TABAK U PRVOJ LINIJI

‘Rusi preuzimaju inicijativu, ali pregovori nisu realni. Su-57 na bojištu? Reklama!‘

S vojnim analitičarem Igorom Tabakom razgovarali smo o stanju na bojištima u Ukrajini, ali i tenzijama između Zelenskog i vojnog vrha

Haubica Pion na bojištu; Valerij Zalužni i Volodimir Zelenski; ruski borbeni avion Su-57

 Profimedia/Screenshot: Hanza Tv/

Kako rat u Ukrajini odmiče sve dalje, tako se dvije strane sve više primiču pat poziciji, zaključak je koji se može izvući iz intervjua koji je dao zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni. On smatra da Ukrajini sa Zapada treba još više streljiva i novih oružanih sustava, od borbenih aviona do sredstava za elektroničko ratovanje, ako želi probiti ruske položaje. Teza o pat poziciji nije najbolje sjela ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom koji je preko svog glasnogovornika poručio da takve priče idu u korist agresoru. A da su trzavice između političkog i vojnog vrha Ukrajine sve veće, pokazala je i smjena generala Viktora Horenka, donedavnog šefa specijalnih postrojbi. Sam Horenko poručio je da objašnjenje za taj potez nije dobio. Povrh svega toga, Kijev i dalje nestrpljivo očekuje što će biti s daljnjom dostavom zapadne pomoći, naročito iz SAD-a gdje je vrlo glasna republikanka manjima u Zastupničkom domu Kongresa tome izrazito nesklona. O svim ovim pitanjima, kao i stanju na bojištima diljem Ukrajine, raspravljali smo u novoj epizodi podcasta Prva linija s vojnim analitičarem s portala obris.org, Igorom Tabakom.

--------------------------

Video podcasta pogledajte ispod

--------------------------

- Zadnjih dva tjedna bilo je dosta smjenjivanja napada i protunapada, ali promjene na karti su relativno skromne. Rusi su se uspjeli nešto sićušno pomaknuti sjeverno od Avdiivke, gdje su izgleda ovladali onom uzvisinom industrijskog otpada sjeverno od koksare, iako su tu jako izloženi. Bilo je i nešto pomaka na južnoj strani, ali ništa supstancijalnog. Ukrajinci su pak južno od Orihiva, na glavnom pravcu svoje ofenzive nastojali zadržati ono što su osvojili te su se vrlo malo pomakli na istok. Ruska strana je u zadnje vrijeme preuzela inicijativu na dosta mjesta, osim na Dnjepru gdje se zadnjih dana bilježi dodatno prebacivanje ukrajinskih snaga preko rijeke i jačanje nekih mostobrana koje Rusi nisu uspjeli suzbiti, kaže Tabak i dodaje da to više sliči na ukrajinsko postavljanje mamaca kako bi se otkrilo rusko topništvo pa onda suzbilo kontrabatiranjem.

- Ruske snage i dalje daju puno žrtava za malo ili nimalo pomaka, smatra naš vojni analitičar.

Kad je u pitanju intervju generala Zalužnog za The Economist i njegova opaska da bi pat poziciju mogao probiti tek neki veći tehnološki skok, Tabak kaže da je on taj intervju iščitao nešto drugačije:

- To je bitan intervju, ali Zalužni je tu pat poziciju spominjao kao nešto što će nastupiti tek ako Zapad ne pomogne. Prvo, streljivo je nužno za održavanje stanja. A za promjenu na bojištu treba nove tehnologije - sredstva za elektroničko ratovanje i bespilotne letjelice. Konačno, puno problema bilo je u dosadašnjoj obuci koja je bila koncentrirana na postavke 80-ih, a očito treba i puno više inženjerijske tehnike i sredstava za borbeno razminiranje. Tu se mijenjaju čitave paradigme ratovanja, koje traže drukčiju obuku i opremu, zaključuje Tabak i upozorava da se i bilo kakvo okupljanje snaga mora maskirati, što je dokazao recentni napad na ukrajinske vojnike koji su bili na podjeli odlikovanja.

