogu legalnim putem prijeći granicu autobusom li automobilom, no zabranjeno im je u zemlje EU-a putovati zrakoplovima ili vlakovima.

- Rusi su počeli dolaziti. Šoping turizam je uvijek bio jedan od glavnih razloga zašto Rusi dolaze u Finsku, bez obzira je li u pitanju dolazak samo na jedan dan, kaže Juho Pesonen, profesor turizma na Sveučilištu istočne Finske.

Pritom nije riječ o velikim brojkama: u srpnju je zabilježeno 176.000 prelazaka granice. To je puno manje nego u pretpandemijskom razdoblju, kada je u srpnju 2019. zabilježeno 950.000 prelazaka granice. Prije tri godine deseci tisuća Rusa svakodnevno su dolazili u Finsku.

image

Granični prijelaz između Rusije i Finske

Alessandro Rampazzo/Afp
image

Lappeenranta

Alessandro Rampazzo/Afp

Lappeenranta, najveći grad jugoistoka Finske, znao je uprihodovati milijun eura dnevno prije pandemije zahvaljujući najezdi ruskih kupaca.

Značajna je sama činjenica da ruski državljani uopće dolaze u Finsku, jedinu preostalu članicu EU-a koja još uvijek izdaje turističke vize (ukupno 13.000 ove godine), dok su druge zemlje poput Poljske i baltičkih država, ukinule takvu praksu.

Kako je nagovijestio glasnogovornik Kremlja, Moskva će burno reagirati ako Helsinki odluči suspendirati program viza za ruske državljane.

Najvažnije političke stranke u Finskoj smatraju da treba zaustaviti ruski šoping turizam obustavom viznog programa. Takav stav donekle potkopava činjenica da približno 100.000 Rusa već imaju finsku šengensku vizu, a stotine tisuća drugih imaju šengenske vize koje su im izdale druge zemlje. Čini se da finska vlada želi čekati da EU zauzme zajednički stav po tom pitanju, s obzirom na to da je premijerka Sanna Marin trenutačno na godišnjem odmoru, a stječe se dojam da njezina zamjenica nije sklona biti jezičac na vagi.

image

Granični prijelaz Nuijamaa

Alessandro Rampazzo/Afp
image

Ruski turisti stižu na granicu

Alessandro Rampazzo/Afp

Oporbenjak Kai Mykkänen smatra da je izuzetno važno poslati poruku Rusima.

- Ovo pitanje nije crno-bijelo. Glavni je problem što bi se ukidanjem viza mogao probuditi bijes ruskih državljana prema nama, umjesto prema Putinovu režimu i politici, rekao je za Euronews.

- Ne možemo imati normalne odnose s Rusijom, moramo im pokazati kao nacija da imaju odgovornost osuditi Putinov režim i njegovu politiku dok traje rat u Ukrajini, poručio je.

Prije pandemije, ruski državljani koji žive u blizini granice, koja se proteže na 1340 kilometara, često su dolazili na odmor preko vikenda u Finsku ili u kupovinu. U razdoblju između 2012. i 2014. godine, kada je rublja bila relativno jaka u odnosu na euro, toliko je Rusa dolazilo u Finsku da je pokrenuta web stranica na kojoj su objavljivali ruske automobile koji su nepropisno parkirani u Lappeenranti.

Neke su finske tvrtke nedvojbeno željele iskoristiti ponovni dolazak ruskih državljana, no fotografija objavljena na društvenim mrežama, koja prikazuje 10 kg šećera u vrećama na paletama, spremnih za Ruse koji u domovini trpe zbog ekonomskih sankcija, naišla je na ogorčene komentare.

image

Mohamad Darwich, vlasnik Laplandia Marketa

Alessandro Rampazzo/Afp

- Mnogi su ljutiti na Ruse, ali tvrtke se moraju prilagoditi situaciji. Nitko ne zna što će biti idući tjedan, mjesec, godinu. Ne može se predvidjeti politika prema Rusiji, upozorio je Juho Pesonen.

Dok finski supermarketi trpaju police namirnicama u iščekivanju navale kupaca iz Rusije, autobusni prijevoznici iz Sankt Peterburga tvrde da su autobusi na linijama prema Finskoj krcati.

Neki vlasnici lokalnih supermarketa protive se ideji da se Rusima onemogući ulazak u Finsku, osobito jer su osjetili ekonomske posljedice tijekom pandemije.

- To je najapsurdnija ideja ikad. Što će dobiti ako izoliraju obične Ruse, pita se Mohamad Darwich, vlasnik Laplandia Marketa, udaljenog tek nekoliko minuta od granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:39