RAST NAPETOSTI

Rusi pripremaju novu nuklearnu vojnu vježbu: Bit će ispitana i torpeda ‘sudnjeg dana‘

Rusija, prema ustaljenom dogovoru, o početku manevra još uvijek nije obavijestila SAD, što je dužna učiniti. Manevrima će "rukovoditi" Putin osobno

Ruska nuklearna podmornica za specijalne operacije Belgorod

 Sergey Yakovlev/Alamy/Alamy/Profimedia/Sergey Yakovlev/Alamy/Alamy/Profimedia

Ovih dana (do kraja listopada svakako, u trajanju od tri-četiri dana) trebale bi biti održane "nuklearne" vojne vježbe ruske vojske Grom 2022, kako već drugi put ove godine javljaju zapadni mediji. No, za sada nije jasno je li to zbilja tako. Podsjetimo, slične su vježbe bile održane samo tjedan dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu. No, iako zapadni mediji najavljuju skori početak vojne vježbe, Rusija, prema ustaljenom dogovoru, o početku manevra još uvijek nije obavijestila SAD, što je dužna učiniti.

Prokremaljski portal Gazeta.ru piše kako su u Belgiji, Velikoj Britaniji i akvatoriju Sjevernog mora 17. listopada počeli "manevri NATO-ovih nuklearnih snaga Steadfast Noon, u kojima sudjeluju snage iz 14 članica" pa, dodaju, "Zapad očekuje da će Rusija odgovoriti svojim vježbama strateških nuklearnih snaga".

Manevrima će "rukovoditi" osobno Vladimir Putin. Vojne vježbe, prema zapadnim obavještajnim podacima, održat će se u akvatoriju Barentsovog i Karskog mora, gdje bi, kako piše Newsweek, trebala biti "ispitana" tzv. torpeda "sudnjeg dana" - Posejdoni, kojima su opremljene ruske atomske podmornice. Vježba bi trebala trajati nekoliko dana, a obuhvatila bi područje od norveškog poluotoka Varanger sve do arhipelaga Novaja zemlja u Sjevernom ledenom moru.

Izvanredne okolnosti

No, zanimljivo je da estonski portal na ruskom jeziku Postimees.ee donosi da, prema nekim njihovim podacima, vježba neće biti održana u "punom obimu" jer navodno unutar Kremlja postoji zadrška oko toga da se baš u trenutku kada Vladimir Putin prijeti mogućim taktičkim nuklearnim napadom na Ukrajinu održi jedna takva vježba.

Postimees.ee navodi riječi bivšeg profesora međunarodnih odnosa s Moskovskog instituta Valerija Solovjova, koji kaže da su se u sklopu vježbe trebale "izvršiti dvije eksplozije s nuklearnim punjenjem" - jedna na dnu Barentsovog mora i druga u podzemnom poligonu u Arhangelsku.

No, Solovjov tvrdi da se to neće dogoditi te da je i Putin upoznat s time jer su u pitanju "izvanredne okolnosti" zbog kojih je to odgođeno. Pod izvanrednim okolnostima smatra se nuklearna prijetnja o kojoj stalno govore u Rusiji.

"NATO ima svoje planove, mi svoje. Odgovor na vojne vježbe suparnika su uobičajena stvar", kaže za Gazetu.ru urednik časopisa Nacionalna obrana Igor Korotčenko.

Dodaje da u ovoj situaciji nitko nikome ne prijeti, a manevrima se pokazuje koliko je tko spreman i obučen. Korotčenko misli da je međunarodna situacija napeta zbog ruske "specijalne operacije u Ukrajini" i američkog miješanja u nju te da nije toga, to bi "bile tek uobičajene vojne vježbe" i ništa drugo. On smatra da je ovo više politička nego vojna napetost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:56