Trzavice u Kijevu

O navodnim trzavicama između Zelenskog i ukrajinskog vojnog vrha, kao i o smjeni generala Horenka, Tabak kaže da to u ratnom stanju u jednoj demokratskoj državi kao što je to Ukrajina, nije neobično.

- Vrlo lako dolazi do razmimoilaženja civila i struke. Teret na vojnom vrhu je izniman, pogotovo kad su sročeni sa sustavom koji ima manjkova i to u ratu do istrebljenja. Treba pripremiti, isplanirati operacije i onda ih provesti pa odgovarati za eventualne neuspjehe. Politika pak mora održati jednu pozitivnu notu, zbog čega tu dolazi do razmimoilaženja. Mislim da to nije loše i da se zapovjednici rotiraju i da imaju vremena predahnuti i osvježiti se. S druge strane, Zalužni, ali i Zelenski, taj luksuz nemaju pa su pod stalnim stresom. To dovodi do tenzija, ali one se rješavaju, smatra vojni analitičar i dodaje da tu ukrajinske kapitulacije tu neće biti.

O tezi da Zapad Ukrajini vojnu pomoć šalje prekasno i to u količinama koje su dovoljne samo da se održe, a ne i da pobijede, Tabak kaže da je to veliki problem ovog rata.

- Ukrajina dobiva pomoć taman toliko da preživi. SAD je uskočio s puno stvari, a niz europskih država mulja i provlači se tako da provedba obećanog ostaje daleko u drugom planu. Rusija je, s druge strane, krenula u rat s oštrim vojnim ciljevima, postrojila ljude i tehniku i krenula naprijed. Na Zapadu se pak svako malo filozofiralo o nekoj eskalaciji prilikom dostave novih oružja, što je još jedan problem Ukrajincima koji zbog toga imaju veće gubitke, smatra vojni analitičar i napominje kako je Kijevu tu i korupcija veliki problem.

Pregovori nisu realni

Posljednjeg tjedna NBC News objavio je informaciju da američki i europski dužnosnici u tišini nagovaraju Kijev da pripreme neke okvir unutar kojeg bi mogli pregovarati s Rusima, na što Tabak kaže da je tu puno država na Zapadu sa svojim partikularnim interesima.

- Amerika tu ima jednu frakciju neozbiljnih ljudi koji se drže Trumpovog kulta ličnosti i koji su pomoć Izraelu probali prebaciti tako da se financira iz rezova poreznoj upravi. To je razina razgovora koji se tamo vode, ali ne bi me čudilo da se pod pritiskom rokova tamo stvari riješe. Europa se pak polagano kreće i zahuktava obrambenu industriju pa je tu teško još pričati o izdaji Ukrajine jer malo tko tu očekuje spas iz vedra neba. A da bi se razgovaralo o pregovorima, tu mora inicijativa biti s obje strane, a Rusi tu ne pokazuju konstruktivan pristup - da se njih pita, uvjet za razgovore bila bi kapitulacija.

Na kraju smo se kratko osvrnuli i na navodno pojavljivanje ruskog borbenog aviona pete generacije Su-57 iznad bojišta u Ukrajini, što bi bio prvi takav slučaj od početka rata. Tabak smatra da je to prije svega reklama Kremlja.

- Slanje takve nove i iznimno malobrojne tehnike nosi sa sobom rizik pada takvog aviona, iz kojeg god razloga. To je sustav koji je malo isproban i malo mi je vjerojatno vidjeti ga nad bojištem. Što su ta sredstva novija i imaju veći potencijal za prodaju, to je manje vjerojatno da će ih se vidjeti na ovako žestokom bojištu. A ruska tehnika tu je imala neki susret s realnošću, koji je jako različit od njihove propagande.

--------------------------

Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:05